Kampa-kirjoittamisryhmä vinkkaa: kirjoita kirje

Teksti on julkaistu ensin Simpukka-lehdessä 3/2022.

Kuvat Pexels

Simpukan vapaaehtoisen Jutta Kokkosen ohjaama lapsettomien Kampa-kirjoittamisryhmä kokoontui keväällä 2022 Kampin palvelukeskuksessa Helsingissä. Viisi kertaa kokoontuneeseen ryhmään haettiin osallistujia Simpukan somekanavien ja verkkosivujen kautta.

Jutan mukaan “kirjoittaminen on väylä tutkia itseään niitä säröjä pitkin, joita on matkan varrella saanut. Sanat löytävät paikkansa, kun niille antaa aikaa ja virikettä”. 

Kokeile sinäkin kirjoittamista seuraavan tehtävän avulla. Alla olevat tekstit ovat kirjoittaneet Kampa-kirjoittamisryhmään osallistuneet. Ohjeet kirjoittamiseen sekä lisää kirjoitustehtäviä löydät artikkelin lopusta.

Kirjoitustehtävä: kirjoita kirje.

Valitse kenelle haluat kirjoittaa. Kohde voi olla henkilö kuten puoliso, lääkäri, lähisukulainen tai työtoveri. Voit kirjoittaa kirjeen myös tunteelle tai lapselle, jota odotat niin kovasti tai joka hetken aikaa oli sinun. 

Kirjoittajan teksti: Hei työkaveri!

Haluaisin kertoa, millaisia kokemuksia ja tunteita minulla on ollut lapsettomuuden aikana. Kun keskustelimme palaverissamme kesälomien ajankohdista, sanoit, että sinun pitää miettiä, mihin tunget lapsesi kesällä, kun olet töissä. Lapsesi ovat kouluikäisiä. Aiempina kesinä olet lomaillut enimmäkseen heinäkuussa. Et ehkä arvaakaan, että tämä kommentti satutti minua. Silloin minun olisi kyllä tehnyt mieli pamauttaa laukulla (en sinua, mutta ehkä pöytää tai lattiaa). 

Monessa yrityksessä perheelliset saavat ensin päättää kesälomansa ajankohdan, ja lapsettomat työntekijät vasta tämän jälkeen. Monessa muussa yrityksessä taas voi olla kiertävät lomat. 

Toinen hetki, kun minun olisi tehnyt mieli pamauttaa laukulla oli, kun kysyit päivä sen jälkeen, kun sain kolmannen keskenmenoni, että olenko silti etätöissä, vaikka kollegani joutui yllättäen jäämään etätöihin sairastumisensa vuoksi. Miksi olisin tullut toimistolle, kun ihmisten näkeminen satuttaa ja voin saada yllättäviä itkukohtauksia? Olit vielä edellisenä iltana laittanut minulle osanottoviestin, joten kommenttisi tuntui ristiriitaiselta.

Välillä vaatii todella paljon voimia olla asiallinen, mutta toistaiseksi olen pystynyt pitämään todelliset ajatukseni vain omassa mielessäni, siis tietyistä asioista. Ymmärrän, että sinun voi olla vaikea käsittää, miltä minusta tuntuu tai on tuntunut näiden vuosien aikana, koska sinulla ei ole näitä kokemuksia, joita minulla on. Pyytäisin kuitenkin sinua hetken ajattelemaan minun kokemuksiani ja minun asemaani.

Viides vuosi

Kirjoittajan teksti: Heippa Suru,

ajattelin kirjoittaa, kun en saa sitä sanotuksi. Olet hengaillut täällä meillä nyt aika pitkään. Annoin sun tulla, kun kaikki sanoi, että sun on pakko antaa tulla. Että se on hyväksi minulle. Että mun on vaan elettävä sun kaa jonkun aikaa, vaikken haluaisi. Että sut on ”käsiteltävä”.

Ja sinähän tulit – ja asetuit taloksi. Kiedoit minut tiukkaan syleilyysi ja laitoit kyyneleet virtaamaan poskilleni. Välillä aiheutit pientä nyyhkytystä ja välillä isoa vollotusta ja rään valumista niin, että välillä tuntui, ettei saa henkeä. Välillä aiheutit huutoa ja ulvontaa. Puristusta kurkussa ja möykky rinnassa.

Mutta nyt saat mennä. Ota möykyt ja muut mukaasi. En halua tavata sinua enää koskaan, vaikka arvaan kyllä, että vielä kohdataan. Mutta silloin mä olen taas valmiimpi kohtaamaan sut. Ollaan jo tavattu niin monta kertaa, että tiedän, että selviän sinusta.

Siispä heipat sulle Suru, mene matkoihisi!

Nyt mä aion olla keskikokoinen terve karnevaalimato ilman surun häivääkään!

Terveisin 12 vuotta lapsettomuuspolulla

Kokeile kirjoittamista!

Ota hetki aikaa. Etsi vihko tai kirjekuoren selkämys ja kynä, jolla on hyvä kirjoittaa. Vaihtoehtoisesti avaa tietokone. Laita kellosta aikaa parikymmentä minuuttia. Kirjoita niin, että jatkat, vaikka tuntuisi, että aiheet loppuisivat. Möyhennä mieltä ja harjaa päättäväisesti.

1.    Aamusivut: kirjoita aamuisin käsin kolmen A4-paperin verran mitä tahansa tekstiä, kuten tajunnanvirtaa tai edellisen yön unia, pysäyttämättä kirjoittamista. Kyseessä on yhdysvaltalaisen kirjailija ja luovuuskouluttaja Julia Cameronin kehittämä menetelmä.

2.   Kirjoita lääkärikokemuksestasi. Mitä on jäänyt mieleen? Millaista läsnäoloa sait tai koit? Mitä tunteita koit?

3.   Kirjoita kirje. Valitse kenelle haluat kirjoittaa. Se voi olla henkilö kuten puoliso, lääkäri, lähisukulainen tai työtoveri. Voit kirjoittaa kirjeen myös tunteelle, lapselle, jota odotat niin kovasti tai lapselle, joka oli hetken aikaa sinun. 

4.   Valitse teema ja kirjoita siitä. Teemana voi olla esimerkiksi aika, raha, parisuhde, itsellinen nainen tai mies, keho, juhlapäivät, kuukautiskierto, syrjään siirretyt suunnitelmat.