Tahattoman lapsettomuuden teemaviikko Lapsettomien Simpukka-viikko muistuttaa, että vanhemmuus ei ole itsestäänselvyys. Simpukka ry:n organisoimaa viikkoa vietetään vuosittain toukokuussa.

Lapsettomien Simpukka-viikkoa vietetään ensi vuonna 6.–12.5.2024. Viikko huipentuu 30 vuotta täyttävään Lapsettomien lauantaihin 11.5.2024. Teemaviikon ohjelma julkaistaan keväällä 2024.

Sydämellinen kiitos Lapsettomien Simpukka-viikosta 2023!

Lapsettomien Simpukka-viikkoa vietettiin 8.–14. toukokuuta ja Lapsettomien lauantaita 13. toukokuuta 2023. Tämän vuoden teemana oli vuoden teeman mukaan tarinoita lapsettomuudesta. Viikon aikana jaettiin tahattomaan lapsettomuuteen liittyvää tietoa ja tukea. Lue linkistä alta mitä kaikkea viikon aikana tapahtui!

Lue: Sydämellinen kiitos Lapsettomien Simpukka-viikosta

Auta kehittämään toimintaamme!

Kiitos, jos täytät lyhyen palautekyselymme: Lapsettomien Simpukka-viikko 2023.

Lapsettomien Simpukka-viikko 2023. Eri värisiä simpukoita.

Vuonna 2023 julkaistuja uutisia

Sydämellinen kiitos Lapsettomien Simpukka-viikon ja Lapsettomien lauantain huomioimisesta. Puuttuuko listasta joku viikon aikana julkaistu artikkeli? Lähetä siitä tieto hanna.parviainen@simpukka.info.

Podcastit, radio, TV

Lapsettomien Simpukka-viikko

Lapsettomien Simpukka-viikko on Simpukka ry:n organisoima tahattoman lapsettomuuden teemaviikko, jota vietetään vuosittain toukokuussa samalla viikolla, jolloin on äitienpäivä. 

Teemaviikon tarkoituksena on tuoda tahatonta lapsettomuutta esille ilmiönä ja kokemuksena. Tahaton lapsettomuus on yleistä: Suomessa yksi viidestä hedelmällisessä iässä olevista kohtaa tahattoman lapsettomuuden. Kyseessä on yksi aikuisiän suurimmista kriiseistä, joka vaikuttaa yksilön kehoon, mieleen, talouteen, työelämään ja tulevaisuudensuunnitelmiin. Kokemuksesta selviytymiseen tarvitaan oikea-aikaista ja saavutettavaa tietoa ja tukea. Erityisesti vertaistuen merkitys on tärkeä. Simpukka ry toivoo, että kukaan tahatonta lapsettomuutta kokeva ei jäisi yksin.

Lapsettomien Simpukka-viikolla järjestetään muun muassa vertaistukitapaamisia verkossa ja livenä, verkkoluentoja ja Lapsettomien lauantain brunssi. Simpukka ry järjestää viikon aikana somekampanjan, joka tuo tahatonta lapsettomuutta monipuolisesti esille kokemuksena ja ilmiönä. Tahaton lapsettomuus näkyy viikon aikana myös median julkaisuissa. 

Lapsettomien Simpukka-viikkoa on vietetty vuodesta 2008 alkaen ja Lapsettomien lauantaita vuodesta 1994 alkaen. Simpukka ry on perustettu vuonna 1988. Vuoden 2023 alussa Simpukka-viikon viralliseksi nimeksi muutettiin Lapsettomien Simpukka-viikko, joka kuvaa suurelle yleisölle entistä paremmin viikon teemaa.

Lapsettomien lauantai

Lapsettomien Simpukka-viikko huipentuu Lapsettomien lauantaihin. Päivän tarkoituksena on muistuttaa, että vanhemmuus ei ole itsestään selvää. Suomessa joka viides hedelmällisessä iässä oleva kohtaa tahattoman lapsettomuuden. Kyseessä on usein yksi aikuisiän suurimmista kriiseistä, josta selviytymiseen tarvitaan tietoa ja tukea. Osa lasta toivovista jää lopullisesti lapsettomiksi, ja osalla tie vanhemmuuteen on pitkä ja kipeä. Lapsettomien lauantaita on vietetty vuodesta 1994 alkaen.

Aiempia teemoja

Vuoden 2023 Lapsettomien Simpukka-viikon teemana oli tarinoita lapsettomuudesta. Aiempina vuosina teemoina on ollut muun muassa mielen hyvinvointi, lapsettomuuden moninaiset kasvot, näkymätön suru, perhepolitiikka ja lapsettomuuden polku.

Mediayhteydet ja kaupallinen yhteistyö

Ota yhteyttä mediaan ja yhteistöihin liittyvissä asioissa Simpukan viestintäsuunnittelijaan hanna.parviainen@simpukka.info. Simpukka välittää pyynnöstä tahatonta lapsettomuutta kokevia kokemusasiantuntijoita sekä Simpukan asiantuntijoita haastateltavaksi.