Lapsettomien yhdistys Simpukan Vaikuta itse! -tehtäviä tekemällä kuka tahansa voi helposti, pienin teoin edistää tahattomasti lapsettomien asemaa ja hyvinvointia. Tartu toimeen, niin huomaat miten helppoa ja innostavaa vaikuttaminen on!

Kun olet tehnyt yhden tai useamman alla olevan tehtävän, voit osallistua kuukausittaiseen tuotearvontaan. Klikkaa TEHTY! -nappulaa ja täytä avautuva lomake sekä yhteystietosi. Voit myös ideoida uusia tehtäviä. Kerro ideastasi järjestötyöntekijälle, tai lähetä viesti Simpukan someen.

Simpukan vaikuttamis- ja edunvalvontatyötä tekevät yhdistyksen hallitus, henkilökunta ja vapaaehtoisista koostuva vaikuttajatiimi.

Simpukan Vaikuta itse -tehtäviä

1. Jaa Simpukan somepostaus

Etsi Simpukan Instagram-, Facebook-, X– tai Tiktok -tililtä jokin ajankohtainen tai itseäsi kiinnostava postaus ja jaa se seuraajillesi omalla kanavallasi.

2. Vie juliste julkiseen tilaan

Tulosta ”Miten tukea lapsetonta?” -juliste ja vie se julkiseen tilaan ilmoitustaululle tai vaikka työpaikan kahvihuoneeseen.

Tulostettava A4-kokoinen vinkkikooste suomeksi (pdf,
36,56 kt)


3. Tilaa Simpukan infopaketti

Tilaa kotiisi Simpukan infopaketti järjestötyöntekijältä. Yhteystiedot: Ota yhteyttä.

Kun olet saanut paketin, vie se lähimpään neuvolaan, terveyskeskukseen, oppilaitokseen, kirjastoon tai muuhun soveltuvaan paikkaan. Muistathan kysyä henkilökunnalta luvan materiaalin esille jättämiseen.

4. Jätä Simpukka-lehti luettavaksi

Jätä oma, luettu Simpukka-lehtesi julkiseen tilaan muiden luettavaksi. Pidä kuitenkin huoli, ettei lehti päädy roskaksi ulos tai muuten sopimattomaan paikkaan. Hyviä paikkoja jättää lehti ovat ne, joissa muutenkin on vapaasti luettavia lehtiä. Esimerkiksi kahviloissa, junissa tai kampaamoissa on usein vapaasti luettavia lehtiä. Jos voit, kysy lupa lehden jättämiseen.

Simpukka-lehti tulee jokaiselle yhdistyksen jäsenelle postissa neljä kertaa vuodessa. Lehden vuosikerran voi myös tilata erikseen.

5. Pyydä kirjastoa tilaamaan Simpukka-lehti

Tarkista, löytyykö lähikirjastosi lehtilukusalista jo Simpukka-lehti. Jos ei, käy ehdottamassa lehden tilausta joko suoraan henkilökunnalle tai kirjastosta riippuen sähköisellä hankintaehdotuslomakkeella.

Jos kirjastosta löytyy jo Simpukka-lehti, voit kiittää henkilökuntaa lehdestä. Näin välität heillekin tiedon, että lehdelle on kysyntää.

6. Ehdota kirjastolle teemapöytää

Ehdota kirjastolle teemapöytää tai -hyllyä, johon on koottu lapsettomuusaiheista tieto- ja kaunokirjallisuutta.

Teemapöytää voi ehdottaa kirjastolle milloin vain, mutta paras aika yhteydenotolle on huhtikuun alkupuolella, ennen toukokuun alussa vuosittain vietettävää Lapsettomien Simpukka-viikkoa. Näin kirjaston väki saa riittävästi aikaa koota pöydän teemaviikolle.

7. Laadi mielipidekirjoitus

Perehdy paikallislehden mielipidekirjoituksia koskeviin ohjeisiin ja laadi niiden mukainen mielipidekirjoitus tahattomasti lapsettomia koskettavasta asiasta. Kullakin lehdellä on omat ohjeensa mielipidekirjoituksen kirjoittamista ja lähettämistä varten.

Mielipidekirjoitukseen mahtuu vain yksi aihe. Kirjoita näkökulmasta, josta asiaa ei ole tarkasteltu tai jota kannattaa syventää. Voit myös osallistua käynnissä olevaan keskusteluun. Mielipidekirjoitus sisältää kolme kohtaa: 1. Varsinainen mielipide tai väite, 2. Perustelut väitteelle ja 3. Lopetus.

Tarkista lehden taholta, julkaistaanko siellä esimerkiksi aikaisemmin sosiaaliseen mediaan kirjoitettuja tekstejä. Monissa lehdissä ei käytetä kirjoituksia, jotka on jo julkaistu julkisessa somepäivityksessä tai omassa blogissa. Useilla medioilla on myös säännöt siihen, kuinka usein saman henkilön kirjoituksia julkaistaan.

Mahdollisia mielipidekirjoituksen aiheita:
  • Tahattomasti lapseton työelämässä: loma- ja työvuorosuunnittelu
  • Keskenmenojen hoitopolku 
  • Hedelmöityshoitojen resurssit 
  • Psykososiaalinen tuki lapsettomuushoidoissa
  • Sijaissynnytyslainsäädäntö
  • Itsellisten miesten ja miesparien lapsitoiveen mahdollistumisen epätasa-arvo
  • Tahattomasti lapsettoman sensitiivinen kohtaaminen
  • Työpaikkojen kahvihuonekeskustelut ja lapsettomuuden ja lapsenlapsettomuuden kokemus
  • Lapsiperhenormatiivisuus ja vahva oletus lapsiperheellistymisen helppoudesta
  • Lapsenlapsettomuus ja lopullinen lapsettomuus

Lue mielipidekirjoitus Turun sanomissa 10.6.2023: Suomella ei ole varaa keskenmenojen huonoon hoitoon

8. Ota yhteyttä kansanedustajaan

Lähetä kansanedustajalle tai vaaliehdokkaalle viesti sähköpostitse tai sosiaalisessa mediassa ja keskustele, kuinka hän voisi edesauttaa tahattomasti lapsettomien asiaa. Voit kysyä esimerkiksi seuraavia asioita:

  • Miten määrittelet perheen? Keitä siihen kuuluu?
  • Mitä kolmea tahattomasti lapsettomalle perheelle tärkeää asiaa lähtisit edistämään hallituskaudellasi?
  • Miten edistäisit lapsettomien ja lapsettomuushoidoissa käyvien hyvinvointia työpaikoilla?
  • Millä keinoilla mahdollistaisit lapsiperheellistymisen lasta toivoville?
  • Miten edistät lapsettomuushoitojen saatavuutta?
  • Millä keinoilla lisäisit syntyvyyttä Suomessa?
  • Miten toisit koulujen seksuaalikasvatukseen tietoa hedelmällisyydestä
  • Oletko valmis hyväksymään leikkaukset, jotka vaikuttavat syntyvyyteen? Perustele vastauksesi.
  • Tiedätkö, paljonko lapsi tuottaa aikuistuessaan yhteiskunnalle?
  • Miten edistät sijaissynnytyksen mahdollistamista Suomessa?
  • Kannatatko sijaissynnytysten sallimista vai kieltämistä?
  • Tiesitkö, että suomalaisten järjestämiä sijaissynnytyksiä tapahtuu jatkuvasti erilaisissa olosuhteissa? 

9. Ehdota Tyhjän sylin muistopaikkaa

Lapsettomuussuru on usein piilossa itkettyä, eikä sen läpikäymiseen aina löydy sopivaa paikkaa tai tilaa. Muistopaikat tekevät surusta konkreettisemman: niille voi viedä kukkia, sytyttää kynttilän ja saada hetkeksi lohtua.

Ota yhteyttä lähiseurakuntaasi ja ehdota Tyhjän sylin muistopaikan perustamista, jos seurakunnalla ei vielä ole sellaista. Tarkista ensin Simpukan tiedossa olevat Tyhjän sylin tilaisuudet ja muistopaikat.

Jos listalta puuttuu joku muistopaikka, kerro siitä järjestötyöntekijälle, niin päivitämme listaa.

10. Kerro Simpukasta

Jos läheisesi tai tuttavasi kertoo sinulle lapsettomuudestaan, voit varmistaa, tietääkö hän Simpukka ry:n olemassaolosta. Simpukka tuottaa paljon tietoa ja tukea tahatonta lapsettomuutta kokeneille. Voit vinkata seuraamaan Simpukan somekanavia tai tutustumaan Simpukan verkkosivuihin. Muista kuitenkin olla hienotunteinen ja empaattinen.

11. Vie vinkkikooste lapsettomuushoitojen parissa työskenteleville

Tulosta oheinen vinkkikooste psykososiaalisesta tuesta ja vie se lapsettomuushoitojen parissa työskentelevälle taholle.


12. Vie työelämämateriaali työpaikallesi

Tahattomasti lapsettomat kokevat työelämässä syrjintää sekä lapsettomuuden että lapsettomuushoidoissa käymisen vuoksi. Tulosta työpaikan sosiaalitiloihin ja esihenkilölle tarkoitetut oheiset huoneentaulut ja vie ne työpaikallesi. Voit myös vinkata työpaikalla lukemaan aiheesta lisää sivulla: Tahattomasti lapseton työelämässä. 



Kiitos, kun vaikutat!