Tahattomasti lapsettomien ääni yhteiskunnassa

Lapsettomien lauantai 11.5.2024: tule mukaan verkkotapahtumaan!

Tahattomasti lapsettoman ääni yhteiskunnassa – lapsettomien lauantai 30 vuotta

Tahattomasti lapsettoman ääni yhteiskunnassa – lapsettomien lauantai 30 vuotta -verkkotapahtuma la 11.5. klo 12–14. Ohjelmassa on Lapsettomien lauantain historiakatsaus, paneelikeskustelu ja Simpukan Helmen julkistus. Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen eikä sille tarvitse ilmoittautua.

Lapsettomien lauantain historiaa

Lapsettomien lauantaita vuonna 1994 ideoimassa ollut silloinen yhdistyksen puheenjohtaja Pirre Saario kertoo päivän synnystä tilaisuuden alussa. 

Pirre Saarion kuva. Lapsettomien Simpukka-viikko 6.-12.5.2024. 
"Lapsettomien lauantai syntyi tarpeesta luoda tapahtuma, jossa jaetaan tietoa ja kokemuksia hoidoista, adoptiosta ja henkisestä tuesta - elimme aikaa ennen nettiä ja somea!
Halusimme myös rikkoa mediassa ja yhteiskunnassa lapsettomuuteen liittyvän hiljaisuuden ja tietämättömyyden. Monelle vuoden vaikeimman päivän, äitienpäivän, aatto tuntui sopivalta ajankohdalta."

Lapsettomien lauantaita vuonna 1994 ideoimassa ollut Pirre Saario. Kuvassa mukana Haikara-lehti 2/1994, jossa mainostettiin ensimmäistä Lapsettomien lauantaita.

Lapsettomien lauantain panelistit

Historiakatsauksen jälkeen ääneen pääsevät tahattoman lapsettomuuden kokeneet henkilöt paneelikeskustelussa. Keskustelussa käydään läpi erilaisten lapsettomuuskokemusten näkymistä yhteiskunnassa sekä panelistien toiveita yhteiskunnalta.

Hanne kertoi esikoulussa toiveammattinsa olevan äiti. Hanne on lopullisesti lapseton, jota lapsettomuus on auttanut löytämään vastauksen kysymykseen “Kuka minä olen, kun en ole äiti”. Hannen kuva. Lapsettomien Simpukka-viikko 6.-12.5.2024.
Eva-Maria on luokanopettaja ja sairaanhoitaja, joka sairasti nuorena harvinaisen munasarjasyövän. Leikkaukset ja syöpähoidot tekivät hänet lopullisesti lapsettomaksi. Eva-Maria on aktiivinen potilasedustaja syöpäpiireissä. Hän puhuu paljon potilaan kohtaamisesta ja mahdollisuudesta hyvään psykososiaaliseen tukeen. Eva-Marian kuva. Lapsettomien Simpukka-viikko 6.-12.5.2024.
Mio on tahattomasti lapseton ja pysyvästi lapsenmielinen transmies, jonka lapsettomuuden taustalla on muun muassa edellisen translain vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä. Lapsia Mion elämään kuuluu kuitenkin läheisten ihmisten ja hetkittäin työnkin kautta. Mion kuva. Lapsettomien lauantain verkkotapahtuman panelistit. Lapsettomien Simpukka-viikko 6.-12.5.2024.
Pauliina on diakonia- ja surutyön ammattilainen ja ammattilaisia kouluttava kokemusasiantuntija, jolla on taustalla 16 raskautta ja kaksi elävää lasta. Hän on luonnosta ja nokipannukahveista voimaa ammentava toivon puolestapuhuja. Pauliinan kuva. Lapsettomien Simpukka-viikko 6.-12.5.2024.

Simpukan Helmi -tunnustus

Simpukka myöntää Simpukan Helmi -tunnustuksen henkilölle tai taholle, joka on edistänyt lapsettomien hyvinvointia tai asemaa yhteiskunnassamme. Palkintoraati valitsee tunnustuksen saajan saamiensa ehdotusten perusteella. Tunnustuksen saaja julkistetaan tapahtumassa. 

Simpukan Helmi on Simpukka ry:n jakama tunnustus henkilölle tai taholle, joka on edistänyt lapsettomien hyvinvointia tai asemaa yhteiskunnassamme. Tunnus on jaettu vuodesta 2006 alkaen. Palkinnon saajan valitsee palkintoraati Simpukan saamien ehdotusten perusteella. Tule mukaan Lapsettomien lauantain verkkotapahtumaan seuraamaan palkinnonjakoa! Simpukan ja Helminauhan logot. Kuvassa simpukka, jonka sisällä on helmi.

Osallistumislinkki

Olet sydämellisesti tervetullut mukaan seuraamaan verkkotapahtumaa! Osallistujat pitävät tapahtumassa kamerat ja mikit kiinni. Vertaistuellista keskustelua on mahdollista käydä tapahtuman chatissa.

Lapsettomien Simpukka-viikolla 6.–12.5.2024 järjestetään kolme verkkoluentoa ja Lapsettomien lauantain verkkotapahtuma. Luennot ja verkkotapahtuma ovat kaikille avoimia ja ilmaisia. Luennoille ei tarvitse ilmoittautua. Verkkoluentojen tiedot ja linkit löydät täältä. Katso ennen luentoa ohje video-ohjelmisto Zoomin käyttöön.

Lapsettomien Simpukka-viikko

Lue lisää Lapsettomien Simpukka-viikosta täältä.