Tarinoita lapsettomuudesta: Nimimerkki Pauliina: “En tiedä tulenko koskaan ymmärtämään, miksei minulle suotu omaa lasta. Tämän asian kanssa pitää vain elää eteenpäin. Nyt alan olla jo siinä iässä että voisin olla mummi, jota minusta ei myöskään koskaan tule.”

Jotain puuttuu

Tarinoita lapsettomuudesta: tahaton lapsettomuus, lopullinen lapsettomuus, lapsenlapsettomuus

Kun olin pieni tyttö, leikin paljon nukeilla. Olin niin onnellinen, kun sain työntää nukenvaunuja ja talvella vetää nukkea pulkassa. Äitini ompeli paljon nukenvaatteita leikkeihini. Pari vuotta nuorempaa siskoani ei nukkeleikit kiinnostaneet. Kun siskoni oli vielä alaikäinen, hän sai ensimmäisen lapsensa.

Kun kuukautiseni alkoivat, kärsin alusta asti kovista vatsakivuista. Jossain vaiheessa minulla todettiin endometrioosia ja jouduin leikkaukseen muutaman kerran. Eräs lääkäri totesi minulle aikoinaan, etten saa koskaan lasta. 

Tapasin nykyisen mieheni ja muutaman vuoden päästä aloitimme lapsettomuushoidot. Kävimme hoidoissa 10 vuotta tuloksetta. Lääkäri sanoi, ettei näitä hoitoja voi jatkaa loputtomiin ja niin ne lopetettiin kun täytin 40. Kummastakaan meistä ei löydetty mitään vikaa. Jälkeenpäin olen harmitellut, etten vielä yrittänyt. 

Mieheni muistaa minua joka äitienpäivänä kukilla

Olen jo 55v ja vieläkin itken sitä etten koskaan saanut omaa lasta. Tuntuu, etten pysty koskaan täysin hyväksymään tätä asiaa. Synkkinä hetkinä ihmettelen, että mikä minun elämäntarkoitukseni on. Olen kuitenkin onnekseni saanut olla osa vauvojen elämää sisarusteni lasten kautta. Joskus heistä on joku vahingossa sanonut minua äidiksi, se on tuntunut samaan aikaan hyvältä ja pahalta. Mieheni muistaa minua joka äitienpäivänä kukilla ja kortilla, alkuun se tuntui oudolta mutta nykyään oikein odotan sitä. Käyn joka äitienpäivänä ja jouluna lapsettomien muistokivelle viemässä joko kukkia tai kynttilän. 

En tiedä tulenko koskaan ymmärtämään, miksei minulle suotu omaa lasta. Tämän asian kanssa pitää vain elää eteenpäin. Nyt alan olla jo siinä iässä että voisin olla mummi, jota minusta ei myöskään koskaan tule. Välillä tunnen itseni niin ulkopuoliseksi, tämä elämä ei todellakaan kohtele kaikkia tasapuolisesti. Yritän vapaa-ajallani tehdä kaikkea sellaista mistä minulle tulee hyvä mieli. Toisaalta kun mietin aina näitä asioita, niin minä olen minä ja ehkä minulle oli tarkoituskin käydä näin, vaikka en sitä oikein osaa ymmärtää.

Pauliina

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Simpukka ry:n vuoden 2024 teemana on Tahattomasti lapsettomana Suomessa. Simpukka kerää ja jakaa vuoden 2024 ajan tahatonta lapsettomuutta kohdanneiden kirjoituksia, jotka liittyvät yhteiskuntaan. Voit kirjoittaa omista kokemuksistasi, mielipiteitäsi tai kannanottojasi.