Tarinoita lapsettomuudesta - Nainen 55v

Ystävän hautajaiset: monella tavalla raskas päivä

Tarinoita lapsettomuudesta: tahaton lapsettomuus, lopullinen lapsettomuus, lapsenlapsettomuus

Ystäväni kuolee tapaturmaisesti melko nuorena, vielä työikäisenä. Viimeiseksi jäänyt joulukirje kertoo isoisyyden onnesta. Onnellinen oli, neljän lapsen isä, yksi lapsenlapsi jo syntynyt, toisen syntymä jo  lähellä. Poltan kirjeen.

Hautajaiset ovat toisella paikkakunnalla, menen sinne yksin. Tiedän, että päivästä tulee raskas monella tavalla. En ole tavannut juuri leskeksi jäänyttä ystävätärtäni mummona. Tekstiviestillä olen onnitellut lapsenlapsesta, pala kurkussa, silloinkin.

Tiesin, itseni tuntien, että ensimmäinen tapaaminen hänen kanssaan tulee olemaan vaikea minulle, tahtomattaan lapsettomalle ja  lapsenlapsettomalle. Ja miten olin jo pelännyt sitä hetkeä, kun tapaisin ensimmäistä kertaa nämä kolme sukupolvea yhdessä.

Miten minä pystyisin olemaan onnellinen heidän onnesta? Onnesta, jota ei minulle suoda?

Ja sitten kohtalo järjesti toisin, ensimmäinen tapaaminen on hautajaisissa.

Vauvamaha koskettaa halatessamme

Pojan vauva on vaunuissa, tyttären vauvamaha painuu suurena minua vasten halatessamme. Huomaan olevani yksin, todella yksin. Haluan pois tästä tilanteesta, tästä elämästä. En voi kuitenkaan paeta.

En voi mennä istumaan lähisukulaisten penkkeihin. Paniikki, mitä teen? Istun vainajan harrastuskavereiden penkkiin. Vainajan veli itkee niin, että räkä valuu sieraimista lattialle. 

Kun arkku on laskettu asettuu perhe haudalle. Silloin todellisuus iskee. Iskee lujaa, henki salpautuu. Haudalla on leski, neljä lasta, miniä, vävy, vauva ja se vauvamaha. Perhe on suuri, he ovat toistensa lohtu, toistensa tuki, toistensa apu selvitä surussa. Rakastavat kaikki toisiaan.

Olen hajota yksinäisyyden tuskasta ja samalla surusta heidän tuskastaan. En pysty menemään yksin haudalle. Liityn toiseen ystäväperheeseen. Heidän nuori poikansa kuoli yllättäen edellisenä vuonna. Heidän tuskaansa minä voin vain aavistella. 

Selviän päivästä hengissä. Pidän jopa vauvaa sylissäni. Kesällä toisen vauvan ristiäisissä saan olla osa tämän perheen onnea! Samalla suren hiljaa, kun kolmea sukupolvea kuvataan.

Nimimerkki Nainen 55 v

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Simpukka ry:n vuoden 2024 teemana on Tahattomasti lapsettomana Suomessa. Simpukka kerää ja jakaa vuoden 2024 ajan tahatonta lapsettomuutta kohdanneiden kirjoituksia, jotka liittyvät yhteiskuntaan. Voit kirjoittaa omista kokemuksistasi, mielipiteitäsi tai kannanottojasi.