Tarinoita lapsettimuudesta: Nimimerkki Elina: “Kohdallani ehdottomasti vaikeampaa oli sosiaalinen lapsettomuus kun kumppanini ei lasta halunnut. Yrittäminen tuo mahdollisuuden myös onnistumiselle, joilloin myös toivo on löytynyt elämääni.”

Monialainen lapsettomuus

Tarinoita lapsettomuudesta: tahaton lapsettomuus, hedelmöityshoidot.

Oma kokemukseni lapsettomuudesta on monitahoinen. Vauvakuume astui kuvioihin 25-vuotiaana mutta silloinen kumppanini ei halunnut lapsia. Vuoden yritin häntä suostutella mutta edessä oli vääjäämätön ero. 

Pian tapasinkin ihanan miehen jolle sanoin jo ensimmäisillä treffeillä etten etsi poikaystävää vaan perheenisää. Mies ei tästä säikähtänyt mutta myöhemmin asiasta keskustellessa kertoi tahtovansa ensin naimisiin.

Jo hieman ennen häitä aloimme yrittää lasta jännittäen että olisin häissä raskaana. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan vuoden yrittämisen jälkeen hakeuduin tutulle gynekologille joka teki meille samantien lähetteen lapsettomuustutkimuksiin.

Naistentautien poliklinikalle oli helppo mennä asiakkaan roolissa koska olin siellä sairaanhoitajaksi opiskellessa harjoittelussa ja juuri oma ohjaajani on suuntautunut lapsettomuushoitajaksi. Hän muistikin minut hyvin ja olen aina saanut hyvää ja empaattista palvelua polilla.

Lapsettomuustutkimuksissa ainut löytynyt syy oli minun kilpirauhasen lievä vajaatoiminta ja lääkitys aloitettiin pian. 8 kiertoa ovulaation induktiohoitoa ei kuitenkaan tuottanut tulosta.

Nyt kuusi vuotta lapsettomuutta takana

Nyt pian 31-vuotiaana olen IVF-jonossa. Lapsettomuuttani on siis jatkunut jo yhteensä 6 vuotta joista fyysisin syin 2,5 vuotta. Tänä aikana kaikki kaveripiirissäni ovat tulleet äideiksi. Onneksi olen löytänyt Instagramista korvaamattoman arvokasta vertaistukea. Myös siskoni ja puolisoni ovat tärkeitä tukipilareita tällä polulla.

Kohdallani ehdottomasti vaikeampaa olikin sosiaalinen lapsettomuus kun kumppanini ei lasta halunnut. Silloin meni lukemattomia öitä itkiessä. Yrittäminen tuo mahdollisuuden myös onnistumiselle, joilloin myös toivo on löytynyt elämääni.

Lapsihaaveen ajamana löysin rinnalleni maailman ihanimman miehen jonka kanssa kaksin jäämisen pelko ei ole ylitsepääsemätön. Meillä on vielä toivoa, IVF on vasta edessäpäin mutta kyllä on ollut pitkä ja kivinen tie kuljettavaksi. Toivottavasti mutkan takana on valoa!

Elina

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Simpukka ry:n vuoden 2024 teemana on Tahattomasti lapsettomana Suomessa. Simpukka kerää ja jakaa vuoden 2024 ajan tahatonta lapsettomuutta kohdanneiden kirjoituksia, jotka liittyvät yhteiskuntaan. Voit kirjoittaa omista kokemuksistasi, mielipiteitäsi tai kannanottojasi.