Jaana. "Nopeasti tuli päätös, ettei biologialla ole merkitystä. Lapsen vanhempi on se aikuinen, joka on osa lapsen elämää. Hyvin selvää oli, että lahjasoluhoitoihin mennään."

Sukusolujen lahjoittaja antoi minulle äitiyden

Tarinoita lapsettomuudesta: tahaton lapsettomuus, lahjasolualkuiset, lahjasoluperheet

Oltiin yritetty lasta jo hyvän tovin ja tutkimuksiin päästiin nopeasti, sillä oltiin niin nuoria. Kuusi kuukautta häiden jälkeen tuli tulokset: ei sukusoluja, ei koskaan mahdollisuutta yhteiseen biologiseen lapseen. Vaihtoehdot lueteltiin.

Hyvin nopeasti tuli päätös, ettei biologialla ole merkitystä. Lapsen vanhempi on se aikuinen, joka on osa lapsen elämää. En osaa vieläkään sanoa miksi otin asian niin rauhallisesti ja järkevästi, mutta hyvin selvää oli, että lahjasoluhoitoihin mennään.

Lakimuutos oli tuolloin juuri tapahtunut ja sukusoluja ei ollut saatavilla. Piti odottaa taas kuusi kuukautta, jotta lahjasoluhoidot pystytään aloittamaan. Aika tuntui pitkältä, mutta toisaalta tuona aikana sain opinnot päätökseen ja valmistuin ammattiin. 

Ensimmäisten joukossa

Ensimmäinen lahjasolulapsi syntyi kaksi vuotta häiden jälkeen ja seitsemän kuukautta siitä, kun valmistuin. Olen Suomessa ensimmäisten joukossa, joka tuli äidiksi lahjoitetuilla sukusoluilla lakimuutoksen jälkeen.

Nyt lapsia on kaksi, täyssisaruksia toisilleen, saman luovuttajan sukusoluista. En itsekään enää aina edes muista, että lapset ovat lahjasoluista alkunsa saaneita.

Lapset tietävät taustansa. Joskus huomaan miettiväni etsivätkö he aikanaan luovuttajan käsiinsä. Jos etsivät, minäkin haluan kiittää häntä: hän antoi minulle mahdollisuuden olla äiti.

Jaana

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Simpukka ry:n vuoden 2024 teemana on Tahattomasti lapsettomana Suomessa. Simpukka kerää ja jakaa vuoden 2024 ajan tahatonta lapsettomuutta kohdanneiden kirjoituksia, jotka liittyvät yhteiskuntaan. Voit kirjoittaa omista kokemuksistasi, mielipiteitäsi tai kannanottojasi.