Miehen lapsettomuudesta kertonut Pyry Young: ”Vertaistuen antaminen on tärkeää”

Miehen lapsettomuudesta kertonut Pyry Young: ”Vertaistuen antaminen on tärkeää”

Pyry Young lähti mukaan MOT:n dokumenttiin Siittiöiden loppu antaakseen miehen lapsettomuudelle kasvot. Youngin saaman positiivisen palautteen määrä yllätti.

Julkitulo kipeän aiheen kanssa kannatti

Youngin puhelin lauloi koko päivän, ja positiivista palautetta tuli yllättäviltäkin tahoilta kuten yläasteen luokanvalvojalta.

Viestitulva saattoi hänet tunnekuohun valtaan. Young kyllä arvasi, että palautetta tulee, mutta sen määrä yllätti. Viestejä tuli ohjelman esityspäivänä niin paljon, että hän joutui laittamaan puhelimen sivuun, kun väsyi sen piippaamiseen.

– Ajattelin alunperin, että jos yksikin ihminen saa tästä ulostulosta jotain hyvää tai vaikkapa vertaistukea, niin kannattaa antaa kasvot asialle. Eli kannatti todellakin, sillä viestejä tuli kaiken kaikkiaan toistasataa ja muutama pysäytys kadullakin.

Julkitulo miesnäkökulmalla sai aikaan myös toimintaa: muutama kaveri kertoi, että tapaus oli herättänyt ajattelemaan asioita, ja hekin menivät saman tien testiin. Testejä tehdään yksityisillä klinikoilla muutaman kympin hintaan.

Vaikka Youngia jännitti esiintyä jutussa omalla nimellä ja kasvoilla, pienen pohdinnan jälkeen hän suostui antamaan haastattelun omana itsenään, koska piti aihetta niin ”isona ja kuumottavana”.

Hän koki tärkeäksi, että joku puhuu tahattomasta lapsettomuudesta valtamediassa miehen äänellä ja antaa kasvot miehestä johtuvalle lapsettomuudelle. Yhtä hyvin se voin olla vaikka minä, hän oli päättänyt. Haastattelu oli positiivinen kokemus, ja Young sai itsekin voimaa jutusta saadusta palautteesta.

Miesten ryhmiin kaivataan osallistujia

– Miehen hedelmättömyys ja sen aiheuttamat tunteet ovat iso ja vaikea aihe miehille. Kai me miehet täällä Suomessa ollaan totuttu siihen, ettei tunteista puhuta miesten kesken. Ollaan totuttu siihen ajatukseen, ”etteivät miehet puhu eikä pussaa”. Jos vaikka ajatellaan kaksi sukupolvea taaksepäin, niin miehet ovat ehkä vaan purreet hammasta tai turvautuneet pulloon. Ei ole sellaista puhumisen kulttuuria näissä asioissa, Young miettii.

Ylipäänsä lapsettomuusasian äärellä oltaessa mies saattaa kokea roolinsa hieman sivusta seuraajaksi, koska hoidot kohdistuvat yleensä naisiin.

Myös Simpukan keskusteluryhmissä keskustelua käyvät pitkälti naiset eikä sieltä löydy keskustelua miehen tunteista tai ajatuksista. Facebookin ”Miesten Simpukka”-ryhmä on melko pieni eikä miehille järjestetyissä Zoom-keskusteluissa ole ollut juuri ketään linjoilla. Young tietää, että kynnys hypätä linjoille on korkea. Hänkin mietti pitkään osallistumista ja kun sitten rohkaistui, joutui pettymään, kun ei vertaistukea löytynytkään.

Young on nyt itse mukana aktiivina Simpukan miesryhmässä ja toivoo, että miehiäkin saataisiin aiheen äärelle keskustelemaan ja jakamaan kokemuksia ja ajatuksia miesporukassa, miesnäkökulmasta.

– Olisi hienoa, jos miehet voisivat puhua aiheesta enemmän, sillä vertaistuki on parasta tukea! Tulee tunne, että hei, et ole yksin ajatustesi kanssa tai ainoa laatuaan tilanteessa. Mutta miehet eivät ainakaan perinteisesti ole hyviä puhumaan tällaisista isoista asioista tai tunteistaan. Tilanne saattaa myös käydä itsetunnon ja miehuuden päälle.

Aihe on ollut kipeä. Kriisin pahimpina aikoina treenaaminen oli henkireikä. Treenaamisesta ja treeniporukasta sai voimaa. Liikunta piti mielen virkeänä ja treeniporukasta on muodostunut todella tiivis ja välittävä ryhmä ja sieltä on muodostunut uusia ystävyyssuhteita.

Kun korona rajoitti liikkumistakin ja mielessä pyöri vain huonot tutkimustulokset, niin kotona kökkiminen alkoi tuntua tosi raskaalta. Young kävi purkamassa ajatuksia terapeutille, sillä ei halunnut kaataa ihan kaikkea kavereiden taakaksi. Se auttoi, ja nyt asiat ovat parempaan päin kallellaan.

Lääkehoidot toimivat

Lääketieteellä oli kuitenkin onneksi vielä jotain tarjottavana huonojen tulosten jälkeen. Young on nyt ollut syyskuusta 2020 estrogeenin estolääkityksellä, jonka tavoitteena oli käynnistää siittiöiden tuotanto ja saada lääkkeen avulla testosteronitasot nousuun – ja näin kävikin.

Loppukevään 2021 kontrollikäynnin tulokset olivat lupaavia. Tilanne on korjaantunut merkittävästi ja nollatilanteesta on noustu 2,5 miljoonaan siittiöön, joista melkein 30 % on liikkuvia.

Päivä, jolloin Young sai tiedon hoitojakson tuloksista, oli ihan mieletön.

– Kierrokset olivat korkealla jo sumplittujen uusien työkuvioiden vuoksi ja kun vielä lääkärin uutiset hoidon tuloksista olivat näin hyvät, olin vähintäänkin hämmentynyt.

Tulokset saatuaan hän hyppi tasajalkaa ja huusi innosta ja ilosta.

– Vaikka siittiömäärä on vielä kaukana terveestä ja normaalista, on siellä kuitenkin elämää! 

Vielä on toivoa ja positiivista asennetta riittää!