Ulkopuolisuuskokemus

Tarinoita lapsettomuudesta: tahaton lapsettomuus, elämäntilannelapsettomuus, lapsettomuuden vaikutus ystävyyssuhteisiin

Olen korkeasti koulutettu nainen, ja olen asunut Etelä-Suomessa lukion jälkeisen välivuoden jälkeen. 

Jonkinlainen  lapsitoive on ollut minulla aina, mutta erityisen vahvana noin 25-vuotiaasta lähtien. Koko siihenastinen elämäkin tosin oli siten rakennettu ja mietitty niiltä osin kuin mihin pystyin itse vaikuttamaan, että pystyisin tarjoamaan lapselle kaikin tavoin turvallisen kodin. 

Motivaationani esimerkiksi hyväpalkkaisen, mutta vaativan alan opiskelussa oli nimenomaan se, että voisin tarjota lapselle kaiken, mitä lapsi tarvitsee. 

Opiskeluaikana ja sen jälkeenkään moneen vuoteen asiat eivät menneet, kuten olisin toivonut nimenomaan parisuhderintamalla. Saatoin rakastua yhteen jos toiseenkin seurustelukumppaniin palavasti, mutta seurustelukumppanilla ei tuntunut olevan vastaavaa kiinnostusta itseäni kohtaan eikä esimerkiksi avioliittoa, saati lasta kohtaan. 

Ihmettelin pitkään, miten tiiviin tyttötyöporukan, jonka kanssa olimme virastoharjoittelussa tavanneet, puolisot suostuivat avioliittoon ja lapsiin. 

En pystynyt olemaan muiden puolesta onnellinen

Vuosien ajan oli toinen toistaan seuranneita häitä ja babyshowereita. Tunsin joka kerran piston sydämessäni, kun puhuttiin vauvatalkoista ja tyttöporukan muut naiset heittivät kommentteja tapaamisissamme siitä, että ”mitäs saavutuksia muilla on sitten viime näkemän” viitaten naimisiin menoon tai lapsen saamiseen tai raskautumiseen. 

En pystynyt olemaan miettimättä, että koska on minun vuoroni. Pidimme tämän samalla alalla olevan porukan kanssa yhteyttä vuosia, mutta kun viimeinenkin edelleen lapseton heistä ilmoitti, että on raskaana, en enää kestänyt kateuttani ja ulkopuolisuuttani. Jouduin ilmoittamaan, että koska meillä ei enää niin yhteistä ole, joudun jatkamaan elämääni ilman tätä porukkaa. 

Tunnen edelleen asiasta piston sydämessäni. Miksi en pystynyt olemaan muiden puolesta onnellinen? Minulla on ikävä ystäviäni, mutta en vain ilkeä olla yhteydessä heihin enää.

Nainen Töölöstä

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Simpukka ry:n vuoden 2024 teemana on Tahattomasti lapsettomana Suomessa. Simpukka kerää ja jakaa vuoden 2024 ajan tahatonta lapsettomuutta kohdanneiden kirjoituksia, jotka liittyvät yhteiskuntaan. Voit kirjoittaa omista kokemuksistasi, mielipiteitäsi tai kannanottojasi.