Nooa Sammlakäpy

Lapsensa synnyttänyt transmies Nooa Sammalkäpy ja tuottaja Ina Mikkola: ”Jokaisella on oikeus toivoa lasta”

Teksti ja kuva Hanna Parviainen, Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Yle Areenassa esitetty Yksin isäksi -dokumentti kuvaa transmies Nooa Sammalkävyn matkaa lastensa biologiseksi isäksi. Tuottaja Ina Mikkolalle on tärkeää kertoa tarinoita, jotka laajentavat käsitystä ihmisyydestä. Helsinki Pride -yhteisö palkitsi Sammalkävyn Ylpeys muuttaa maailmaa -tunnuspalkinnolla.

Tamperelainen Nooa Sammalkäpy lähti transprosessiin 23-vuotiaana. Päätöstä edelsi lapsesta saakka läsnä ollut ulkopuolisuudentunne sekä 15-vuotiaana käsiin saatu transasioista puhunut lehti, joka antoi sanoja ja selityksiä omille tunteille ja ajatuksille.

Edellisessä translaissa oli vaatimus hedelmättömyydestä juridisen sukupuolen korjaamiseksi. Myös vallalla oleva puhe ja asenteet transtaustaisia kohtaan saivat aikaan sen, että hän uskoi, että biologinen vanhemmuus ei ole hänelle mahdollista.  

Sammalkävyn mukaan lääkärit tulkitsivat lakia eri tavoin. Hänen kohdallaan hoitava lääkäri totesi, että hedelmättömyyden todistamiseksi riittää testosteronien käyttö. Mikäli käytön lopettaisi, kuukautiskierto saattaisi palautua. 

Sammalkäpy alkoi pohtia 30-vuotiaana, että raskaus voisi olla hänelle mahdollista. Hän hakeutui hedelmöityshoitoihin itsellisenä, kohdullisena transmiehenä.

– Ajattelin, että kadun, jos en uskalla koittaa, sanoo Sammalkäpy.

Yksin isäksi -dokumentti

Sammalkävyn lapsitoivetta ja hedelmöityshoitoja seurataan Yle Areenassa julkaistussa Yksin isäksi -dokumentissa. Dokumentin tuottajana ja käsikirjoittajana toimi toimittaja Ina Mikkola ja ohjaaja-kuvaajana Sammalkävyn silloinen puoliso Mikko Patrikainen

Dokumentissa kuvataan aitoja tilanteita, tunteita ja keskusteluja avoimesti. Dokumentin suurin yllätys tulee ultrassa, jossa selviää, että sikiöitä on kaksi. Kyseessä oli harvinainen riskiraskaus, jossa sikiöt ovat samassa sikiö- ja vesipussissa.

Sammalkävyn mukaan ammattilaiset suhtautuivat ystävällisesti transmiehen raskauteen. Huomio oli aina riskiraskauden hyvässä hoidossa.

Transtaustaisen lapsitoiveella ei ole shokkiarvoa

Sammalkäpy pitää tärkeänä, että jokaisen lapsitoive olisi yhtä arvokas. Hän toivoo, että transtaustaisen lapsitoiveella ei olisi shokkiarvoa eikä se aiheuttaisi kummastelua. 

Arki nyt seitsemän kuukauden ikäisten vauvojen kanssa on ollut yhtä aikaa raskasta ja onnellista itsellisen isän monikkoperheen arkea. Hän on virallisestikin papereissa lastensa isä.

– Olen saanut vertaistukea itselliseen vanhemmuuteen ja huomannut, että meillä on ihan tavallinen perhe. Saamme liikkua vauvojen kanssa rauhassa. Junassa joku ihasteli, miten hyvin isä pärjää vauvojen kanssa, Sammalkäpy sanoo ja nauraa.

Kertomisen arvoisia tarinoita

Tuottaja, ohjaaja ja käsikirjoittaja Ina Mikkolalle Yksin isäksi -dokumentin teko oli jännittävää, upeaa ja liikuttavaa.

– Lapsen saaminen ja isäksi tuleminen on perustavanlaatuinen toive. Oli jännittävää tehdä dokumenttia, kun emme voineet tietää, miten tarina ja elämä etenevät. Kävi aikamoinen onni ja vielä kaksinkertainen, hän iloitsee.

Mikkolan tuotantoyhtiö Revolutionista Productions Oy tuottaa ja toteuttaa sisältöä, joka laajentaa käsitystä ihmisyydestä ja maailmasta.

– Tuomme esille tarinoita, joita ei liiaksi kerrota ja jotka ansaitsevat tulla kerrotuksi. Teemme sen yksinkertaisesti siksi, että moninaisuus ja monipuolinen ihmisyys tulevat näkyväksi. Mediassa puhutaan paljon vähemmän isyydestä kuin äitiydestä. Transihmisten vanhemmuudesta ja transmiesten raskaudesta puhutaan vielä vähemmän. Itsellisestä vanhemmuudesta ja lapsettomuushoidoista puhutaan myös vain vähän. Tässä sarjassa kiteytyy useampi harvemmin mediassa käsitelty teema. Oli kiinnostavaa ja tärkeää tehdä sarja.

Sarja on saanut pääosin lämpimän vastaanoton.

– Sarjan katsoneet ovat laittaneet tosi upeaa ja ihanaa palautetta. Sarjan on sanottu olevan koskettava, liikuttava ja ajatuksia herättävä. Myös moni on sanonut sarjan olleen hauska. Siellä onkin paljon tosi hupaisia hetkiä.

Median somejakojen kommenttikentässä keskustelu on ollut ajoittain julmaa.

– Kommenttikentät ovat aika karuja ja transfobisia. Huomaa, että ne ihmiset eivät ole vielä katsoneet sarjaa, vaan ovat reagoineet teemaan ennakkoluulolla. Toivon, että heistäkin moni on lopulta löytänyt sarjan pariin ja se on herättänyt heissä ajatuksia. Osa on sanonut, että jos teemat eivät ole olleet tuttuja tai on ollut ennakkoluuloja, on sarjan katsomisen jälkeen mieli avartunut. On tosi hienoa, että näin on käynyt.

Ihmeellinen aito elämä

Kaksosten odotus ja syntymä yllättivät täysin sekä Sammalkävyn että tuotantoryhmän.

– Tavallaan jokaisen tekemäni dokumentin kohdalla tapahtuu sama asia: totuus ja todellisuus on välillä fiktiota ihmeellisempää. Tapahtuu jotain, mitä et osannut edes odottaa tapahtuvan. Tässä tapauksessa se, että Nooa päätyy saamaan kaksoset. Ajateltiin, että jos hyvin käy, Nooa saa lapsen mutta hän päätyikin saamaan kaksi. Se keinautti tarinaan lisäkierroksia. Se oli tosi upeaa, Mikkola sanoo.

Mikkola on pahoillaan siitä, että yhteiskunnan silmissä kaikkien lapsitoive ei ole samanarvoinen.

– Kärjistäen jollain voi olla asiat retuperällä elämässä eikä olisi kapasiteettiä ryhtyä vanhemmaksi mutta silti saa olla vanhempi. Toisella taas voi olla täydellinen vanhempipotentiaali mutta ei ole yhteiskunnan silmissä yhtä hyvä vanhemmaksi kuin cis-heteropari. On paljon tekemistä, että lapsitoive olisi yhdenvertaista kaikille. Yhteiskunta ei kohtele tasa-arvoisesti kaikkia, sanoo Mikkola.

Mikkola toivoo, että yhteiskunta tukisi lasta toivovia sekä asenteen muutoksella että taloudellisesti. Osa tarvitsee lapsen saamiseen hedelmöityshoitoja, jotka kuormittavat kehoa, mieltä ja taloutta.

– Hedelmöityshoitoihin menee mielettömiä summia rahaa. Jos rahaa ei ole, on tilanteessa, jossa käytännössä evätään vanhemmuus täysin. Se on aika karu ajatus.

Yksin isäksi -dokumentin teko oli Mikkolalle henkilökohtaisestikin tärkeä.  

– Yksi maailman ihanin ja suurin kunnia oli, kun Nooa pyysi minut lasten nimiäisten seremoniamestariksi. Sain julistaa heidän nimensä. Kaunis tilaisuus. Liikuttavaa, että sain olla mukana jakamassa kahden uuden ihmiselämän tärkeää hetkeä. Tämä jäi mieleen ja sydämeen ikuisesti.

Ylpeys muuttaa maailmaa -tunnustuspalkinto

Helsinki Pride -yhteisö palkitsi Nooa Sammalkävyn yhdenvertaisuutta edistävästä työstä Ylpeys muuttaa maailmaa -tunnuspalkinnolla 29.6.2024.

Helsinki Pride -yhteisö perustelee valintaa näin: ”Vaatii rohkeutta kertoa oma tarinansa, laittaa itsensä likoon ja toimia esikuvana. Nooa Sammalkäpy on tehnyt koko sateenkaariyhteisölle merkittävää työtä tuomalla julkisuuteen vielä melko vähän, saati asiallisesti käsitellyn aiheen: raskaana olevan miehen ja synnyttävän isän tarinan. 

Helsinki Pride -yhteisö haluaa kiittää Nooa Sammalkäpyä omakohtaisesta kerronnasta, joka on erinomainen tapa paitsi tarjota vertaistukea, myös lisätä tietoa. Yksin isäksi on hieno dokumenttisarja, mutta kiitos Nooa Sammalkävyn rohkeuden, avoimuuden ja uskalluksen, kukaan ei ole yksin tämänkään aiheen äärellä.” Lähde pride.fi.

Simpukka edistää lapsettomien asemaa

Lapsettomien yhdistys Simpukka ajaa kaikkien yhdenvertaista mahdollisuutta toivoa lasta riippumatta sukupuolesta, seksuaalisuudesta, läheissuhteista, vammasta tai taustasta. Jokaisella on oikeus toivoa lasta.

Simpukka ajaa muun muassa hedelmöityshoitojen resurssien kasvattamista, palveluseteliä julkisen puolen hedelmöityshoitojen jonojen purkamiseksi ja sijaissynnytyslainsäädäntöä.

Sijaissynnytyksen mahdollistaminen Suomessa tukisi muun muassa miesparien, transtaustaisten, itsellisten miesten ja toistuvia keskenmenoja kokevien lapsitoiveen mahdollistumista.

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry on tahattomasti lapsettomien yhteisö ja asiantuntijaorganisaatio. Vuonna 1988 perustettu Simpukka edistää lapsettomien asemaa tiedon, tuen ja vaikuttamisen keinoin. Simpukan tavoitteena on, että Suomessa jokainen tahattoman lapsettomuuden kohtaava saa apua ja tukea.

Sanastoa

  • Cis: henkilön sukupuoli-identiteetti ja sukupuolen ilmaisu ovat hänelle syntymässä määritellyn sukupuolen ja siihen kulttuurissa yleensä liitettyjen odotusten mukaiset.
  • Sukupuolen korjaus, transprosessi: lääketieteelliset, sosiaaliset ja juridiset toimenpiteet, joiden avulla henkilö voi elää omassa sukupuolessaan. Transsukupuolinen tai muunsukupuolinen henkilö voi korjata kehoaan sekä nimensä ja juridisen sukupuolensa vastaamaan todellista sukupuoltaan.
  • Sukupuolidysforia: sukupuoliristiriidan aiheuttamaa pahan olon tunnetta, joka eritellään kehodysforiaksi ja sosiaaliseksi dysforiaksi.
  • Trans: henkilö, jonka sukupuoli tai sukupuolen ilmaisu ei ole yksiselitteisesti hänelle syntymässä määritellyn sukupuolen ja siihen yleensä liitettyjen odotusten mukainen, ja jotka itse määrittelevät olevansa transihmisiä.
  • Transmies: mies, joka on syntymässä määritetty tytöksi, mutta on sukupuoli-identiteetiltään mies.
  • Transnainen: nainen, joka on syntymässä määritetty pojaksi, mutta on sukupuoli-identiteetiltään nainen.
  • Transtaustainen: henkilö, joka sukupuolen korjauksen jälkeen ei määrittele itseään transsukupuoliseksi, voi tarvittaessa kuvata itseään transtaustaiseksi naiseksi tai mieheksi.
  • Lähde seta.fi ja Kaisa Niittynen