Ei lapsia niin vain tehdä

Tarinoita lapsettomuudesta: Miesten asenteet seurusteluelämässä lapsiin

Olen 39-vuotias ja vielä lapseton. Nuorena yritin etsiä kumppania, joka haluaisi joskus lapsia kanssani. Kohtasin vain miehiä, joille tärkeämpää oli työ, musiikki tai muut harrastukset, kun minä ja me ja meidän perhe.

Ulkopuolelta tuli painetta ja kyselyä lapsista. Minä pohdin, että miten tästä suhteesta pääsee pois. Olin alle 30-vuotias.

 Olen törmännyt väkivaltaan, alkoholiongelmaisiin tai mammanpoikiin, joissa ei ollut miestä isäksi tai edes keskusteluseuraksi. Vietin 6 vuotta sinkkuna, sitä oikeaa etsien. 

Vihdoin olen naimisissa ja olemme yrittäneet lasta pari vuotta. Miehelläni on jo lapsi edellisestä elämästään. Minä pääsin vasta haaveilemaan omasta perheestä. Jaksan vielä toivoa ja uskoa.

Miksi nuoret miehet pelkäävät vastuuta ja eivät muka tiedä haluavatko perhettä, ainakin silloin kun olin nuorempi? Tällaisia ihmisiä minä olen kohdannut. Jonkinlaista perhekeskeisyyskasvatusta voisi olla, en tiedä. 

Nykyaikana kaikki on niin väärin ja kaikesta pahastutaan. Miehet eivät oikeasti ymmärrä, että ei niitä lapsia niin vaan tehdä yli 30-vuotiaana. Tämä on hieman katkera tilitys, sillä olen pienestä asti halunnut kaksi lasta. 

Elämässäni on ollut muitakin haasteita ja töissäkin on joskus kysytty, että ”et kai aio heti hankkia lapsia”.

Nimimerkki Tiuhti

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Simpukka ry:n vuoden 2024 teemana on Tahattomasti lapsettomana Suomessa. Simpukka kerää ja jakaa vuoden 2024 ajan tahatonta lapsettomuutta kohdanneiden kirjoituksia, jotka liittyvät yhteiskuntaan. Voit kirjoittaa omista kokemuksistasi, mielipiteitäsi tai kannanottojasi.