Tarinoita lapsettomuudesta: “Tuntuu, että jatkuvasti kuulee tarinoita siitä, kuinka toinen lapsi saa usein alkunsa ensimmäistä helpommin. Kuvittelin, että näin kävisi myös meille.”

Kun olinkin jälleen tahattomasti lapseton

Tarinoita lapsettomuudesta: tahaton lapsettomuus, hedelmöityshoidot, sekundaarinen lapsettomuus

Saimme esikoisemme hedelmöityshoidoilla. Joku voisi todeta, että helpostihan se tuli. Hän nimittäin tarttui matkaan ensimmäisen koeputkihedelmöityksen ensimmäisestä pakastealkionsiirrosta. Mutta helppoa se ei missään nimessä ollut. Muistan, kun istuin kauhusta ja surusta lamaantuneena mökin lattialla eräänä uuden vuoden aattona. Kuukautiset olivat alkaneet rytinällä jouluna. Muistan ajatelleeni, tätäkö elämä tulisi olemaan. Yksinäisiä, lapsettomia juhlapyhiä. Kuitenkin, elämä yllätti meidät täysin vain hieman uuden vuoden jälkeen. Raskaustestiin piirtyi viimeinkin kaksi viivaa.

Kun esikoisemme oli vain kolme kuukautta, kuukautiset alkoivat uudelleen. Samalla annettiin lupa toiselle vauvalle tulla. Tuntuu, että jatkuvasti kuulee tarinoita siitä, kuinka toinen lapsi saa usein alkunsa ensimmäistä helpommin. Kuvittelin, että näin kävisi myös meille. No, ei käynyt. Sen sijaan löysin itseni tutusta tilanteesta. Oli uuden vuoden aatto. Kuukautiset olivat juuri alkaneet ja olo surullinen ja pelokas. Täydellinen deja vu. Ja sitten ei kuitenkaan, sillä vieressä raketeista ilakoi pieni ihmisen alku. Ihme, joka sai alkunsa elämäni synkimmällä hetkellä ja näytti, että elämällä on tarjota myös ihmeitä.

Täytyy jaksaa uskoa

On järjettömän epäreilua, että meistä jotkut joutuvat käymään tämän kaiken läpi. On epäreilua, että sen joutuu käymään läpi uudestaan. Se tuntuu musertavalta ja konkretisoi täysin eri tavalla oman tilanteen. Kyse ei siis ensimmäisen kohdalla ollutkaan vain huonosta tuurista.

Mutta sitten kuitenkin joskus elämä tarjoaa niitä ihmeitä. Ehkä juuri meille tarjotaan toinen sellainen. Ja siihen minun täytyy jaksaa uskoa – kunnes mahdollisesti joskus on aika päästää irti. Toistaiseksi valitsen uskoa, että ehkä tämäkin tammikuu on meille ihmeitä täynnä. 

Emmi

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Simpukka ry:n vuoden 2024 teemana on Tahattomasti lapsettomana Suomessa. Simpukka kerää ja jakaa vuoden 2024 ajan tahatonta lapsettomuutta kohdanneiden kirjoituksia, jotka liittyvät yhteiskuntaan. Voit kirjoittaa omista kokemuksistasi, mielipiteitäsi tai kannanottojasi.