Salli Moilanen

Simpukan puheenjohtajan kirjoitus: Nähty, kuultu ja hyväksytty omana itsenä

Simpukan puheenjohtaja Salli Moilanen kirjoittaa jokaisessa Simpukka-lehdessä puheenjohtajan palstalla tahattomaan lapsettomuuteen ja Simpukkaan liittyviä kirjoituksia. Lehdessä 1/2024 olleen taittovirheen vuoksi julkaisemme oikean tekstin verkkosivuillamme.

Minulla on ilo aloittaa Simpukka-lehden vuosi kirjoittamalla ensimmäistä palstaani uutena puheenjohtajana. Toivon, että vuosi 2024 tulee sisältämään monia kohtaamisia kanssanne.

Osallistuin taannoin tilaisuuteen, jossa organisaatiopsykologi Pekka Tölli puhui arvostuksen merkityksestä ihmisen minuudelle. Tämä herätti minut pohtimaan miltä Suomi näyttää vuonna 2024 tahattomasti lapsettoman näkökulmasta ja olemmeko arvostettuja yhteiskunnan silmissä.

Heti vuoden alkuun saimme upeita uutisia Kela-korvauksen palauttamisesta yksityisen lapsettomuushoitoihin vuonna 2025. Tämä on yksi askel kohti tasa-arvoisempaa ja yhdenvertaisempaa lapsiperheellistymisen mahdollisuutta. Simpukan vuoden 2024 toimintasuunnitelman teemana on avata lapsettomuuden kokemusta kokijansa elinkaaren aikana ja erityisesti yhteiskunnallisesta näkökulmasta. Me Simpukassa teemme päivittäin töitä sen eteen, että jokainen tahatonta lapsettomuutta kokeva kokisi itsensä arvokkaaksi.

Jokainen meistä haluaa tulla nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi omana arvokkaana itsenämme. Jotta voimme tulla nähdyksi, pitää olla joku, joka näkee meidät. Arvostus syntyy aina ihmisten välillä, ei ihmisen sisällä. Aidolla arvokkaalla kohtaamisella on iso vaikutus siihen, kuinka koemme elämämme haastavimmatkin tilanteet.

Tahatonta lapsettomuutta kokeva voi tuntea itsensä ulkopuoliseksi jopa omien ystäviensä, sukulaistensa tai työyhteisönsä seurassa. Kun olemme seurassa, jossa koemme tulevamme aidosti kohdatuksi itsenämme turvallisessa ja arvostavassa ympäristössä, sillä on tutkitusti monia positiivisia vaikutuksia meidän fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiimme. Me simpukkalaiset näemme, kuulemme ja ymmärrämme. 

Simpukassa on tarjolla erilaisia mahdollisuuksia vertaistuellisille kohtaamisille. Vertaistuella voimme auttaa itseämme ja samalla muita. Suosittelen lämpimästi kaikkia hakeutumaan omaan elämäntilanteeseen sopivaan vertaistoimintaan mukaan – me tarvitsemme toisiamme.

Kohtaamisiin, terveisin Simpukan puheenjohtaja Salli Moilanen

Esittelyssä Salli Moilanen

Teksti Salli Moilanen

Olen koulutukseltani kätilö, mutta työskentelen HR-asiantuntijana. Lapsettomuuskokemukseni myötä löysin Simpukan vertaistuen piiriin ja sitä kautta vapaaehtoiseksi.

Olen ollut Simpukan hallituksen jäsenenä vuodesta 2020 asti ja hallituksen varapuheenjohtajana viimeiset kaksi vuotta.

Ohjaan Simpukan vapaaehtoisena odottajien ja pienten lasten vanhempien vertaisryhmiä, vedän synnytysvalmennuksia lapsettomuutta kokeneille pariskunnille ja itsellisille odottajille sekä pidän vertaisohjaajaparini kanssa Helminauha-hankkeen perhevalmennuksia sateenkaariperheille. Käyn säännöllisesti puhumassa kätilö- ja terveydenhoitajaopiskelijoille tahatonta lapsettomuutta ja keskenmenoja kokeneiden kohtaamisesta hoitotyössä.

Tunnen Simpukan vapaaehtoistyön, vaikuttamistyön ja toimiston työntekijät erinomaisesti ja koenkin näistä olevan paljon hyötyä puheenjohtajan roolissa. Nöyränä ja kiitollisena aloitin hallituskauden yhdessä moniosaavan hallituksen kanssa.

Kokemusta kunnioittavasti ja ymmärryksellä

On paljon tekemistä, että yhteiskunnassa osattaisiin huomioida tahattomasti lapsettomat yksilöllisesti erilaisissa elämäntilanteissaan kokemusta kunnioittavasti ja ymmärryksellä. Sen eteen me tulemme tekemään työtä hallituksen ja toimiston väen kanssa. Haluan tehdä Simpukan hallituksen työskentelyä näkyvämmäksi ja tuoda jokaisen hallituslaisen osaamista ja potentiaalia esille.

Olen kokenut tahattomassa lapsettomuudessa tärkeimmäksi voimavaraksi vertaistuen. Sen lohtua tuomaa vaikutusta ei korvaa mikään. Soisin jokaiselle tahatonta lapsettomuutta kokevalle sen tunteen, kun joku ymmärtää ilman, että sanoo yhtään mitään. Lämmöllä suosittelen löytämään vertaisia Simpukan vertaistuen kanavista. Parhaimmassa tapauksessa voi saada uusia tärkeitä ystäviä.

Ota yhteyttä

Sallin tavoitat sähköpostitse osoitteesta salli.moilanen@simpukka.info.