Susanna. "Koin ulkopuolisuuden tunnetta työpaikalla ja ystäväpiirissä. Tuntui kuin olisimme ainoat ihmiset, jotka joutuu lapsettomuuden kohtaamaan."

Yksi elämän suurimmista kriiseistä

Tarinoita lapsettomuudesta: tahaton lapsettomuus, hedelmöityshoidot, keskenmenot

Meidän tausta: viisi vuotta lapsitoive ja hoitojen kautta nyt lapsitoive toteutui. Matkan varrelle on mahtunut yksi keskenmeno.

Lapsettomuuskriisi todella on yksi elämän suurimmista kriiseistä, jota ihminen kohtaa. Muistan tunteet, joita kävin joka kuukausi surusta pettymykseen ja vihaan. Myös parisuhde joutui koetukselle mutta toisaalta pakotti meidät puhumaan vaikeista asioista. 

Koin ulkopuolisuuden tunnetta niin työpaikalla kun ystäväpiirissä, sillä kukaan läheinen ei ollut kohdannut samaa. Tuntui kuin olisimme ainoat ihmiset, jotka joutuu lapsettomuuden kohtaamaan. Kavereiden lasten syntymäpäivät ja juhlapyhät olivat täynnä ahdistusta ja surua.

Lapsettomuuden kautta kohtasin suurimmat pelot ja varjot elämässä. Silti toivoa löysin aina jostain. Aloin jo hyväksymään asiaa ja sallin itselleni, että olen arvokas vaikka en lasta saisi ja että elämä voi olla merkityksellistä myös ilman lasta. 

Uskallan olla kiitollinen lapsettomuuden kokemuksesta

Nyt näin jälkikäteen uskallan jopa sanoa, että olen kiitollinen kokemuksesta, jota lapsettomuus minulle opetti. Sillä nyt kun lapsen sai, arvostan tätä pientä ihmettä suuresti ja tunnen suurta kiitollisuutta päivittäin. Kiitollisuus auttaa jaksamaan päivinä, jolloin väsyttää tai kiukuttaa ja vanhemmuutta koetellaan.

Elämästä ei ikinä tiedä mitä se eteen tuo. On tunne siitä, että joka päivä ja joka hetki jonka saa pienen kanssa viettää, on arvokas ja merkityksellinen 

Susanna

Simpukka 35-vuotta

Lapsettomien yhdistys Simpukka kerää vuoden 2023 ajan tahatonta lapsettomuutta kokeneiden tarinoita. Vuonna 1988 perustettu Simpukka edistää lapsettomien asemaa tiedon, tuen ja vaikuttamisen keinoin.