Lopullisesti lapsettomien SYKE-verkosto

Simpukan Yksin ja Kaksin Elävät – SYKE-verkosto – on lopullisesti lapsettomien yhteisö. Lapsettomuuden lopullisuus tarkoittaa, ettei toivoa lapsesta enää ole vaan kaikki lapsiyrittäminen on takana. SYKE-verkostoon päädytään eri teitä pitkin ja eri kertomuksilla, mutta kaikille on yhteistä lapsihaave, joka ei koskaan saanut toteutua.

Sykeläisten tarinoita on yhtä paljon kuin sykeläisiä. Joku tiesi alusta alkaen, ettei voi koskaan saada lapsia ja joku sai tietää matkan varrella. Joku ei ole koskaan edes voinut yrittää saada lasta, koska sopivaa kumppania ei löytynyt tai kumppani ei halua lapsia. Jonkun piti tehdä raskas päätös yrittämisen lopettamisesta ja joku sai tuomion lääketieteestä.

Olipa kyse elämäntilanteesta, hedelmättömyydestä, adoptiokeskenmenosta tai jostain muusta – SYKE-verkostossa on lopullisen lapsettomuuden moninaisuudelle tilaa. Meitä on monta ja tarinoita on erilaisia. Toivottavasti jokainen löytää näillä sivuilla ja verkoston muista alustoista itselleen tukea, tietoa ja yhteisöllisyyden tunnetta!

Tapahtuu SYKE-verkostossa – Händer inom SYKE-nätverket

Kuvitus tapahtumakalenteri.

Kaikki SYKE-verkoston tapahtumat löytyvät verkoston omasta kalenterista sekä Simpukan tapahtumakalenterista. Ilmoittautumiset / anmälningar syke.simpukka@gmail.com.

Simpukka ja sydän. SYKE-logo.

Sydänsimpukat-vertaisryhmä lapsettomille, joilla on lapsenlapsettomuuden kokemus, kokoontuu kerran kuukaudessa videon välityksellä Zoomissa. Tapaamisiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Ajankohdat ja Zoom-linkit löydät Simpukan tapahtumakalenterista.

Valtakunnalliset lopullisesti lapsettomien vertaistapaamiset keväällä 2024

SYKE-verkoston vapaaehtoiset järjestävät valtakunnallisia vertaistapaamisia Zoomissa.
Kevään 2024 tapaamisten ajankohdat:
* maanantaina 22.1.2024 klo 18-19.30
* keskiviikkona 28.2.2024 klo 18-19.30
* maanantaina 25.3.2024 klo 18-19.30
* keskiviikkona 24.4.2024 klo 18-19.30

Lapsenlapsettomien Sydänsimpukat-vertaisryhmä kokoontuu jälleen verkossa syyskaudella 2024

Syksyn 2024 tapaamisten ajankohdat:
* tiistaina 10.9. klo 18.30
* torstaina 10.10. klo 18.30
* tiistaina 12.11. klo 18.30
* torstaina 19.12. klo 18.30

Mistä löytää tietoa ja tukea?

Simpukka ry tarjoaa tietoa ja tukea lopulliseen lapsettomuuteen. Näiltä sivuilta löydät kootusti ne palvelut ja tiedot, jotka koskevat juuri meitä sykeläisiä.

Lopullisen lapsettomuuden surusta ja hyväksynnästä kertova tiedote 19.10.2023: Lapsettomuussuru kulkee mukana koko elämän.

Lopullisen lapsettomuuden kriisiin ja sen käsittelemiseen löytyy opasvihko Uutta polkua etsimässä – kun lapsettomuus on lopullista. Toivomme oppaan antavan tunteen siitä, että et ole tunteidesi kanssa yksin ja että löydät tukea omaan elämäntilanteeseesi. Voit tilata painetun opasvihkon Simpukan verkkokaupasta tai ladata itsellesi maksutta oppaan pdf-tiedoston.

Facebook-logo ja ryhmä.

SYKE-verkosto löytyy myös suljettuna ryhmänä Facebookissa. Löydät meidät Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n Facebook-sivun kautta ryhmät-listalta. Tervetuloa mukaan!

SYKE-historiikki

SYKE-verkoston vapaaehtoiset ovat koonneet SYKE-verkoston 10 vuoden toiminnasta pienen historiikin.
Historiinkin sähköiseen pdf-versioon pääset tutustumaan linkistä.

Lopullista lapsettomuutta käsitteleviä kirjoja, blogeja ja podcasteja

Alla löydät myös listan eri kirjoista, blogeista ja podeista, jotka eri tavalla käsittelevät lopullista lapsettomuutta. Ne käsittelevät sitä muun muassa tunteena, kriisinä, elämäntapana ja mahdollisuutena. Lista on jaettu kielen mukaan suomeksi ja englanniksi. Ruotsinkielisen listan löydät tältä sivulta alempaa.

Suomeksi:
Kipeä lapsettomuus | Akuutti | TV | Areena | yle.fi
Lapsettomuus – Selviytyjät − Tarinoita elämästä – RadioPlay
Kun sitä eniten odottaa – Veikkaus – tarina lopullisesta lapsettomuudesta
Emilie Pine; Tästä on vaikea puhua – kirja, jonka yksi osa on lapsettomuustarina
Salaseura – podcast tahtomattaan lapsettomille 

In English:
Gateway Women – United by and beyond childlessness (gateway-women.com) – Information about childlessness, support network on Mighty Networks and a lot of other resources.
Childless Collective Summit and Chasing Creation; Summit Registration – Chasing Creation. Blog, support circles and a four day Summit available via purchase of access pass.
World Childless Week – campaign on childlessness that collects and shares stories on a huge variety of different subjects. Also a bunch of different Facebook support groups.
Quarterly digital magazine by and for childless women – tutumjournal – Issuu

Books:
Tracey Cleantis; The Next Happy
Jody Day; Living the life unexpected
Lesley Pyne; Finding joy beyond childlessness
Kate Kaufmann; Do you have kids? Life when the answer is no.

There´s a multitude of resources on childlessness in English. By checking out the resources pages in Gateway Women or World Childless Week you can find many more than in this list. Following the hashtags #childlessnotbychoice and #childfreeafterinfertility also gives you access to plenty of people posting on these subjects.

SYKE-keskustelut YouTubessa

SYKE-keskustelut on sarja videoituja tai äänitettyjä keskusteluja sykeläisten kesken, joissa lopullista lapsettomuutta pohdiskellaan eri teemoilla.

Ensimmäisen jakson otsikko on ”Keitä ovat sykeläiset?”. Videolla Hanne, Katja ja Kati SYKE-verkoston ohjausryhmästä sekä Simpukan järjestösihteeri Satu miettivät sykeläisten taustatarinoita ja elämänkaarta.

Toisen jakson teemana on ”Mieli ja lopullinen lapsettomuus”. Tällä kertaa Rea, Hanne, Kati ja Katja miettivät miltä SYKE-verkoston mieli näyttää, ja miten siihen voi vaikuttaa.

Kolmannessa jaksossa Silja, Lea ja Katja keskustelevat teemalla lapsenlapsettomuus. 

SYKE-keskustelut, osa 1
SYKE-keskustelut, osa 2
SYKE-keskustelut, osa 3

SYKE-nätverket

SYKE-nätverket står för Simpukan Yksin ja Kaksin Elävät – ensamlevande och par, för vilka barnönskan aldrig uppfyllts av olika orsaker. Vägen till bestående ofrivillig barnlöshet (eller permanent barnlöshet, båda termerna används) ser olika ut – en visste från början att inga möjligheter att få barn finns – en annan fick veta under vägens gång – en tredje tvingades självmant ta beslutet att försöken slutar – en fjärde hade aldrig möjlighet att ens försöka…

Oberoende av hur vägen såg ut för dej hoppas vi att du via den här sidan och nätverkets övriga plattformar och aktiviteter hittar stöd, information och en känsla av samhörighet!

Var hitta information och stöd?

Simpukka-föreningen erbjuder information och stöd också vid bestående barnlöshet. På de här sidorna hittar du samlat allt det som gäller specifikt SYKE-nätverket.

Infohäftet På spaning efter en ny stig – när barnlösheten är bestående är på kommande på svenska. Häftet tar upp bestående barnlöshet som kris, och sätt att bearbeta den. Vi hoppas att du kan hitta en känsla av att du inte är ensam, och att du får stöd i din egen situation.

SYKE-nätverket finns också som stängd grupp på Facebook. Du hittar oss via Lapsettomien yhdistys Simpukka ry :s öppna Facebook-sida, och grupplistan där. Välkommen med!

Här under finns också en lista med olika sidor, böcker, bloggar, poddar mm. som på olika sätt berör bestående barnlöshet – som känsla, som kris, som livssituation, som möjlighet...

På svenska:
Andra sidan tröskeln- Föreningen för permanent ofrivilligt barnlösa – Att leva som permanent ofrivilligt barnlös (andrasidantroskeln.se) – förening, nätsida, Facebook-stödgrupper mm.
Mamma eller inte? (mammaaspirant.blogspot.com) – blogg med tema bestående barnlöshet
Och ingen kom – tankar om ofrivillig barnlöshet | Facebook – sida om bestående barnlöshet
Jag är ofrivilligt barnlös 23 november 2020 kl 11.04 – Svenska berättelser | Sveriges Radio
”Det ilade i kroppen och jag kände nästan ett hat” – under många år har Mela Nyholm kämpat med sin avundsjuka på dem som har barn | Kultur och nöje | svenska.yle.fi
Sorgen över barnlöshet tar tid | Familj | svenska.yle.fi – artikel bestående barnlöshet
Emma och Arnold är ofrivilligt barnlösa | Allas – artikel om bestående barnlöst par
Emilie Pine; Allt jag inte kan säga – en bok med ett kapitel kring barnlöshet