Tarinoita lapsettomuudesta - Iiris

Hautajaisissa

Tarinoita lapsettomuudesta: tahaton lapsettomuus, lopullinen lapsettomuus, lapsenlapsettomuus

Saattojoukko kokoontuu kappeliin, kun osallistumme mieheni veljen Tuomon hautajaisiin. Tilaisuuden aluksi lasketaan kukat arkulle. Ensin leski vie punaisia ruusuja, eikä pysty liikutukseltaan lukemaan muistosanoja.

Sitten ovat vuorossa tytär miehensä ja kolmen lapsensa kanssa, kaikki pukeutuneina mustiin vaatteisiin. Pojan perheeseen kuuluu myös kolme lasta. Omalla vuorollamme viemme kukkalaitteen kaksin, me lapsettomat. Muu saattoväki jatkaa kukkatervehdysten jättämistä.

Järkyttävältä tuntuu se, että mieheni oli sopinut puhelimessa tapaamisesta Tuomon kanssa juuri samana päivänä, 17. kesäkuuta, ja nyt istumme arkun ääressä. Viimeinen tapaaminen ei toteutunut. Tämä pysäyttää miettimään elämän rajallisuutta. Olen vain pari vuotta Tuomoa nuorempi. Koska tulee minun vuoroni?

Oma saattojoukkomme jää pieneksi

Papin puhuessa alan pohtia, ketkä tulevat meidän hautajaisiimme, kun lapsia ja lastenlapsia ei ole. Lähisuvutkin ovat pieniä, molemmilla on jäljellä vain yksi sisar perheineen. Minulla on monta ystävää, mutta miehelläni ei. Ystäväpiiri koostuu lähinnä eläkeläisistä, joten ei tiedetä, kuka heistä sairastuu tai kuolee ensin. Saattojoukko taitaa jäädä pieneksi.

Minua on alkanut myös huolestuttaa se, keneltä saan apua vanhana ja sairaana, kun lapsia ei ole. Vanhusten hoitopaikkoihin on vaikea päästä, kun julkisella puolella paikkoja vähennettiin ja kotihoitoa lisättiin. Yksityisten hoitokotien korkeisiin maksuihin eläkkeeni ei riitä.

Henkilökuntapulasta kärsitään hoitoalalla koko Suomessa. Järjestelmä perustuu siihen, että myös omaiset pitävät huolta vanhuksista. Kuka huolehtii meistä, joilla ei ole lähiomaisia?

Mieheni teki äskettäin kodissamme perusteelliset korjaukset, ja asuinalueella palvelut ja harrastukset löytyvät lähietäisyydeltä. Voimme asua tässä niin kauan kuin selviydymme kaksin kotona. Eniten pelkään leskeksi jäämistä ja yksinäistä vanhuutta. Tahattoman lapsettomuuden karuus paljastuu silloin lopullisesti.

Iiris

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Simpukka ry:n vuoden 2024 teemana on Tahattomasti lapsettomana Suomessa. Simpukka kerää ja jakaa vuoden 2024 ajan tahatonta lapsettomuutta kohdanneiden kirjoituksia, jotka liittyvät yhteiskuntaan. Voit kirjoittaa omista kokemuksistasi, mielipiteitäsi tai kannanottojasi.