Katja. "En ny insikt om att livet är okej såhär med. Att också om barnet inte kom så är jag tillräcklig, och mitt liv alldeles fullt."

Men sen lyser solen igen

Tarinoita lapsettomuudesta: yksin elävä, lopullinen lapsettomuus

När en enorm del av hur du tänkt dej att ditt liv sku bli inte alls blir av – hur kommer man vidare från det?

All längtan som fanns där, allt hopp och all framtidstro. Trots alla åren av försök – inga barn. Och där står man, med avslutad fertilitetsvård, och bestående barnlöshet som slutpunkt.

Vad gör man?

Ramlar ihop? Jo… För det är så ofattbart. Så knäckande. Så sorgligt. Och så svårt att hitta fotfäste i nånting annat – för man vet ju egentligen inte vad det är än.

Det finns så få berättelser om att fortsätta utan barn. Om vem man kan vara, annat än förälder. Om hur ett liv kan se ut, då en stor del av det inte är barn.

Så det känns rätt mörkt där i början. Rätt utan mening, värde och innehåll.

Nånstans hittar sen strålarna genom molnen, och ger dem lite silverkanter. Det finns små saker som är bra, trots… Eller kan det kanske t.o.m. vara tack vare…?

Att kunna köpa vilka byxor man vill, för att man garanterat inte kanske snart… Att gå via ett köpcenter hem, för man har ju inte bråttom att hämta någon. Att ta ett glas vin utan oro för… Att det är lugnt där hemma, efter en lång jobbdag.

Och nånstans kan man bestämma sej för att kika på de möjligheter som tomheten lämnade efter sej. Saker man kan göra just därför att… Studera, kanske? Resa?

Och sen lyser solen igen. Utan att man kanske först ens inser det. Nånstans känns det bara mitt i allt mer och mer annorlunda… (Efter en hel del jobb på det…)

Fötterna mera stadigt igen. Och en ny insikt om att livet är okej såhär med. Att också om barnet inte kom så är jag tillräcklig, och mitt liv alldeles fullt.

(Och ändå saknar jag hen ibland, också.)

Katja

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Simpukka ry:n vuoden 2024 teemana on Tahattomasti lapsettomana Suomessa. Simpukka kerää ja jakaa vuoden 2024 ajan tahatonta lapsettomuutta kohdanneiden kirjoituksia, jotka liittyvät yhteiskuntaan. Voit kirjoittaa omista kokemuksistasi, mielipiteitäsi tai kannanottojasi.