Tarinoita lpasettomuudesta: Nimimerkki Salla. “Olemme päätyneet elämään kaksin, ja vaikka välillä tuntuu, että sydän repeytyy rinnasta ulos surun takia, ollaan osattu ammentaa lapsettomuudesta voimaa.”

Tahaton lapsettomuus munasarjojen ennenaikaisen toiminnan hiipumisen myötä

Tarinoita lapsettomuudesta: tahaton lapsettomuus, lopullinen lapsettomuus, lapsenlapsettomuus, sairaudet.

Yritimme mieheni kanssa lasta melkein vuoden. Mitään ei tapahtunut, minulla ei tullut edes kuukautisia e-pillereiden lopettamisen myötä. Hakeuduimme lääkäriin, jonne pääsimme vasta muutaman kuukauden odottelun jälkeen koska ”olimmehan nuoria ja terveitä”.

Kun pääsimme lääkäriin, tutkimusten myötä minulta löydettiin ennenaikainen menopaussi. ”Eihän kenelläkään 26-vuotiaalla pitäisi kuukautiset loppua” – näin sanoi lääkärini, ja muistan sen hetken aina.

Diagnoosi tuli – munasarjojen toiminnan ennenaikainen hiipuminen ja samalla tieto siitä, että omilla soluilla ei lapsia voi saada. Meille tarjottiin heti lahjasukusoluhoitoja sekä tietoa adoptiosta. Molemmat tuntuivat todella vierailta, ja vaikka kävimme lahjasukusoluhoitojen ensimmäisillä käynneillä, ei me koskaan hoitoihin lähdetty. Se tuntui niin vieraalta, ja sama tunne hoidoista on kulkenut mukanamme jo vuosia.

Olemme päätyneet elämään kaksin, ja vaikka välillä tuntuu, että sydän repeytyy rinnasta ulos surun takia, ollaan osattu ammentaa lapsettomuudesta voimaa. Ollaan rakennettu meidän oman näköinen elämä ja keskitytty asioihin, jotka ovat meille tärkeitä. Tuntuu siltä, että meitä, jotka eivät ole edes lähteneet hoitoihin, vaan ovat alkumetreillä todenneet tilanteen olevan näin ja hyväksyneet asian, ei ole montaa. Vertaistukea olen kaivannut monesti. 

Salla

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Simpukka ry:n vuoden 2024 teemana on Tahattomasti lapsettomana Suomessa. Simpukka kerää ja jakaa vuoden 2024 ajan tahatonta lapsettomuutta kohdanneiden kirjoituksia, jotka liittyvät yhteiskuntaan. Voit kirjoittaa omista kokemuksistasi, mielipiteitäsi tai kannanottojasi.