Lapsettomien Simpukka-viikko

Lapsettomien Simpukka-viikko 2024

Lapsettomien Simpukka-viikkoa vietetään 6.–12.5.2024. Viikko huipentuu 30 vuotta täyttävään Lapsettomien lauantaihin 11.5.2024. Vuoden 2024 teemana on Tahattomasti lapsettomana Suomessa.

Lapsettomien Simpukka-viikon ohjelmassa on kolme verkkoluentoa, Lapsettomien lauantain verkkotapahtuma, vertaistapaamisia ja somekampanja. Kaikki Lapsettomien Simpukka-viikon tapahtumat löydät tapahtumakalenterista.

Tiedote 26.4.2024: Tahatonta lapsettomuutta kokevat unohdetaan kylmästi syntyvyyskeskustelusta – Lapsettomien Simpukka-viikko 6.–12.5.2024.

Vertaistuki Lapsettomien Simpukka-viikolla 2024

Simpukan vertaisryhmät järjestävät tapaamisia Lapsettomien Simpukka-viikon aikana. Vinkkejä tapaamisten järjestämiseen ja lisätietoja löydät Simpukan verkkosivuilta kohdasta vertaistuki Simpukassa ja Simpukan tapahtumakalenterista. Lisätiedot vertaistukikoordinaattorilta Janina Lehtiseltä janina.lehtinen(at)simpukka.info.

Lapsettomien Simpukka-viikko

Verkkoluennot Lapsettomien Simpukka-viikolla 2024

Kaikista Lapsettomien Simpukka-viikon verkkoluennoista on nähtävissä tallenne 13.–26.5.2024. Tallenteet julkaistaan Simpukan YouTube-kanavalla. Jaamme tallenteiden linkit Simpukan verkkosivuilla ja somekanavilla 13.5.2024.

Voiko hedelmällisyyteen vaikuttaa?

Maanantaina 6.5. kello 18. Luennoitsijana ylilääkäri, dosentti Hanna Savolainen-Peltonen.

Lapsettomuushoidot lapsiperheellistymisen mahdollistajana

Tiistaina 7.5. kello 18. Luennoitsijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Marika Mikola.

Edunvalvontavaltuutus lapsettoman henkilön näkökulmasta

Keskiviikkona 8.5. kello 18. Luennoitsijana lakimies, yrittäjä Satu Koivula.

Tyhjän sylin tilaisuudet

Hengellisiä Tyhjän sylin tilaisuuksia, kuten messuja, hartauksia ja rukoushetkiä on järjestetty eri puolilla Suomea jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Seurakuntien järjestämät Tyhjän sylin tilaisuudet ovat matalan kynnyksen hengellisiä tilaisuuksia, jotka kutsuvat tahattomasti lapsettomia, lapsen menettäneitä tai muusta syystä tyhjää syliä surevia saamaan lohtua. Moni seurakunta järjestää tilaisuuksia Lapsettomien Simpukka-viikolla. Tilaisuuksiin osallistuminen ei edellytä kirkkoon kuulumista.

Simpukka listaa Tyhjän sylin tilaisuuksia verkkosivuille kohtaan Tyhjän sylin tilaisuudet. Lisätiedot ja tilaisuuksien ilmoittaminen: vertaistukikoordinaattori Janina Lehtinen janina.lehtinen(at)simpukka.info.

Verkkotapahtuma 11.5.2024: Tahattomasti lapsettoman ääni yhteiskunnassa – lapsettomien lauantai 30 vuotta

Lapsettomien lauantai täyttää 11.5.2024 upeat 30 vuotta. Lapsettomien yhdistys Simpukka järjestää lauantaina 11.5.2024 kello 12-14 verkkotapahtuman Tahattomasti lapsettoman ääni yhteiskunnassa – lapsettomien lauantai 30 vuotta. Kaikille avoin ja ilmainen verkkotapahtuma järjestetään Zoomissa. Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua.

Tahattomasti lapsettoman ääni yhteiskunnassa – lapsettomien lauantai 30 vuotta -verkkotapahtuman ohjelmassa on Lapsettomien lauantain historiakatsaus, paneelikeskustelu ja Simpukan Helmen julkistus.

Lapsettomien lauantain vuonna 1994 ideoinut silloinen yhdistyksen puheenjohtaja Pirre Saario kertoo päivän synnystä tilaisuuden alussa.

Historiakatsauksen jälkeen ääneen pääsevät tahattoman lapsettomuuden kokeneet henkilöt paneelikeskustelussa. Keskustelussa käydään läpi erilaisten lapsettomuuskokemusten näkymistä yhteiskunnassa sekä panelistien toiveita yhteiskunnalta.

Keväällä 2024 Simpukan kohderyhmä sai äänestää Simpukan Helmen saajaa. Raadin päätös julkistetaan verkkotapahtuman lopuksi.

Lisätiedot ja liittymisohjeet: Tahattomasti lapsettoman ääni yhteiskunnassa – lapsettomien lauantai 30 vuotta.

Uutisia Lapsettomien Simpukka-viikolta

Listaamme tähän tietoomme tulleita uutisia. Mikäli listauksesta puuttuu joku uutinen, ota yhteyttä hanna(at)simpukka.info. Listaus päivittyy.

Lapsettomien Simpukka-viikko

Lapsettomien Simpukka-viikko

Tahattoman lapsettomuuden teemaviikko Lapsettomien Simpukka-viikko muistuttaa, että vanhemmuus ei ole itsestäänselvyys. Lapsettomien yhdistys Simpukan organisoimaa viikkoa vietetään vuosittain toukokuussa.

Teemaviikon tarkoituksena on tuoda tahatonta lapsettomuutta esille ilmiönä ja kokemuksena. Tahaton lapsettomuus on yleistä: Suomessa yksi viidestä hedelmällisessä iässä olevista kohtaa tahattoman lapsettomuuden. Kyseessä on yksi aikuisiän suurimmista kriiseistä, joka vaikuttaa yksilön kehoon, mieleen, talouteen, ihmissuhteisiin, työelämään ja tulevaisuudensuunnitelmiin. Kokemuksesta selviytymiseen tarvitaan oikea-aikaista ja saavutettavaa tietoa ja tukea. Erityisesti vertaistuen merkitys on tärkeä. Simpukka ry toivoo, että kukaan tahatonta lapsettomuutta kokeva ei jäisi yksin.

Lapsettomien Simpukka-viikolla järjestetään muun muassa vertaistukitapaamisia ja verkkoluentoja. Simpukka ry järjestää viikon aikana somekampanjan, joka tuo tahatonta lapsettomuutta monipuolisesti esille kokemuksena ja ilmiönä. Tahaton lapsettomuus näkyy viikon aikana myös median julkaisuissa. 

Lapsettomien Simpukka-viikkoa on vietetty vuodesta 2008 alkaen ja Lapsettomien lauantaita vuodesta 1994 alkaen. Simpukka ry on perustettu vuonna 1988. Vuoden 2023 alussa Simpukka-viikon viralliseksi nimeksi muutettiin Lapsettomien Simpukka-viikko, joka kuvaa suurelle yleisölle entistä paremmin viikon teemaa.

Lapsettomien lauantai

Lapsettomien Simpukka-viikko huipentuu Lapsettomien lauantaihin. Päivän tarkoituksena on muistuttaa, että vanhemmuus ei ole itsestään selvää. Lapsettomien lauantaita on vietetty vuodesta 1994 alkaen.

Mediayhteydet ja kaupallinen yhteistyö

Ota yhteyttä mediaan ja yhteistöihin liittyvissä asioissa Simpukan viestinnän asiantuntijaan hanna.parviainen(at)simpukka.info. Simpukka välittää pyynnöstä tahatonta lapsettomuutta kokevia kokemusasiantuntijoita sekä Simpukan asiantuntijoita haastateltavaksi.

Tulossa Lapsettomien Simpukka-viikon mediatiedote huhtikuun 2024 lopussa. Jätä halutessasi yhteystietosi Simpukan viestintään jo nyt!

Aiempia teemoja

Vuoden 2023 Lapsettomien Simpukka-viikon teemana oli tarinoita lapsettomuudesta. Aiempina vuosina teemoina on ollut muun muassa mielen hyvinvointi, lapsettomuuden moninaiset kasvot, näkymätön suru, perhepolitiikka ja lapsettomuuden polku.