Tarinoita lapsettomuudesta: Nimimerkki Anonyymi: “Oli vaikea ymmärtää, miksi raskaudet alkoivat niin helposti, vain mennäkseen aina kesken.”

Yritys- ja raskausaika jättivät jälkeensä pelkoja

Tarinoita lapsettomuudesta: tahaton lapsettomuus, sairaudet, keskenmenot.

Yritimme lasta lähes kaksi vuotta, ennen kuin onnistuimme. Koimme tuona aikana useita biokemiallisia raskauksia ja keskenmenon. Opin, että positiivinen raskaustesti ei ainakaan minun kohdallani tarkoita yhtään mitään. Toivo kyllä aina heräsi, kun testi näytti positiivista, mutta pettymys toisensa perään lannisti täysin. Oli vaikea ymmärtää, miksi raskaudet alkoivat niin helposti, vain mennäkseen aina kesken. Onneksi sain lopulta avun hyvältä yksityiseltä lääkäriltä. Tarvittiin vain hieman avitusta, että raskaus saatiin lopulta kestämään.

Raskausaika oli kuitenkin todella ongelmallinen, ja tilanne oli veitsenterällä useampaan otteeseen. Mukana oli silkkaa huonoa tuuria, mutta osan ongelmista aiheutti eräs pitkäaikaissairauteni, josta en ollut ennen raskautta ollut edes tietoinen. Ehkä hyväkin, etten etukäteen tiennyt, mitä odottaa.

Lapsemme ei tule koskaan olemaan itsestäänselvyys

Synnytyssalista saimme onneksi mukaamme terveen vauvan. Omalta osaltani matkassa oli kuitenkin huonoa onnea myös tässä kohdassa, sillä minulle aiheutuneita fyysisiä ongelmia korjattiin useampaan otteeseen leikkaussalissa synnytystä seuranneiden kuukausien aikana. Tuntuu edelleen epäreilulta, että sekä yritys- ja odotusaika että synnytyksen jälkeinen aika olivat ongelmien täyttämiä. Olen silti uskomattoman kiitollinen lapsestamme! Hän ei tule koskaan olemaan meille itsestäänselvyys.

Haluaisimme lapselle kovasti sisaruksen. Kaiken kokemamme jälkeen kynnys yrittämiselle on kuitenkin korkealla. Sairauteni tulee aiheuttamaan vaikeuksia myös mahdolliselle tulevalle raskaudelle, eikä ole mitään takeita, että raskaudella olisi onnellinen loppu. Eipä niitä takeita ole koskaan kenelläkään, mutta on ikävää tietää jo etukäteen, että ongelmia tulisi ilmenemään. Päätös on kuitenkin tehtävä pian, sillä ikäni ei salli enää vitkuttelua. Uskon, että päädymme vielä yrittämään. 

Anonyymi

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Simpukka ry:n vuoden 2024 teemana on Tahattomasti lapsettomana Suomessa. Simpukka kerää ja jakaa vuoden 2024 ajan tahatonta lapsettomuutta kohdanneiden kirjoituksia, jotka liittyvät yhteiskuntaan. Voit kirjoittaa omista kokemuksistasi, mielipiteitäsi tai kannanottojasi.