Tyhjä syli on suuri suru

Tarinoita lapsettomuudesta: lapsettomuushoidot

Löysin sopivan puolison, jonka kanssa on samanlaiset arvot ja me molemmat pidämme lapsista. Puhuimme jo seurustelun alkuvaiheessa, että haittaisiko kumpaakaan, jos emme voisi saada yhteisiä lapsia. Ja jos syy löytyisi toisesta, kummasta tahansa, se ei olisi kummankaan mielestä syy erota.

Jätimme ehkäisyn pois. Kun lasta ei kahden vuoden aikana alkanut kuulua, lähdimme tutkimuksiin. Syy lapsettomuuteen löytyi miehestäni: häneltä ei löytynyt siittiöitä. Tiedon saaminen oli raskasta, aika on ollut paras apu. Asia oli mielessä päivittäin ja se lähensi meitä entisestään. Puhuimme asiasta ja sen herättämistä tunteista paljon. Jos asiasta pitää etsiä jotain positiivista, me tiesimme syyn, meillä oli konkreettinen asia, mitä surra. 

Jouluaattoillan olimme kahdestaan kotona. Mieheni kuunteli lempimusiikkiaan, minä sytytin kynttlän ja itkin sohvan nurkassa syntymätöntä lastamme. Emme tarvinneet sanoja, surimme molemmat tavallamme. Musiikki on ollut monena lapsenkaipuisena hetkenä suureksi avuksi. Se antaa surun yltyä täyteen mittaansa ja sen jälkeen lohduttaa. 

Kun lapsettomuutemme selvisi, olen ollut vihainen ja katkera, en ole voinut iloita ystävien raskauksista ja vauvojen syntymistä. Asian vääryyttä on joutunut miettimään paljon. miksi toiset saavat lapsia, vaikka eivät välttämättä halua tai osaa hoitaa lapsia kunnolla. 

Lapsettomuus on opettanut nöyryyttä elämää kohtaan. Esimerkiksi jos haluaa kovasti tietyn opiskelu- tai työpaikan ahkeruudella pääsee aika pitkälle. Tässä lapsi asiassa ei auta ahkeruus, sinnikkyys, eikä aina rahakaan. 

Purin pahaa oloani musiikin lisäksi liikuntaan. Haaveilin jo osallistuvani triatlonin harrastetapahtumaan. Treenaaminen ei ehtinyt alkua pidemmälle, kun meille löytyi sopiva sukusolujen luovuttaja. Ensimmäisen IVF-hoidon tuloksena syntyi poika.

Nimimerkki Vauvaton syli

Teksti on julkaistu ensin Kirkonseutu-lehdessä 16.10.2013.

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Simpukka ry:n vuoden 2024 teemana on Tahattomasti lapsettomana Suomessa. Simpukka kerää ja jakaa vuoden 2024 ajan tahatonta lapsettomuutta kohdanneiden kirjoituksia, jotka liittyvät yhteiskuntaan. Voit kirjoittaa omista kokemuksistasi, mielipiteitäsi tai kannanottojasi.