Keskenmeno on elämän kokoinen menetys, jota on oikeus surra

Keskenmenosta puhutaan, kun raskaus päättyy spontaanisti ennen 22. raskausviikon päättymistä tai sikiö painaa alle 500 grammaa. Usein keskenmeno alkaa vähäisellä verenvuodolla, joka voi muuttua runsaammaksi. Veren mukana voi tulla myös suuria hyytymiä. Vuodon aiheuttaa istukan osittainen irtoaminen. Kipuja tuntuu usein alavatsassa ja ristiselässä. Valitettavasti keinot spontaanin keskenmenon estämiseksi ovat vähäiset. 

Kliinisesti todetuista raskauksista noin 10–15 prosenttia päätyy keskenmenoon, useimmiten jo ennen 13. raskausviikkoa. Hedelmöityshoitoja saaneilla keskenmenonriski on jopa tavallistakin suurempi. Hyvin varhaiset keskenmenot jäävät usein huomaamatta. On arvioitu, että jopa 20–60 prosenttia kaikista alkaneista raskauksista keskeytyy. 

Mistä keskenmeno johtuu?

Usein keskenmenon syy jää arvoitukseksi. Etenkään alkuraskauden keskenmenoon ei yleensä löydy syytä. Keskenmenoon syy löytyy tavallisimmin geeneistä, mutta syy voi olla sikiössä, naisessa tai miehessä. Yksi keskenmeno ei lisää keskenmenoriskiä, ja kahdenkin jälkeen suurin osa onnistuu seuraavassa raskaudessa. 

Joillekin naisille sattuu peräkkäin useita keskenmenoja. Tällöin puhutaan toistuvista keskenmenoista. Kolmen tai useamman perättäisen keskenmenon jälkeen tulisi aloittaa tutkimukset keskenmenoon johtaneista syistä, jos menetyksen kokenut niin toivoo.

Miten pitää itsestä huolta, kun kohtaa keskenmenon?

Surua ei ole hyvä peittää kiireiseen työhön ja toimintaan. Kotitöiden tekeminen ja harrastuksiin palaaminen auttaa joitain psyykkisesti. Sairauslomaa kannattaa pyytää, jos vähänkin kokee siihen olevan tarvetta.

Tunteet keskenmenon jälkeen ailahtelevat usein laidasta toiseen. Itsesyytökset saattavat vallata mielen, mutta on hyvä muistuttaa itseään siitä, etteivät omat teot tai ajatukset ole saaneet aikaan keskenmenoa. On todella ymmärrettävää tuntea itsensä pettyneeksi ja surulliseksi. 

Menetyksen aiheuttaman surun paras hoito on sureminen. Surutyö on menetyksen kohtaamista ja sopeutumista menetykseen ajattelemalla sitä. Kivun kohtaaminen johtaa paranemiseen, kun taas surun välttely voi aiheuttaa ahdistusta, hämmennystä ja masennusta. Suru ei ole tuhoavaa tai hajottavaa, se on rakentavaa.

Usein vasta kokenut asiantuntija, ammattiauttaja tai vertainen voi ymmärtää keskenmenojen aiheuttamaa kriisiä. Avun hakeminen ja tunteista puhuminen luotettavassa ja ymmärtävässä ilmapiirissä on usein todella helpottavaa. 

Jos muiden tapaaminen ja puhuminen tuntuvat vaikealta, kannattaa kokeilla kirjoittaa ajatuksistaan ja tunteistaan. Sen jälkeen puhuminenkin voi olla helpompaa. Keskenmenosta jutellessaan todennäköisesti saa kuulla monista kohtalotovereistaan samalla tavoin kuin lapsettomuudesta puhuessaan.

Mistä tukea keskenmenoon?

Etsi ja löydä tukea ammattilaisista. Simpukka ry on kerännyt listan lapsettomuuden teemoihin perehtyneistä terapeuteista.
Vertaistuki auttaa surussa. Tutustu Simpukan vertaistuen muotoihin.

Raskaudenaikaisen menetyksen kokeneet Tähti ry

Etsi tietoa ja löydä toisia samaa kokeneita yhteistyökumppanimme Raskaudenaikaisen menetyksen kokeneet Tähti ry:n toiminnasta.

Keskenmenokyselyn raportti

Lapsettomien yhdistys Simpukka toteutti elokuussa 2022 kyselyn, jonka avulla kartoitettiin keskenmenon kokeneiden kokemuksia saadusta fyysisestä hoidosta ja psyykkisestä tuesta. Kyselyn raportti julkaistiin huhtikuussa 2023. Lue lisää kyselystä ja sen tuloksista sivulta Keskenmenojen kyselyraportti.

Simpukka - Odotus muuttui menetykseksi

Odotus muuttuis menetykseksi – Keskenmeno-opas lapsettomuuden kokeneille

Jos lasta on toivonut pitkään, on keskenmeno aina vaikea kokemus. Tämä opasvihko sisältää tietoa ja keskenmenon kokeneiden henkilöiden muistoja ja ajatuksia. Oppaasta voi löytää lohtua ja se tuo keskenmenon aiheuttaman surun näkyväksi myös läheisille. Uusittu painos julkaistu 2021.

Keskenmenon kokeneiden päivä 15.10.

Vuosittain 15.10. vietetään kansainvälistä “Pregnancy and Infant Loss Remembrance Day” -muistopäivää. USA:sta lähtöisin olevaa päivää on vietetty vuodesta 2002 alkaen. Muistopäivää vietetään muun muassa Kanadassa, Iso-Britanniassa, Australian useissa osavaltioissa, Uudessa-Seelannissa, Italiassa, Irlannissa, Tanskassa, Ranskassa, Norjassa, Keniassa, Japanissa ja Kiinassa.

Simpukka on tuonut päivän vieton Suomeen, sillä keskenmenon kokemusta ei huomioida riittävällä tavalla muissa muistopäivissä.

Wave of light
Osallistu 15.10. kello 19 kansainväliseen #waveoflight-kampanjaan. Sytytä kynttilä ja jaa siitä kuva somessa tagilla #waveoflight.