Tarinoita lapsettomuudesta - Särkynyt sydän

Ikuinen suru

Tarinoita lapsettomuudesta: kohdun kasvaimet, kohduttomuus

Alkusyksystä aloin tuntemaan alavatsakipua, mikä tuntui myös nivusissa asti. Menin työpaikkakuntani Terveystalon gynekologin vastaanotolle. Siellä huomattiin kohdussani olevan polyyppi. 

Sain lähetteen työpaikkakuntani sairaalaan, jossa todettiin kohdussani olevan kolme polyyppia ja ne otettiin pois. Terveystalon gynekologi sekä sairaalan naistentautien lääkäri tiesivät lapsitoiveestani miesystäväni kanssa. 

Olin 45-vuotias ja lapseton. Olin juuri tavannut miehen, jonka kanssa perheenperustaminen olisi vielä ollut mahdollista iästäni huolimatta. Sairaalan lääkäri sanoi kohtuni olevan nyt ”siisti” lapsentekoa ajatellen. 

Noin kuukausi myöhemmin tämä lääkäri soitti patologille menneistä polyypeista.

Oli löytynyt kohtusyövän esiaste, mutta hän ei tiennyt mistä niistä kolmesta polyypista, kun ne olivat laitettu samaan astiaan. Näin ollen ei tiedetty mistä kohtaa kohtua tämä löydös löytyi. 

Valitsin elämän

Kohdunpoisto sanottiin olevan aiheellinen. Minä ja miesystäväni olimme järkyttyneitä.

Viimeisinä hetkinä, kun minulla olisi ollut mahdollisuus saada lapsi rakkaan mieheni kanssa, niin märkä rätti lyötiin kasvoillemme. 

Erikoislääkärin luokse mennessäni minulla ei ollut tukijaa, koska miesystäväni oli saanut työkeikan. Olin itkuinen ja varmasti puolet erikoislääkärin puheesta meni ohi korvien. Hän kertoi, että korkean ikäni ja ylipainoni (painoindeksi 31,5) vuoksi kohdunpoisto on ainoa vaihtoehto. 

Keltarauhashormonihoidosta hän kyllä kertoi, mutta lopuksi sanoi sen olevan hyödytön. Minulle jäi kaksi vaihtoehtoa: kohtu pois tai kuole syöpään.

Jouduin sillä vastaanotolla tekemään päätöksen, vaikka minulla ei ollut ketään tukijaa ja olin itkuinen sekä ajatukseni eivät olleet selkeät. Valitsin elämän eli kohdunpoiston. 

Sain lähetteen kotipaikkakuntani sairaalaan, jossa kohtu ja munasarjat leikattiin pois.

Leikkauksen jälkeen sain tiedon, että kohdussani ei ollutkaan alkavaa syöpää, vaan kolme pientä myomaa.

Leikkaus oli turha. Minua ei tutkittu tarpeeksi, eikä lapsitoivettamme kuunneltu.

Nimimerkki Särkynyt sydän

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Simpukka ry:n vuoden 2024 teemana on Tahattomasti lapsettomana Suomessa. Simpukka kerää ja jakaa vuoden 2024 ajan tahatonta lapsettomuutta kohdanneiden kirjoituksia, jotka liittyvät yhteiskuntaan. Voit kirjoittaa omista kokemuksistasi, mielipiteitäsi tai kannanottojasi.