Voimistelujoukkue Mater

Voimistelujoukkue Materin ohjelmana tyhjän sylin suru

Teksti Hanna Parviainen, kuvat Lassy Creative

Voimistelujoukkue Materin tuore ohjelma kertoo tahattoman lapsettomuuden ja tyhjän sylin surusta. Yli 35-vuotiaiden sarjassa kilpaileva joukkue pitää tärkeänä merkityksellisen ja koskettavan aiheen esille tuomista. Ohjelma toi voiton Tampereen TUL-mestaruuskilpailussa. 

Kotkalaisen voimistelujoukkue Materin vastuuvalmentaja ja koreografi Tuuli Immonen liikuttui viime keväänä Lapsettomien lauantaina. Hän näki ystävänsä jakaman tahattoman lapsettomuuden kivusta kertovan somejulkaisun. Omakohtainen tarina kosketti ja herkisti.

Seuraavana päivänä, äitienpäivänä, joukkueen osallistuessa Turussa järjestettyihin kisoihin, hän kiinnitti erityistä huomioita äitiyden korostamiseen. Kisoissa jaettiin äideille ruusuja ja nostettiin esille äitiyden ihanuutta. Sitä seuratessa Immosella pyöri mielessä lapsettomuuden suru ja Lapsettomien lauantain viesti siitä, että äitiys ei ole itsestään selvää.

Mielessä alkoi syntyä ajatus lapsettomuuden kivun tuomisesta esille taiteen ja joukkuevoimistelun avulla. Voimisteluharjoituksissa ja -kisoissa liikkuu paljon naisia: tyttöjä, äitejä ja isoäitejä. Laji on äitien ja tyttöjen yhteinen, ja tahaton lapsettomuus on saattanut koskettaa useita perheitä.

Mater koostuu 12 voimistelijasta, jotka kaikki ovat joukkueen nimen mukaisesti äitejä. Joukkue harjoittelee tavoitteellisesti kaksi-kolme kertaa viikossa ja kilpailee yli 35-vuotiaiden sarjassa.

–  Ehdotin joukkueelle lapsettomuusteemaa ohjelmaksemme ja kysyin, mitä mieltä he ovat. Se oli jännä hetki. Kaikki liikuttuivat. Aloimme heti puhua lapsettomuuskokemuksista ja keskenmenoista. Totesimme, että tämä herkkä aihe koskettaa meitä syvästi, Immonen kertoo.

Voimistelujoukkue Mater

”Täytyy olla rohkea ja puhua vaikeistakin aiheista ääneen”, sanoo voimistelujoukkue Materin vastuuvalmentaja ja koreografi Tuuli Immonen. Materin ohjelma kertoo tahattomasta lapsettomuudesta, tyhjän sylin surusta ja kauniista kaipauksesta. Esityksen kokonaisuus syntyi monen osaajan yhteistyöllä. Ompelimo Iitun tilkku on toteuttanut puvut ja Valos Audioworks on miksannut musiikin.

Taiteen keinoin hellää kerrontaa

Joukkuevoimistelun ohjelmistossa on perinteisesti ollut aihealueina muun muassa luonto, metsä ja linnut.

Viime vuosina aikuisten sarjojen teemoiksi on valittu myös yhteiskunnallisesti puhuttelevia ja usein tabuinakin pidettyjä aiheita, kuten syömishäiriö ja kiusaaminen. Vaikealta tuntuvia teemoja ei ole kuitenkaan vielä uskallettu käsitellä kovin laajasti. Immonen muistaa kuulleensa, että jonkun joukkueen ehdottama rintasyöpäteema tuntui valmentajista liian rajulta aiheelta.  

– Taiteen keinoin on aina kerrottu vaikeita asioita hellemmin. Urheilu, visuaalisuus, musiikki, liike ja ilmaisu luovat kokonaisuuden, jolla voi tuoda asioita esille. Mielestäni kannattaa ehdottomasti tuoda enemmän esille teemoja, jotka ovat tärkeitä itselle. Ohjelmaa luodessa useiden kuukausien ajan on tärkeää, että aihe innostaa ja tuntuu merkitykselliseltä.

Voimistelujoukkue Mater
Voimistelujoukkue Mater

Liike ja ajatus luovat kokonaisuuden

Oikeasta tunnetilasta oli helppoa alkaa synnyttää koreografiaa. Aiemmin löytynyt ja mieleen jäänyt musiikillinen teema sopi esitykseen hyvin. Syntyi ohjelma, joka kertoo tahattomasta lapsettomuudesta, tyhjän sylin surusta ja kauniista kaipauksesta. Ohjelma kertoo siitä, kun äitienpäivänä kukaan ei juhli sinua, pienet kädet eivät hakeudu kaulan ympärille tai lämmin unesta pörröinen pää painaudu sylin turvaan.

– Puvut, musiikki ja liike synnyttävät tarinan, ja ajatus taustalla tekee kokonaisuuden. Lapsettomuuden kipu näkyy kehon kielessä ja kaipaus ilmeissä. Ohjelmassa liikkeenä keinuminen kuvaa haavetta lapsesta ja yhteisistä hetkistä ja leikeistä. Kun esityksen lopussa muiden haave omasta lapsesta toteutuu, jää yhdelle tyhjä syli, Immonen kuvaa.

Mater haluaa esityksellään ja somejulkaisuillaan tuoda esille kipeää ilmiötä sekä vertaistuen ja tiedon merkitystä kokemuksesta selviytymisessä. Joukkue ja Simpukka tekevät pro bono -yhteistyötä tärkeästä asiasta puhumisessa. Simpukan tunnus näkyy joukkueen kisa-alueella käytettävissä paidoissa sekä sen Instagram-tilillä. Mater esitti ohjelman ensimmäisen kerran TUL-mestaruuskisoissa Tampereella 3.12.2023. Joukkue voitti esityksellä kultaa.