Simpukan somessa sanottua

Lääkäri: ”Miten sä vieläkin suret sitä?” Simpukka kysyi kokemuksia tahattomasti lapsettoman kohtaamisesta työterveydessä

Julkaisemme Simpukan somessa sanottua -sivulla someseuraajiemme vastauksia esittämiimme kysymyksiin. Kysyimme tällä kertaa seuraajilta, miten tahattoman lapsettomuuden kysymykset tai tilanteet on kohdattu työterveydessä.

Koonnut Saara Jussila

Tahaton lapsettomuus vaikuttaa usein paljon työssä jaksamiseen. Tästä syystä monella tulee eteen tarve kertoa asiasta työterveydessä. Asian tuominen ilmi kenelle tahansa voi olla vaikea paikka. Vaikka työterveyslääkärillä ei välttämättä ole lapsettomuuteen liittyvää erikoisosaamista, olisi toivottavaa, että jokainen saisi tilanteessaan vähintäänkin empaattista kohtelua ja tukea. Kysyimme Simpukan somessa, kuinka tahaton lapsettomuus on kohdattu työterveydessä. Saamiemme vastausten perusteella kohtaamiset ovat olleet hyvin vaihtelevia. 

Asian ignooraus

”Ei kuulu meille, gynekologin asia”

”Nielaisu ja ignooraus. Selkeä hämmennys. Aiheen vaihto.”

”Vastuutyöterveyslääkäri ei ole ottanut asiaan mitään kantaa. Minulla on käynnissä työterveysneuvottelut ja työnkuvan muutos (toki myös muista syistä.) Hän ei ole maininnut asiasta lainkaan B-lausunnoissa osasairauspäivärahaa varten. Sama lääkäri ei viime vuonna kirjoittanut sairauslomaa kohdunulkoisen raskauden operaation jälkeisen ahdistuksen vuoksi. Sairauslomaa sai vain viikon fyysiseen paranemiseen.”

Rohkaistuin hakeutumaan lapsettomuushoitoihin

”Hienosti. Minua todella kuunneltiin ja uskalsin viimein sen ansiosta hakeutua lapsettomuushoitoihin.”

”Oikein hyvin. Sieltä sain apua ja tukea. Ymmärrettiin ongelma eikä lääkitty ”masennuksena”. Kiitos heille. Sain puhua ja purkaa. Ahdistus helpotti ja aloitin hoidot. Nyt itsellisenä rv34.”

Keskusteluapua ja empaattista tukea

”Erittäin hyvin. On kuunneltu ja otettu huomioon, sekä tarjottu keskusteluapua.”

”Erittäin hyvin. On kuunneltu ja toimittu toiveideni mukaan. Sain sairauslomaa vaikeassa tilanteessa”

”Ihana työterveyshoitaja sanoi heti, ettei hänellä ole kokemusta/tietoa lapsettomuusasioista mutta kuuntelee mielellään. Tarjosi myös psyk.hoitajan käyntiä.”

”Työterveydestä olen saanut täyden tuen hoitojen ollessa käynnissä. Myös hoitotauoilla muista syistä asioidessa siellä, on kyselty miten menee ja kuinka jaksan lapsettomuusasian kanssa. Meillä on ihana pieni työterveyshuolto, jossa tutuiksi tulleet lääkäri ja työterveyshoitaja. Takana yksi alkanut raskaus, joka päättyi epäonnisesti puolivälin paikkeilla. Tuon jälkeenkin sain todella empaattista tukea ja keskusteluapua työterveydestä.”

Ei mitenkään

”Meidän työterveydestä voi hakea vaan saikkua, eli ei mitenkään.”

”En ole tuonut asiaa esille siellä millään lailla.”

”En ole vielä testannut.”

Tietämättömyydestä huolimatta sain apua

”Tuntui, ettei heillä ollut asiasta yhtään mitään tietoa. Tai siis hoidoista ainakaan. Eikä kyllä muutenkaan mutta plussaa oli, että sain lähetteen yksityiselle (jolle heillä oli jokin yhteis sopimus) psykologille 4 käyntiä. Tämä auttoi sen hetkiseen tilanteeseen huomattavasti ja näin ollen myös töissä olemiseen ja töiden tekoon.”

Ajattelemattomia kommentteja ja ehdotuksia

”Työterveyslääkäri sanoi, et voisi miettiä sijaisvanhemmuutta tai adoptiota.”

”Sain lähetteen tt-psykologille, mutta vastaanotolla keskusteltiin vain työstä. Tt-lääkäri ei ymmärtänyt asian aiheuttamaa ahdistusta. Ehdotti mm. lemmikin hankkimista.”

“Olin käymässä työterveyshuollossa uupumuksen ja alakulon vuoksi. Mainitsin myös lapsettomuuden painavan. Lääkäri: ”Miten sä vieläkin suret sitä?”

”Depressiohoitaja totesi, että ainahan sitä voi adoptoida. Totesin, että yhteistyö taitaa loppua tähän..”

Kuva: Pexels