Lapsettomin Simpukka-viikko 6.-12.5.2024. Teemana tahattomasti lapsettomana Suomessa

Lapsettomien Simpukka-viikko 6.–12.5.2024: teemana tahattomasti lapsettomana Suomessa

Lapsettomien yhdistys Simpukan vuoden tärkein kampanjaviikko järjestetään taas toukokuussa. Tahattoman lapsettomuuden teemaviikko Lapsettomien Simpukka-viikko 6.–12.5. muistuttaa, että vanhemmuus ei ole itsestäänselvyys.

Teemaviikon tarkoituksena on tuoda tahatonta lapsettomuutta esille ilmiönä ja kokemuksena. Tahaton lapsettomuus on yleistä: Suomessa yksi viidestä hedelmällisessä iässä olevista kohtaa tahattoman lapsettomuuden. Kyseessä on yksi aikuisiän suurimmista kriiseistä, joka vaikuttaa yksilön kehoon, mieleen, talouteen, ihmissuhteisiin, työelämään ja tulevaisuudensuunnitelmiin. Kokemuksesta selviytymiseen tarvitaan oikea-aikaista ja saavutettavaa tietoa ja tukea. Erityisesti vertaistuen merkitys on tärkeä. Simpukka ry toivoo, että kukaan tahatonta lapsettomuutta kokeva ei jäisi yksin.

Lapsettomien Simpukka-viikkoa on vietetty vuodesta 2008 alkaen ja Lapsettomien lauantaita vuodesta 1994 alkaen. Simpukka ry on perustettu vuonna 1988. Vuoden 2023 alussa Simpukka-viikon viralliseksi nimeksi muutettiin Lapsettomien Simpukka-viikko, joka kuvaa suurelle yleisölle entistä paremmin viikon teemaa.

Lapsettomien Simpukka-viikko

Lapsettomien Simpukka-viikko 2024

Vuoden 2024 teemana on Tahattomasti lapsettomana Suomessa. Lapsettomien Simpukka-viikolla järjestetään muun muassa vertaistukitapaamisia ja verkkoluentoja. Simpukka ry järjestää viikon aikana somekampanjan, joka tuo tahatonta lapsettomuutta monipuolisesti esille kokemuksena ja ilmiönä. Tahaton lapsettomuus näkyy viikon aikana myös median julkaisuissa. 

Kaikki Lapsettomien Simpukka-viikon tapahtumat löydät tapahtumakalenterista. Tiedot päivittyvät kalenteriin kevään aikana.

Vertaistuki Lapsettomien Simpukka-viikolla

Simpukan vertaisryhmät järjestävät tapaamisia Lapsettomien Simpukka-viikon aikana. Vinkkejä tapaamisten järjestämiseen ja lisätietoja löydät Simpukan verkkosivuilta kohdasta vertaistuki Simpukassa ja Simpukan tapahtumakalenterista. Tiedot päivittyvät pian. Lisätiedot vertaistukikoordinaattorilta Janina Lehtiseltä janina.lehtinen(at)simpukka.info.

Verkkoluennot Lapsettomien Simpukka-viikolla

Kaikille avoimille ja ilmaisille verkkoluennoille ei tarvitse ilmoittautua. Verkkoluentojen esittelyt ja linkit tulossa pian sivulle Lapsettomien Simpukka-viikko. Luennot järjestetään Zoomissa.

Voiko hedelmällisyyteen vaikuttaa?

Maanantaina 6.5. kello 18. Luennoitsijana ylilääkäri, dosentti Hanna Savolainen-Peltonen.

Lapsettomuushoidot lapsiperheellistymisen mahdollistajana

Tiistaina 7.5. kello 18. Luennoitsijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Marika Mikola.

Edunvalvontavaltuutus lapsettoman henkilön näkökulmasta

Keskiviikkona 8.5. kello 18. Luennoitsijana lakimies, yrittäjä Satu Koivula.

Lapsettomien Simpukka-viikko

Tyhjän sylin tilaisuudet

Hengellisiä Tyhjän sylin tilaisuuksia, kuten messuja, hartauksia ja rukoushetkiä on järjestetty eri puolilla Suomea jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Seurakuntien järjestämät Tyhjän sylin tilaisuudet ovat matalan kynnyksen hengellisiä tilaisuuksia, jotka kutsuvat tahattomasti lapsettomia, lapsen menettäneitä tai muusta syystä tyhjää syliä surevia saamaan lohtua. Moni seurakunta järjestää tilaisuuksia Lapsettomien Simpukka-viikolla. Tilaisuuksiin osallistuminen ei edellytä kirkkoon kuulumista.

Simpukka listaa Tyhjän sylin tilaisuuksia verkkosivuille kohtaan Tyhjän sylin tilaisuudet. Lisätiedot ja tilaisuuksien ilmoittaminen: vertaistukikoordinaattori Janina Lehtinen janina.lehtinen(at)simpukka.info.

Tahattomasti lapsettoman ääni yhteiskunnassa – lapsettomien lauantai 30 vuotta

Lapsettomien lauantai täyttää 11.5.2024 upeat 30 vuotta. Lapsettomien yhdistys Simpukka järjestää lauantaina 11.5.2024 kello 12-14 verkkotapahtuman Tahattomasti lapsettoman ääni yhteiskunnassa – lapsettomien lauantai 30 vuotta. Kaikille avoin verkkotapahtuma järjestetään Zoomissa. Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua. Linkit tulossa pian.

Tahattomasti lapsettoman ääni yhteiskunnassa – lapsettomien lauantai 30 vuotta -verkkotapahtuman ohjelmassa on Simpukan historiakatsaus, paneelikeskustelu ja Simpukan Helmen julkistus.

Lapsettomien lauantain vuonna 1994 ideoinut silloinen yhdistyksen puheenjohtaja Pirre Saario kertoo päivän synnystä tilaisuuden alussa.

Historiakatsauksen jälkeen ääneen pääsevät tahattoman lapsettomuuden kokeneet henkilöt paneelikeskustelussa. Keskustelussa käydään läpi erilaisten lapsettomuuskokemusten näkymistä yhteiskunnassa sekä panelistien toiveita yhteiskunnalta.

Keväällä 2024 Simpukan kohderyhmä äänestää Simpukan Helmen saajaa. Raadin päätös julkistetaan verkkotapahtuman lopuksi. Lisätiedot ja äänestys tulossa helmikuussa.

Lapsettomien Simpukka-viikko

Mediayhteydet ja kaupallinen yhteistyö

Ota yhteyttä mediaan ja yhteistöihin liittyvissä asioissa Simpukan viestinnän asiantuntijaan hanna.parviainen(at)simpukka.info. Simpukka välittää pyynnöstä tahatonta lapsettomuutta kokevia kokemusasiantuntijoita sekä Simpukan asiantuntijoita haastateltavaksi.

Tulossa Lapsettomien Simpukka-viikon mediatiedote huhtikuun 2024 lopussa. Jätä halutessasi yhteystietosi Simpukan viestintään jo nyt!