Hengellisiä Tyhjän sylin tilaisuuksia, kuten messuja, hartauksia ja rukoushetkiä on järjestetty eri puolilla Suomea jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Seurakuntien järjestämät Tyhjän sylin tilaisuudet ovat matalan kynnyksen hengellisiä tilaisuuksia, jotka kutsuvat tahattomasti lapsettomia, lapsen menettäneitä tai muusta syystä tyhjää syliä surevia saamaan lohtua.

Tilaisuuksiin osallistuminen ei edellytä kirkkoon kuulumista.

Tyhjän sylin muistopaikkoja on hautausmailla ympäri Suomen. Muistopaikoille voi viedä kukkia ja sytyttää kynttilän. Tilaisuuksien ja muistopaikkojen tarkoituksena on antaa konkreettinen aika ja paikka surun käsittelylle ja lohdun saamiselle.

Tilaisuutta tai muistopaikkaa voi ehdottaa omalle paikkakunnalle ottamalla yhteyttä seurakunnan kirkkoherranvirastoon. Moni seurakunta järjestää Tyhjän sylin tilaisuuden esimerkiksi toukokuussa Lapsettomien lauantaina. Vuonna 2023 päivää vietetään 13.5.

Tyhjän sylin tilaisuudet 2023

Keräämme sivuillemme tietoomme tulleita lähestyviä Tyhjän sylin tilaisuuksia. Ilmoita tapahtumat ja muistopaikat osoitteeseen viivi.selin(at)simpukka.info.

Syksyn 2023 Tyhjän sylin tilaisuudet

Valtakunnallista kuolleiden lasten muistopäivää vietetään 23.9.2023.
Käpy Lapsikuolemaperheet ry:n verkkosivuilla on listattuna syyskuussa järjestettäviä tilaisuuksia.

Oletko kiinnostunut järjestämään tilaisuuden omalla paikkakunnallasi?

Voit aloittaa tästä!

Tutustu PDF-materiaaliin: Vinkkejä Tyhjän sylin tilaisuuden järjestäjälle: Lataa

Tutustu PDF-materiaaliin: Opinnäytetyö Kirkko avoinna tyhjälle sylille: Lataa

Uudet tyhjän sylin muistopaikat Kuusamoon, Porvooseen ja Hämeenlinnaan!

Kuusamon Tyhjän sylin muistomerkki siunataan käyttöön lauantaina 23.9. kello 15 rukoushetkessä Valtakunnallisena kuolleiden lasten muistopäivänä. Lisätietoa seurakunnan verkkosivuilta.

Odotettu ja kovasti toivottu Tyhjän sylin kivi saadaan Hämeenlinnaan tänä syksynä. Kivi sijoitetaan Vuorentaan hautausmaalle (Marssitie 23, Hämeenlinna), kappelin etualalle.
Kivi siunataan käyttöön lauantaina 23.9. klo 18: aluksi vietämme hartaushetken sisällä kappelissa ja sitten varsinainen käyttöön siunaus kiven luona ulkona. Tilaisuuden kokonaiskestoksi arvioin noin 30-45 minuuttia.

Svenska Kvinnoförbundetin paikallisyhdistys on yhdessä Porvoon seurakuntien ja hautauspalveluiden kanssa luoneet Näsin hautausmaalle Tyhjä syli-muistokiven. Seurakunta järjestää tyhjän sylin hartauden hautausmaan kappelissa lauantaina 23.9 klo 16.30.

Vantaalaiselle Hämeenkylän seurakunnan hautausmaalle on pystytetty muistomerkki kuolleille lapsille.

Verkkotapaaminen Tyhjän sylin tilaisuuksien järjestäjille ja siitä kiinnostuneille 24.8.2023

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry ja Käpy Lapsikuolemaperheet ry kutsuivat koolle seurakuntien toimijoita pohtimaan yhdessä, millaisia ovat hyvät käytänteet Tyhjän sylin tilaisuuksia järjestäessä.
Tutustu verkkotapaamisen muistioon, josta löytyy käytännön vinkkejä erilaisten tapaamisten järjestämiseen.

Lisätietoa:
Viivi Selin
Vertaistukikoordinaattori, Simpukka ry
+358 40 5325 390
viivi.selin(a)simpukka.info

Laukaassa, Taulumäen kirkossa järjestettiin Lapsettomien lauantaina 13.5.2023 Tyhjän sylin messu lapsensa menettäneille tai lasta kaipaaville sekä heidän läheisilleen. 
Katso: Tyhjän sylin messu -23 editoitu ja tekstitetty tallenne.

Tyhjän sylin muistopaikat

Lapsettomuussuru on usein piilossa itkettyä, eikä sen läpikäymiseen ole ehkä löytynyt oikealta tuntuvaa paikkaa tai tilaa. Muistopaikat tekevät surusta konkreettisemman: niille voi viedä kukkia, sytyttää kynttilän ja saada hetkeksi lohtua.

Tyhjän sylin muistopaikka Forssa

Forssa

Kivi tehtiin vuonna 2010 seurakuntalaisen aloitteesta ja se sijaitsee Forssan hautausmaalla (Tampereentie 10). Muistomerkiksi valittiin hautausmaalta jo poistettu hautakivi. Tekstiksi otettiin suoraan aloitteessa olleet sanat: Lapselle jota emme koskaan saaneet ja Lapselle jonka saimme vain hetkeksi.

Tyhjän sylin muistopaikka Haapajärvi

Haapajärvi

Haapajärven seurakunta on saanut muistelupaikan tyhjälle sylille. Paikka sijaitsee Kristuksen kirkon (Kirkkokatu) viereisellä hautausmaalla, aivan kirkon välittömässä läheisyydessä. Paikalla on pieni kivi, jonka päällä istuu enkeli. Kivessä on teksti: Tyhjän sylin aiheuttamalle kaipaukselle. Herra auta meitä surussamme.

Tyhjän sylin muistopaikka Ii

Ii

Iin Kruununsaaren hautausmaalla on tyhjän sylin muistopaikka ”lapselle, jota emme saaneet” ja ”lapselle, jonka saimme pitää vain hetken”. Muistopaikalla on iiläisen taiteilijan Sanna Koiviston veistos, joka paljastettiin vuonna 2017.

Tyhjän sylin muistelupaikka Janakkalassa.

Janakkala

”Lapselle, jota emme koskaan saaneet. Lapselle, jonka saimme vain hetkeksi.” Janakkalan hautausmaalla osoitteessa Hakoistentie 345, on vuonna 2021 valmistunut Tyhjän sylin muistelupaikka. 

Tyhjän sylin muistopaikka. Kuvituskuva.

Joroinen

Joroisten seurakunnan Tyhjän sylin kivi otettiin käyttöön syyskuussa 2016. Kivi sijaitsee Mutalan hautausmaan uudella lohkolla kiviaidan vieressä siunauskappelin ulko-ovelta suoraan oikealle ja hautausmaan päätyyn. Hautausmaa sijaitsee osoitteessa Kotkatlahdentie 72. Tyhjän sylin kivi on tarkoitettu hiljentymispaikaksi kaikille niille, joiden syli on syystä tai toisesta tyhjä. Kivi ei määritä tyhjyyden syytä. Sen äärellä jokaisella on lupa kokea ja olla. Kynttilät kiven juurella muistuttavat toivosta, valosta ja lohdusta. Ihmisen arvo ei ole siinä, mitä hän on. / Ihmisen arvo on siinä, että hän on.

Tyhjän sylin muistopaikka Jyväskylä

Jyväskylä

Kaupunkiseurakunnan Mäntykankaan hautausmaalla osoitteessa Laukaantie 5 sijaitsee Hietakehto-muistopaikka. Paikka löytyy siunauskappelin takaa uurnametsähautausmaan keskusaukiolta. Aukion muurin laatassa on sanat “Lapselle, jota emme saaneet”. Aukiolla on myös luonnonkivi ja vesiallas, johon voi tuoda kelluvia kynttilöitä. Katoksen alla penkillä voi viivähtää hetken aukiota ympäröivän kauniin mäntymetsän rauhassa.

Tyhjän sylin muistopaikka Jamijärvi

Jämijärvi

Tyhjä syli -muistomerkki Jämijärven hautausmaalla osoitteessa Kirkkotie on tarkoitettu surun työstämisen paikaksi kaikille, jotka kokevat sylinsä syystä tai toisesta tyhjäksi, kuten lapsettomille pareille, yksinäisille ja lapsen menetyksen kokeneille.

Tyhjän sylin muistopaikka. Kuvituskuva.

Kajaani

Vanhalla hautausmaalla osoitteessa Paltaniementie on Tähtitarha-niminen muistolehto. Hannele Kylänpään lintuaiheisen Tervehdys-patsaan äärelle on mahdollista tulla suremaan myös lapsettomuutta. Sen jalustaan on kaiverrettu ote Johanneksen evankeliumista: “Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista, jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.”

Tyhjän sylin muistopaikka Kannus

Kannus

Hautausmaalla osoitteessa Tapulikatu 18 on vuonna 2009 pystytetty Lasten muistolle -muistomerkki, jossa on teksti: “Herra, sinä tiedät kaiken”.

Tyhjän sylin muistopaikka. Kuvituskuva.

Kerava

Keravan seurakunnan hautausmaa sijaitsee Tuusulan kunnan puolella (Kappelikuja 24-26). Arkkitehti Jyrki Lehikoisen suunnittelemaa suojaisaa tilaa reunustavat mangolianvaahterat ja rohtokatajat. Hietakehto-muistomerkki muodostuu kolmesta luonnonkivestä ja rististä. Niiden välit on  täytetty pienemmillä kivillä, joita kävijä voi poimia muistelupaikalle johtavalta polulta. Kiville ohjaa kyltti “Hietakehto – Syntymättömien lasten muistokivet”.

Tyhjän sylin muistopaikka Kotka

Kotka

Kotkassa Tyhjän sylin muistomerkki sijaitsee Parikan hautausmaalla osoitteessa Parikantie 81. Muistomerkki on hiekkakäytävällä, joka lähtee kappelin pääoven kohdalta hautausmaalle. Muistokiven edessä on hiekka-alue, jolle voi tuoda kukkia ja kynttilöitä. Muistomerkki on tarkoitettu muistelupaikaksi heille, jotka ovat menettäneet lapsensa tai jääneet lapsettomiksi. Muistomerkki otettiin käyttöön marraskuussa 2021. Merkki muodostuu kahdesta toisistaan irronneesta luonnonkivestä, isosta ja pienestä.

Tyhjän sylin muistopaikka. Kuvituskuva.

Kuopio

Kuopion ison hautausmaan vanhalla osalla osastolla 80 on taiteilija Väinö Lätin suunnittelema muualle haudattujen muistopaikka. Samalla osastolla on myös muistelupaikka lapsensa menettäneille ja lapsettomille. Hautausmaa sijaitsee osoitteessa Kappelintie 3.

Lahti

Lahden Tyhjän sylin muistokivi. ”Ennen kuin olin elänyy päiväkään, oli kaikki päiväni jo luodut” psalmi 139:16.
Keski-Lahden diakoniatoimikunnan toimesta pystytetty tyhjän sylin muistokivi. Muistokivi on kierrätetty hautakivi, jossa tekstilaatta. 
Radiomäen vanha hautausmaa, itäisempi sisäänkäynti, huoltorakennuksen lähellä. Osoite: Radiomäenkatu 20, 15100 Lahti.

Tyhjän sylin muistopaikka. Kuvituskuva.

Lappeenranta

Ristikankaan hautausmaalla osoitteessa Lavolankatu 17 hautakiviveistämön tekemään rosoiseen muistokiveen on kaiverrettu rukoilevan lapsen kuva ja teksti: “Lapselle, jota emme koskaan saaneet” ja “Lapselle, jonka saimme vain hetkeksi”.

Tyhjän sylin muistopaikka Lempäälässä.

Lempäälä

Tyhjän sylin muistokivi on Ristimäen hautausmaalla, sembramäntyjen oksien alla. Arkkitehti Pekka Mäenpään suunnitelmassa, luonnonkivestä ja harmaagraniitista tehdyssä muistokivessä on teksti: “Herra on lähellä niitä, joilla on särkynyt sydän. Syli tyhjänä.” Hautausmaa sijaitsee osoitteessa Sotavallantie 86.

Tyhjän sylin muistopaikka Lopella.

Loppi

Tyhjän sylin muistopaikka otettiin käyttöön Lopen hautausmaalla osoitteessa Pilpalantie 2 rukoushetkessä Lapsettomien lauantaina 2022.

Tyhjän sylin muistomerkki Luumäellä.

Luumäki

Tyhjän sylin kivi Luumäen kirkon hautausmaan kumpareella sai alkunsa kirkkovaltuustosta suullisena nousseesta aloitteesta hankkia muistokivi lapsensa menettäneille tai lasta kaipaaville. Kivi on luonnonkivi, jossa laatta ja teksti: ”Sylini on tyhjä. Kaipaan sinua pikkuinen. Taivaan isä, auta minua surussani.” Hautausmaa sijaitsee osoitteessa Kirkkotie 1.

Nurmijärvi

Nurmijärvi

“Lapselle, jota emme koskaan saaneet. Lapselle, jonka saimme vain hetkeksi.” Lapsen menetys jättää sylin tyhjäksi. Jollakulla syli on tyhjä lapsettomuuden vuoksi, jollakin toisella syli tyhjenee lapsen menehtymisen takia. Näihin kaipuun tuntoihin yrittää tyhjän sylin muistopaikka osaltaan vastata ja antaa tilan, konkreettisen paikan muistella, surra ja toivoa. Tyhjän sylin muistopaikka Nurmijärven hautausmaalla osoitteessa Aleksis Kiven Tie 2, 01900 Nurmijärvi.

Tyhjän syli muistomerkki Porissa.

Pori

“Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu. Ennen kuin olin elänyt päivääkään, olivat kaikki päiväni jo luodut.” Porin vanhalla hautausmaalla osoitteessa Maantienkatu 6, vesitornin juurella, on syksyllä 2017 pystytetty Tyhjän sylin muistopaikka.

Porvoo

Porvoon tyhjän sylin muistopaikka sijaitsee Näsin hautausmaalla, lähellä muistolehtoa. Osoite: Näsinmäentie 5, 06100 Porvoo.
Kuva: Katja Helenelund.

Tyhjän sylin muistomerkki Pudasjärvellä.

Pudasjärvi

Riekinkankaan hautausmaan Muistokumpu, jossa sijaitsee myös Tyhjän sylin muistomerkki, siunattiin käyttöönsä syyskuun lopussa vuonna 2020. Hautausmaa sijaitsee osoitteessa Siuruantie 256. Kuva Pudasjärven seurakunta.

Rauman Tyhjän sylin muistopaikka kesällä.

Rauma

Tyhjän sylin muistopaikka sijaitsee Rauman vanhalla hautausmaalla osoitteessa Kaunisjärvenkatu 4, Kordelinin kappelin sisäänkäyntiä vastapäätä. Paikka otettiin käyttöön syyskuussa 2022. Toive muistopaikasta oli noussut sekä seurakuntalaisilta että seurakunnan työntekijöiltä. Muistomerkki on muistokivi, jonka päällä on surua symboloiva pieni pronssinen lintuveistos. Kivessä on teksti Lapselle, jota emme koskaan saaneet. Lapselle, jonka saimme vain hetkeksi. Kiven alareunassa on säe virrestä 499 Jumalan kämmenellä: Jumalan kämmenellä ei kukaan ole turvaton. Muistopaikalle voi viedä kukkia, sytyttää kynttilän ja saada hetkeksi lohtua.

Tyhjän sylin muistopaikka. Kuvituskuva.

Riihimäki

Kuva: Riitta Hyövälti
Riihimäen hautausmaalla osoitteessa Koivukatu 21 on muistelupaikka heille, jotka eivät ole saaneet lasta tai ovat kokeneet keskenmenon. Lapselle, jota emme saaneet –muistomerkki paljastettiin elokuussa 2014 hautausmaajuhlan yhteydessä. Muistomerkki tehtiin vanhasta, jo poistetusta hautakivestä. Kivi hiottiin ja siihen suunnitteli symbolisen kuvan diakoni Petja Heiskanen. Kivessä on teksti ”Lapselle, jota emme saaneet”.

Tyhjän sylin muistopaikka Rovaniemi

Rovaniemi

Tavivaaran hautausmaalla osoitteessa Tavivaarantie 345 on Tyhjän sylin muistokivi lasten hauta-alueella.

Tyhjän sylin muistopaikka Sastamala Karkku

Sastamala

Sastamalan seurakunnan Karkun kappeliseurakunnan hautausmaalla siunattiin käyttöön marraskuussa 2020 Tyhjän sylin muistokivi. Kivessä on teksti ”Lapselle, jota emme koskaan saaneet. Lapselle, jonka saimme vain hetkeksi”. Muistokiven paikka on seurakunnalle palautunut vanha hauta, joka sijaitsee keskeisellä paikalla hautausmaan vanhassa osassa. Hautausmaa sijaitsee osoitteessa Riippiläntie 366.

Tyhjän sylin muistopaikka. Kuvituskuva.

Savonlinna

Savonlinnassa Talvisalon hautausmaan Tyhjän sylin muistopaikka sijaitsee siunauskappelin läheisyydessä, alarinteen puolella. Muistopaikka on perustettu toukokuussa 2020 ja se on lempeän vaaleansävyinen kivi, johon on kaiverrettu  teksti ”Lapselle, jota emme koskaan saaneet. Lapselle, jonka saimme vain hetkeksi.” Kiven vieressä on Marko Ruuskasen valmistama sydänaiheinen kynttiläteline. Kiven luo voi tuoda kukkia ja kynttilöitä. Hautausmaa sijaitsee osoitteessa Kalmistontie 1.

Tyhjän sylin muistopaikka Seinäjoella.

Seinäjoki

Seinäjoella Törnävän hautausmaalla sijaitsee lokakuussa 2009 käyttöön siunattu Tyhjän sylin muistokivi “Lapselle, jota emme koskaan saaneet. Lapselle, jonka saimme vain hetkeksi”. Muistopaikka on perustetttu Vaasan läänin kätilöyhdistys ry:n aloitteesta. Se suunniteltiin ja saatiin paikoilleen kätilöiden ja seurakunnan yhteistyönä. Kiven tekstiosan alla kuvataan äidin yhteenliitettyjä käsiä, joista kohoaa lintu. Kuva on taiteilija Terttu Takalan käsialaa. Kiven on toteuttanut Kauhavan kiviveistämö. Muistokivi sijaitsee kappelin läheisyydessä. Enkelipatsaan siipien suojassa se muistaa syntymättömiä ja menetettyjä lapsia. Hautausmaa sijaitsee Ruukintie 157.

Simpele.

Simpele

Muistokivi on surun, kaipauksen ja lohdun paikka. Kukkien ja kynttilöiden avulla näkymätön suru saa konkreettisen muodon. Muistokivellä voivat käydä hiljentymässä myös omaiset ja ne vanhemmat, joiden lapsi on haudattu muualle. Kivellä saa ja voi hiljentyä kuka vain. Ruokolahden seurakunnan ’Tyhjän sylin muistokivi’ otettiin käyttöön 10.5.2019. Se sijaitsee Simpeleen hautausmaalla (Hautausmaankatu). Kävellessä sisään porteista, kivi löytyy heti oikealta.

Tyhjän sylin muistopaikka Tampere

Tampere

Kalevankankaan hautausmaan (Hautausmaankatu 7) muistopaikka on nimetty Hietakehdoksi Aleksis Kiven runon  mukaan. Pentti Turusen luonnostelema laatta sijaitsee Kalevantien puoleisessa muurissa.

Tornio.

Tornio

Tornion seurakunta piti tärkeänä että tyhjän sylin muistokivi laitetaan kaikille kolmelle kirkkomaalle. Tyhjän sylin muistomerkki löytyy Suensaaren hautausmaalta (Seminaarinkatu, kirkon pääovelta katsottuna vasemmalta, muualle haudattujen muistokiven vieressä), Parasniemen hautausmaalla (Parasniementie 84, sankarihautojen pohjoispuolella, muualla haudattujen muistokiven vieressä) ja Karungissa Huruvaaran hautausmaalla (Huruvaarantie, kirkon pohjoispuoli, muualla haudattujen muistomerkin ja uurnalehdon vieressä).

Tyhjän sylin muistopaikka. Kuvituskuva.

Tuusula

Tuusulan seurakunnan hautaustoimi on rakensi Tyhjän sylin muistomerkin Paijalan hautausmaalle (Paijalannummentie 11). Muistelualue on tarkoitettu ihmisille, joita painaa lapsettomuuden suru. Tyhjän sylin muistomerkki on oma erillinen alue lähelle Paijalan kappelia.

Utsjoki

Utsjoen alueelta löytyy kaksi tyhjän sylin muistomerkkiä: Utsjoen hautausmaalla sekä Karigasniemen hautausmaalla. Utsjoen hautausmaan osoite: Utsjoentie 615, 99980 Utsjoki. Karigasniemen hautausmaa: Ylätenontie 104, 99950 Karigasniemi.

Tyhjän sylin muistopaikka Vaasa

Vaasa

Tyhjän sylin muistopaikka sijaitsee Vaasan uudella hautausmaalla (Vöyrinkatu 1) siunauskappelin kellotapulin läheisyydessä alueella 219. Muistopaikkaan voidaan viedä kukkia, sytyttää kynttilän ja saada hetkeksi lohtua. Muistopaikka otettiin käyttöön syksyllä 2022.

Valkeakoski

Sääksmäen seurakunnan Tyhjän sylin muistokivi on otettu käyttöön toukokuussa 2023. Kivi sijaitsee Valkeakosken hautausmaalla Kangaskadun puolella uurnahauta-alueella (Kangaskatu, 37600 Valkeakoski). Luonnonkivessä on ”Tyhjän sylin muistokivi” -tekstin lisäksi perhosia ja risti. Kiven edustalle voi tuoda leikkokukkia ja kynttilöitä.

Tyhjän sylin muistopaikka. Kuvituskuva.

Vantaa

Helsingin seurakuntayhtymän Honkanummen hautausmaalla (Vanha Porvoontie 225) muistomerkki on sijoitettu lapsivainajien muistolehtokortteliin. Tyhjä syli -muistomerkki on lintuaiheinen veistos ja kiinnitetty matalaan luonnonkiveen. Kivessä on laatta “Lapselle, jota emme saaneet. Till minnet av barn vi aldrig fick.” Taideteoksen on suunnitellut ja toteuttanut taiteilija Mauno Honkanen.

Tyhjän sylin muistopaikka. Kuvituskuva.

Vihti

Vihdin hautausmaalla Irjalassa (Kartanontie 51) on keväällä 2019 otettu käyttöön muistomerkki ”Tyhjä syli”. Käyttöönottotilaisuudessa pastori Tuula Kiiski luki psalmista 61: ”Kuule huutoni, Jumala, kuuntele rukoustani! Maan ääristä minä huudan sinua, kun sydämeni nääntyy.” Muistomerkin hankinta lähti liikkeelle seurakuntalaisen aloitteesta vuoden 2017 lopulla. Kivityön on suunnitellut Päivi Svahn.