Kela-korvaukset. Kukkakimppu

Hallitus valmistelee 40 prosentin Kela-korvausta hedelmöityshoidoista

Hienoja uutisia: hallitus valmistelee Kela-korvausta hedelmöityshoidoista. Helsingin Sanomien mukaan hallitus aikoo palauttaa yksityisessä terveydenhuollossa tehtyjen hedelmöityshoitojen Kela-korvaukset. Yksityisen puolen hedelmöityshoitoihin liittyvien tutkimusten Kela-korvaus poistui vuoden 2023 alussa, kun hallitus leikkasi useita yksityisistä lääkärikäynneistä saatavia korvauksia.

Hallitus on valmistelun tämänhetkisessä vaiheessa kaavaillut korvauksen kattavan noin 40 prosenttia hoidosta. Vuonna 2022 korvausprosentti oli 12,8 prosenttia. Ero on merkittävä.

Mielipidekirjoitus: tarvitaan Kela-korvausta hedelmöityshoidoista

Lapsettomien yhdistys Simpukka teki koko vuoden 2023 ajan vahvaa vaikuttamistyötä hedelmöityshoitojen Kela-korvauksen palauttamiseksi.

Simpukan toiminnanjohtaja Piia Savion mielipidekirjoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa 12.1.2023 otsikolla Hedelmöityshoitojen korvauksen poistuminen on tyrmäävä isku lasta toivoville. Savio kirjoitti mielipidekirjoituksessa muun muassa näin: ”Yksityisellä puolella tehdyistä hedelmöityshoidoista saatu Kela-korvaus on mahdollistanut lapsitoiveen mahdollistumisen myös niille, joilla ei ole ollut mahdollisuutta päästä julkisten hoitojen piiriin. Vaikka Kela-korvaus ei ole ollut suuri, on se ollut merkittävä kädenojennus yhteiskunnalta lapsitoiveen toteutumisen ja syntyvyyden kasvun tukemiselle. Nyt viesti on päinvastainen.”

Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kertoo Helsingin Sanomien uutisessa, että hedelmöityshoitojen Kela-korvaus on tarkoitus palauttaa vuoden 2025 alusta alkaen.

Simpukka kiittää lämpimästi hallitusta syntyvyyden ja tahattomasti lapsettomien hyvinvoinnin eteen tehdystä työstä. Hallituksen kaavailema 40 prosentin korvaus on todella merkittävä vastaantulo yhteiskunnalta.

Lue täältä: Hallitus palauttaa hedelmöityshoitojen Kela-korvaukset, perusteena syntyvyys