Tarinoita lapsettomuudesta: Nimimerkki Eveliina “Lapsettomuus on surua, joka on läsnä jokaisessa hetkessä ja joka repii läheltä ja kaukaa eikä poistu milloinkaan kun se kerran on päässyt sisälle.”

Suru, jota ei voi sanoin kuvailla

Tarinoita lapsettomuudesta: hedelmöityshoidot, keskenmenot, tahattoman lapsettomuuden vaikutus mielenterveyteen

Valitettavasti sykettä ei enää löydy.

Elämäni raastavin lause, jonka olen joutunut kuulemaan neljän pienen ihmeemme kohdalla. Lause, joka toistuu korvissani janana, joka pysäytti kaiken ja muutti minut pysyvästi. Neljän voimalla olen maannut surussa koko identiteettini ja sydämeni murskana, vihaisena maailmalle ja ennen kaikkea omalle keholleni.

Lapsettomuus on minulle surua, jota ei sanoin voi kuvailla. Surua, joka ei ole päätös vaan ikuisuuteen jumiutuva limbo. Surua, joka on läsnä jokaisessa hetkessä ja joka repii läheltä ja kaukaa eikä poistu milloinkaan kun se kerran on päässyt sisälle. Surua, jota on mahdoton ymmärtää kun se ei osu kohdalle ja jonka todella toivon, ettei osu muiden kohdalle.

Surun keskellä kehoni huutaa jokaisella solullaan, että lasten saaminen ei ole itsestäänselvyys tai ”hankinta”. Suru on opettanut, että lapsen saaminen on suurimpia lahjoja jokaiselle, joka tämän haaveen kanssa elävät niin, ettei haave syystä tai toisesta toteudu tai ole vielä toteutunut. Suru on tatuoinut mieleeni ymmärryksen siitä, että vastentahtoinen lapsettomuus ei ole vain yksi käsite vaan monta syytä, monta selittämätöntäkin tilannetta, monta erilaista ja usein myös epäreilua loppua alkuineen.

Sen vuoksi kirjoitankin osaksi tarinaani muutaman toiveen, jotka toivon, että olisin sanonut jo aikoja sitten tai kuullut jonkun muun sanovan omien sanojeni vielä puuttuessa. Kerron nämä vain, jottei kukaan tietämättään sohaisisi muiden viiltävään suruun, joka jo itsessään eristää sisältä ja ulkoa.

❤ Älä vähättele, tuputa tai syyllistä kun puhutaan lapsien saamisesta ja vanhemmuuden haaveista. Kaikkien vanhemmuudesta haaveilevien tie vanhemmuuteen ei ole samanlainen tai aina mahdollinen. Taustalla on useita erilaisia tilanteita ja tarinoita.

❤ Älä aja tahattomasti lapsetonta syvemmälle kuoreensa jatkuvilla kysymyksilläsi ja oletuksillasi, sillä tästä aiheesta ollaan hiljaa juuri siksi, että puhekin usein sattuu.

❤ Elä rinnalla ja kuuntele. Se riittää ja on enemmän kuin tarpeeksi. Anna aina muiden kertoa tai olla kertomatta haaveistaan tai niiden puuttumisesta ja muuttumisesta.

❤ Älä anna alentavia ja kaikkitietäviä ohjeitasi lasten saamiseksi ja lupaile parempaa, sillä valitettavasti kenellekään meistä ei ole luvattu elokuvien onnellista loppua.

❤ Älä puhu tungettelevasti ja vähätellen adoptioprosessista, jos et tunne adoptiolakimme vaativia sekä osittain epäreiluja pykäliä tai tunnista osaan kansainvälisestä adoptioprosessista liittyvää problematiikkaa.

❤ Älä puhu lapsettomuushoidoista kuin buranasta unohtaen millaisesta useimmille viiltävällä jyrkänteellä tasapainoilusta, vuosien jonotusrumbasta ja taloudellisesta panoksesta todella on kyse.

❤ Älä puhu ”synnytystalkoista” kun tiedät miten vähän aidosti tuetaan heitä, jotka tuen unelmilleen todella tarvitsisivat.

❤️ Älä puhu ”synnytystalkoista” kun tiedät, että jonot hoitoihin ovat kohtuuttomat ja esimerkiksi keskenmenon äärellä jätetään täysin yksin.

❤ Ota selvää ja tee tilaa muiden kertomalle. Myönnä, että kaikkea ei voi ratkaista eikä kaikkia vääryksiä korjata.

❤ Jos lopulta käykin niin, että kaikesta huolimatta ihme ja onni kuitenkin potkaisevat surua päähän, niin ethän väkisin utele raskaudesta tai juoruile muiden vielä salaisesta onnesta.

❤ Koskaan, ei koskaan, ei ole oikea hetki kysyä onko toinen raskaana. Anna ihmisille tilaa kertoa kun ovat siihen valmiita ja haluavat kertoa. Sekin aika tulee ja jos ei tule niin hyväksy sekin. Ei voi kuulla tarinaa kaiken taustalla, jos ei anna tilaa niistä kertoa omilla ehdoillaan. Se milloin ihminen on valmis jakamaan mahdollisen ilonsa ei ole sinun päätöksesi, tulkintasi tai juorusi. Sinä voit päättää olla tukena silloin kuin sitä vierellä kaivataan. Se on vahva ja kunnioitettava päätös.

❤ Lämpimät, rakastavat halaukset, jokaiselle omaa polkujaan tallaavalle. Erityisesti sinulle, joka kuljet sen tunnistaen surun, joista kirjoitin. Sinä olet jokaisen lämpimän ajatuksen arvoinen myös tänään. Älä anna kenenkään väittää muuta. Ikinä.

Eveliina

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Simpukka ry:n vuoden 2024 teemana on Tahattomasti lapsettomana Suomessa. Simpukka kerää ja jakaa vuoden 2024 ajan tahatonta lapsettomuutta kohdanneiden kirjoituksia, jotka liittyvät yhteiskuntaan. Voit kirjoittaa omista kokemuksistasi, mielipiteitäsi tai kannanottojasi.