Simpukan vapaaehtoinen Pyry Young valittiin Kansalaisareenan vuoden 2023 vapaaehtoiseksi

Simpukka ry:n hallituksen jäsen ja Facebookissa Miesten Simpukka -ryhmässä aktiivisesti vaikuttava Pyry Young on valittu Kansalaisareena ry:n Vuoden vapaaehtoiseksi. Young jakoi tunnustuspalkinnon Maribel Paeveren kanssa. Yleisöäänestyksessä palkinnon saajaksi ehdotettiin 63:a vapaaehtoista.

Simpukan aktiivinen vapaaehtoinen ja miesten tahattomasta lapsettomuudesta valtakunnallisesti puhunut Pyry Young on valittu Vuoden 2023 vapaaehtoiseksi. Vuoden vapaaehtoinen julkistettiin ja palkittiin Kansalaisareenan 30-vuotisjuhlassa ti 5.12.2023. Young jakoi tunnustuspalkinnon Maribel Paeveren kanssa.

Helsingissä asuva Young on mukana Simpukan hallituksessa, toimii vertaisena tahatonta lapsettomuutta kokevien Miesten Simpukka -Facebook-ryhmässä sekä järjestää miesten vertaistapaamisia Zoomissa. 

– On iso kunnia saada tunnustusta omasta työstä. Kaikki vapaaehtoiset ansaitsevat tunnustusta työstään. Sitä tehdään Suomessa paljon. On hienoa nähdä, että Simpukan tekemä työ tulee nähdyksi ja sitä arvostetaan, Young kertoi palkitsemistilaisuudessa.

Puhetta tahattoman lapsettomuuden kokemuksesta

Pyry Young valittiin myös Simpukan vapaaehtoiseksi vuonna 2022. Häntä ehdotettiin tunnustuksen saajaksi muun muassa tällaisella kommentilla: “Pyry on tarinallaan lisännyt tietoa miesten lapsettomuudesta. Olemme saaneet paljon vertaistukea hänen tarinastaan!” 

– Olen aina ollut sitä mieltä, että vertaistuki on parasta tukea, ja vapaaehtoisena toimiminen onkin mielestäni erittäin merkityksellistä toimintaa, joka antaa itselle paljon ja toivottavasti myös muille, iloitsi Young Simpukka-lehden 1/2023 haastattelussa.

Hän oli keväällä 2021 haastateltavana Ylen MOT-ohjelmassa, jossa käsiteltiin hedelmällisyyden laskua. 

– Oli todella pelottava ajatus lähteä mukaan omalla nimellä ja kasvoilla, koska puhutaan äärimmäisen henkilökohtaisesta aiheesta. Sain kuitenkin ohjelman jälkeen aivan järjettömän määrän palautetta, joka oli lähes pelkästään positiivista. Tuli sellainen olo, että tuli tehtyä jotain todella merkityksellistä ja olin tyytyväinen, että uskaltauduin lähtemään mukaan, hän kertoi lehden haastattelussa. 

Young oli mukana marraskuussa 2023 Simpukan Instagram-livessä, jossa puhuttiin miesten tahattomasta lapsettomuudesta. Hän kertoi tarinansa myös Teemu Potapoffin tuoreessa teoksessa Faija (Docendo, 2023).

– Näen miesten lapsettomuuden olevan yhteiskunnassa edelleen tabu. Mediassa lapsettomuuteen liittyvät artikkelit on usemmiten kirjoitettu naisten näkökulmasta. Aihe koskettaa kuitenkin myös miehiä ja koen, että asian tietoisuuteen tuominen on tärkeää. Viime aikoina on ollut mediassa enemmän asiaa miesten näkökulmasta. Tämä mielestäni erittäin positiivinen muutos!

Lähes 5000 ääntä

Kansalaisareena ry:n järjestämässä Vuoden vapaaehtoinen -kampanjassa yleisö sai ehdottaa palkinnon saajaa alkusyksystä. Ehdokkaiksi nimetyt 63 vapaaehtoista keräsivät yhteensä 4838 hyväksyttyä yleisöääntä. Suosikkiaan sai äänestää 31.10. saakka.

– Vuoden vapaaehtoinen -kampanjan ehdotusten määrä ja laajuus kertoo, että vapaaehtoistoiminta Suomessa on vilkasta ja monimuotoista. Mukana on niin nuorempia kuin ikääntyneitä vapaaehtoisia. Ukrainan kriisi ja maahan muuttaneiden kotouttaminen näkyvät monen finalistin tarinassa. On ilahduttavaa, että uudet suomalaiset nousevat esille toimijoina ja vastuunkantajina, ja että heidän tarinansa ovat innostaneet niin monia äänestäjiä, sanoo Kansalaisareenan toiminnanjohtaja Anne Porthén Kansalaisareenan verkkosivuillaan julkaisemassa tiedotteessa.

Kampanjan raati valitsi kaksi palkinnon jakanutta Vuoden vapaaehtoista kymmenen finalistin joukosta. Vuoden vapaaehtoinen julkistettiin ja palkittiin Kansalaisareena ry:n 30-vuotisjuhlassa ti 5.12.2023.

Kampanjassa eniten ääniä saivat seuraavat henkilöt (aakkostettu etunimen mukaan): 

Emine Toydemir, Espoo
Jarmo Lautamäki, Mikkeli
Jouko Olavi Koskinen, Vantaa
Maribel Paevere, Helsinki
Pernilla Arpia, Helsinki
Pyry Young, Helsinki
Raija Rapo, Kuopio
Tanja Fomina, Espoo
Tuula Nikkilä, Mietoinen
Vikki Vähä-aho, Helsinki

Vuoden vapaaehtoinen -palkinnon saaja toimii seuraavan vuoden ajan vapaaehtoistoiminnan lähettiläänä

Lue myös: Miehen lapsettomuudesta kertonut Pyry Young: ”Vertaistuen antaminen on tärkeää”

Kuvat Viivi Selin.