Hoitosuunnitelman muutos

Tarinoita lapsettomuudesta: hedelmöityshoidot, sairaudet.

Olemme puolisoni kanssa aina toivoneet lasta. Tai lapsia. Minulla taas on pitkään ollut epäilys, että raskautuminen ei välttämättä olisi helppoa. Pitkähkö kuukautiskierto ja kuukautiskivut ennen hormonaalista ehkäisyä. Olin hyvin tyytyväinen ehkäisyn hoidolliseen tehoon ja ehkäisyn jätimme pois vasta kun olimme oikeasti heti valmiita lapsen tuloon.

Ensimmäisiä kuukautisia ei koskaan kuulunut ja muistin aikaisemman gynekologin sanat multikystisistä munasarjoista. Päätin noin 2kk jälkeen, että nyt otetaan asiasta selvää. Ultraäänessä olikin PCO sopivat löydökset ja aloitin Metformiinin sekä Terolutin kuureittain jo tuolloin. Terolutia söin kolme kuuria ja tämän jälkeen tuli vuodot, niukat, mutta vuotoa kuitenkin. Metformiini aiheutti paljon pahoinvointia ja ripulia, mutta sain hiljalleen titrattua annosta isompaan, kohtalaisen annokseen. Terolutin lopettamisen jälkeen tuli tiheitä ja pitkiä tiputteluvuotoja, ei edelleenkään kunnon kuukautisia.

Olin tehnyt myös ovulaatiotestejä, pitkiä pätkiä peräti päivittäin, eikä koskaan positiivista tulosta. Hakeuduimme lopulta noin 6kk kohdalla tk-lääkärille selvittelyihin ja toiveena lähete lapsettomuushoitoihin, koska omaa kuukautiskiertoa ei yksinkertaisesti ole. Perustutkimuksissa ei todettu poikkeavaa ja saimme lähetteen.

Muutoksia hoitopolkuun

Maailma ja toive lapsettomuushoidoista romahti kaksi päivää tk-lääkäri käynnin jälkeen, kun löysin kaulastani patin. Pääsin asian suhteen nopeasti tutkimuksiin ja hoitoon. Patti osoittautui syöväksi ja hoitojen aloituksella on kiire.  Tautia ei voi leikata. Pääsimme keskustelemaan gynekologin kanssa eikä munasolun keräykseen ollut aikaa. Metformiinista ei ollut ollut myöskään apua PCO suhteen ja sen lääkkeen pystyi lopettamaan. Jälleen oli lähes 2kk mennyt täysin ilman vuotoja.

Minulle suunniteltu syöpähoito ei kuitenkaan pitäisi laskea hedelmällisyyttä, mutta meille kerrottiin myös lahjasolujen mahdollisuudesta. Syövän ennuste ja sen jälkeinen lapsiennuste on hyvä, mutta eihän se tässä hetkessä lohduta kun hyväksytty lapsettomuuslähete perutaan ja tilalle tulee rankat ja monta kuukautta kestävät syöpähoidot ja pitkän sairasloman kera. Ehkäisy tuli aloittaa uudelleen ja ensimmäinen pillerin ottaminen oli todella kova paikka.

Edelleen meillä on kova toive, että saisi pienen joskus syliin, mutta valtava epävarmuus liittyy asiaan. Missä vaiheessa on psyykkisesti valmis? Koska lääkärit uskaltaa antaa luvan raskautua? Palautuuko oma kierto, jos syöpä saadaan hoidettua? Miten mahdollisesti tarvittavat lapsettomuushoidot vaikuttaa syövän ennusteeseen? Onko itse valmis sietämään epävarmuutta oman elämän kestosta ja mahdollisen lapsen altistaa riskillä kasvaa ilman äitiä? Ei ole mitään varmempaa tunnetta kuin epävarmuus ja pelko tulevasta. Yhtäkkiä lapsen saaminen pelottaa, pelottaa jopa enemmän kuin lopullinen lapsettomuus.

Nimimerkki Syöpäläinen

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Simpukka ry:n vuoden 2024 teemana on Tahattomasti lapsettomana Suomessa. Simpukka kerää ja jakaa vuoden 2024 ajan tahatonta lapsettomuutta kohdanneiden kirjoituksia, jotka liittyvät yhteiskuntaan. Voit kirjoittaa omista kokemuksistasi, mielipiteitäsi tai kannanottojasi.