Tahaton lapsettomuus vaikuttaa seksuaalisuuteen

Teksti Sonja Toivola. Teksti on julkaistu ensin Simpukka-lehdessä 3/2023.

Tahaton lapsettomuus voi vaikuttaa seksuaalisuuteen, kehonkuvaan ja oman sukupuolen kokemukseen. On tavallista kokea paineita seksin suorittamisesta tai menettää kiinnostus omaa nautintoa kohtaan. On tärkeää tiedostaa asia ja puhua siitä.

Seksistä on kadonnut kaikki ilo ja se tuntuu suorittamiselta, jopa tekniseltä.

Seksuaalisuus on jotain, mitä olemme ihmisinä syntymästä kuolemaan. Erilaiset elämänvaiheet vaikuttavat aina seksuaalisuuteen.

Tahaton lapsettomuus voi vaikuttaa seksuaalisuuteen erityisen paljon monestakin näkökulmasta.

He, keillä tahattomaan lapsettomuuteen liittyy yhdyntäseksi ja toive raskaudesta, kuvaavat usein paljon yhdyntäkeskeiseen seksiin liittyviä paineita.

Joku voi kokea paineita seksin harrastamisesta testin näyttäessä ovulaatiota, vaikka ei tekisi mieli. Toinen voi kokea paineita siitä, että yhdynnän pitää onnistua, erektion pysyä yllä ja ejakulaation tapahtua tietyllä tavalla.

Erektiohäiriöt ja seksuaalisen halun väheneminen ovat tyypillisiä seurauksia yhdyntäseksiin liittyvistä paineista. Jotkut kuvaavat myös surua siitä, että seksistä katoaa paineiden myötä ilo ja spontaanius.

On hyvä muistaa, että vaikka raskautumista yrittäisi, niin edelleen muunkinlaista seksiä kuin yhdyntäseksiä saa tehdä.

Lapsettomuushoidot

Olin niin väsynyt ja ärtynyt, päätäni särki monta viikkoa putkeen joka ikinen päivä, ja sitten piti piikittää itseään hormoneilla ja aikatauluttaa seksiä sen mukaan, miten tutkittiin ovulaation ajoittuvan. En ole koskaan halunnut vähemmän seksiä kuin tuolloin, kun sitä oli pakko harrastaa kello kaulassa.”

Seksuaalisuutta voi huomattavasti kuormittaa lapsettomuushoidot, varsinkin, jos mukana ovat taloudelliset huolet siitä, kuinka moneen yritykseen on varaa.

Hoidot vaikuttavat lähes aina seksuaalisuuteen tavalla tai toisella, ja hoidoilla voi olla monia ikäviä sivuvaikutuksia, jotka eivät seksuaalisia haluja ainakaan nosta. Tavallisia ovat päänsäryt, huonovointisuus, mielialojen vaihtelut ja väsymys.

Kumppanikin voi surra

Olen alkanut pelätä koskettaa tyttöystävääni, kun hän luulee minun haluavan aina seksiä. Hän ei ole halunnut enää pitkään aikaan seksiä, kun toivottu raskaus ei ole alkanut, ja olen halunnut antaa hänelle tilaa, mutta kaipaan toisinaan läheisyyttä, mitä meillä oli ennen, siis muunkinlaista läheisyyttä kuin seksiä.”

Vähemmän esille nostettu näkökulma on kumppanin kokemukset tilanteessa, jossa hänelle rakas ja tärkeä ihminen käy läpi lapsettomuutta.

Moni kokee hyvin vaikeana sen, että ei pysty auttamaan tai täysin asettumaan puolison tilanteeseen. Voi olla vaikeaa samaistua kokemukseen siitä, millaista on esimerkiksi vihata kuukautisia, kun ne muistuttavat, ettei ole taaskaan raskaana.

Kehonkuva ja nautinnon näkökulma

Tahattoman lapsettomuuden kokemuksiin voi liittyä omaan kehonkuvaan ja nautintoon liittyviä haasteita. Jotkut kokevat, etteivät ole nautinnon arvoisia, kun oikeanlaista kumppania ei ole elämään löytynyt tai toivottu raskaus ei ole muuten alkanut.

Oman nautinnon esteenä voivat olla pelkoajatukset. Seksuaalisuus ja omasta kehosta nauttiminen ovat voineet olla aiemmin tärkeinä voimavaroina elämässä ja se voi tuntua isolta muutokselta, kun yhtäkkisesti ei tee enää mitään lainkaan mieli.

Koettu sukupuoli vaikuttaa

Joskus lapsettomuuden kokemuksessa on voimakkaana kokemus omasta sukupuolesta, joka ei välttämättä ole sama kuin syntyessä määritelty sukupuoli. Moni kokee miehisyyden tai naiseuden mittariksi kyvyn tulla raskaaksi ja synnyttää tai saattaa toinen raskaaksi. Tahatonta lapsettomuutta kokevat muutkin sukupuolet kuin miehet ja naiset, ja vaikutukset seksuaalisuuteen ovat aina yksilölliset.

Nyt on näin -ajatus

Nyt on näin -ajatuksesta on usein apua silloin, kun oma seksuaalisuus, kehonkuva tai nautinto mietityttävät.

Ajatus ei tarkoita lannistumista ja “hanskojen heittämistä tiskiin”. Se tarkoittaa hyväksynnän alkua sille, että juuri nyt, tässä elämäntilanteessa, tahaton lapsettomuus koskettaa omaa elämää suoraan tai välillisesti.

Se ei ollut toivottu elämänpolku, jota pitäisi tallata kiitollisena. Sitä kohtaan saa tuntea mitä tahansa tunteita. Nyt on näin voi antaa tilaa sille, että elämässä on muutakin.

Tahattomasta lapsettomuudesta tulee helposti elämän kaikkia osa-alueita varjostava asia, jolloin unohtuu kaikki muu, mitä elämään kuuluu.

Mikäli omat keinot eivät riitä seksuaaliterveydestä huolehtimiseen lapsettomuuskriisin aikana, on lämpimästi suositeltavaa puhua aiheesta esimerkiksi seksuaalineuvojan tai -terapeutin kanssa.

Lainaukset ovat kirjoittajan työssään kuulemia tahattomasti lapsettomien ajatuksia seksuaalisuudesta.

Marian tarina: Iloa tuottava seksi pelottaa

Itsellisenä lasta odottava Maria kokee lapsettomuushoitojen, keskenmenojen ja raskauden muuttaneen hänen seksuaalisuuttaan.

Marialle (nimi muutettu) seksi ja seksuaalisuus on aina ollut iso ja tärkeä voimavara elämässä.

Hän on aina tiennyt haluavansa kumppanin ja perheen. Työ lasten ja vauvojen parissa on tuntunut välillä raskaalta, kun töihinkään ei ole päässyt ajatuksia pakoon lapsettomuuden kokemuksesta. Hän on tuntenut katkeruutta. 

Maria päätti yrittää itsellisesti lasta, mikäli ei ole 31-vuotiaana tavannut kumppania, jonka kanssa perustaa perhettä. Tämä rasitti deittailua kolmenkympin lähestyessä. Hän koki paineita etsiä “sitä oikeaa” ja pelkäsi, että tapailukumppanin kanssa ei tulisi mitään vakavampaa. Iän myötä kriteerit seksiin ja seksuaalisuuteen ovat kasvaneet.

Seksuaalisuus tärkeä voimavara

Maria lähti lahjasoluhoitoihin, jotka ovat muuttaneet ajatuksia ja seksuaalisia haluja. Prosessi on vienyt voimavaroja.

Maria koki kaksi kertaa keskenmenon. Hoitojen jatkuessa hän kuvasi “viimeistenkin seksuaalisuuden rippeiden karistuneen pois”.

Hän koki myös kuukautiskiertoja, joissa ei tullut ovulaatiota, ja huomasi hoitojen pitkittyessä, että kiinnostus sooloseksiin väheni. Sooloseksi oli ennen tärkeä ja iloa tuottava asia elämässä, mutta raskausmenetysten jälkeen hän on pelännyt orgasmin aikaisten kohdun supistelujen vaikuttavan raskauden keskeytymiseen, vaikka tietääkin, ettei suoraa syy-yhteyttä näiden väliltä voida osoittaa.

Maria on myös pelännyt flunssia ja seksitauteja, jotka voisivat haitata lapsettomuushoitojen toteutumista. Hän on kokenut helpoimmaksi olla deittailematta lainkaan. Hoitojen läpikäyminen ei tuntunut luontevalta keskustelunavaukselta eikä hän halunnut kertoa yrittävänsä saada lasta.

Lahjasoluhoidoilla raskaaksi

Haastatteluhetkellä Maria on alkuraskaudessa raskaana. Raskausmenetykset ja itsellisen äitiyden yrittäminen ilman kumppania ja tukea arjessa ovat tuntuneet ajoittain raskaalta.

Maria kuvaa surua siitä, ettei raskaus ole alkanut “intohimoisella seksillä”, vaan kliinisesti lahjasoluhoidoilla.

Pääosin hän on tyytyväinen ja kiitollinen hoitojen etenemiseen, vaikka ei aina saanut tarvitsemaansa kohtaamista. Hän myös koki, että hoitavan tahon esitietolomakkeiden kysymykset yhdynnöistä ilman ehkäisyä eivät ottaneet itsellistä naista huomioon.

Nyt Maria odottaa innolla uutta elämänvaihetta ja toivoo, että seksuaalisuudesta tulee jälleen luonteva ja mieluinen osa elämää. 

Sonja Toivola

Kirjoittaja on lantiopohjan fysioterapeutti ja seksuaalineuvoja.