Kipukorento. "Hakeuduin yksityiselle lapsettomuusklinikalle tutkimuksiin, mutta tulokset olivat tyrmääviä - hoidoilla olisi kolmen prosentin mahdollisuus onnistua."

Tie lopulliseen lapsettomuuteen on pitkä

Tarinoita lapsettomuudesta: gynekologiset sairaudet, hedelmöityshoidot, itsellisen lapsitoive, lopullinen lapsettomuus

Lapsettomuustarinani alkoi tietämättäni, kun olin 17-vuotias. Minut vietiin yöllä päivystykseen kipukohtauksen vuoksi. En ollut koskaan ennen kokenut sellaista kipua, mutta apua en saanut.

Kärsin vuosia kivuliaista kuukautisista ja invalidisoivista kipukohtauksista. Lopulta minulla diagnosoitiin endometrioosi. Olin 26-vuotias.

Minut leikattiin ensimmäisen kerran muutama kuukausi diagnoosin jälkeen. Leikkaus helpotti kipuja, mutta tarvitsin jatkuvaa hormonihoitoa. Sopivaa hoitoa ei löytynyt ja jouduin taas leikkaukseen. Toisen leikkauksen jälkeen toimiva lääkitys löytyi nimenomaan endometrioosin hoitoon kehitetystä hormonivalmisteesta.

Vuosien kovien kipujen jälkeen sain tietää miltä tuntui, kun vatsaan ei sattunut jatkuvasti. Vaikka endometrioosi oli hallinnassa, muu elämäni ei enää ollut. Olin sairastunut lisäksi sisäilmasta ja parisuhteeni oli päättynyt.

Harkinnassa itsellinen vanhemmuus

Harkitsin ensimmäisen kerran itsellistä vanhemmuutta 32-vuotiaana. Koin kuitenkin, että en saanut siihen riittävää tukea.

Lapsitoiveeni heräsi uudelleen, kun sain astmadiagnoosin 39-vuotiaana ja sisäilmaoireiluuni liittyvät asiat alkoivat selvitä. Hakeuduin yksityiselle lapsettomuusklinikalle tutkimuksiin, mutta tulokset olivat tyrmääviä – hoidoilla olisi kolmen prosentin mahdollisuus onnistua. Tarvitsin aikaa järjestää ajatuksiani.

Kun julkinen sairaanhoito aloitti lahjasoluhoidot myös itsellisille, tein päätökseni. Julkinen ei ottanut minua jonoon jo ikäni vuoksi, mutta päätin aloittaa hoidot yksityisellä. Sitten tuli korona.

Lahjasoluhoidot koronan keskellä 

Hoidot alkoivat kaaoksen ja epätietoisuuden keskellä. Ne jäivät tuloksettomiksi ja keskeytettiin terveydellisistä syistä. Vuosi hoitojen päättymisestä minulla todettiin myös varhaiset vaihdevuodet.

Lopullisen lapsettomuuden hyväksyminen on pitkä prosessi. Lapsettomuuteeni on useita syitä, ja monien sattumien summa on johtanut siihen, että minusta ei tule koskaan äitiä.

Endometrioosia ei voi parantaa. Riittävän varhainen diagnosointi ja hoito voivat silti säästää monta sairastunut lopulliselta lapsettomuudelta.

Kipukorento

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Simpukka ry:n vuoden 2024 teemana on Tahattomasti lapsettomana Suomessa. Simpukka kerää ja jakaa vuoden 2024 ajan tahatonta lapsettomuutta kohdanneiden kirjoituksia, jotka liittyvät yhteiskuntaan. Voit kirjoittaa omista kokemuksistasi, mielipiteitäsi tai kannanottojasi.