Tarinoita lapsettomudesta: “Mielessä pyöri ajatukset toivosta, että saan ehkä joskus oman lapsen syliini ja samaan aikaan pelkäsin, että mitä jos kivut palaa lääkkeiden takia tai, kun odotamme seuraavaa siirtoa.”

Endometrioosi ja lapsettomuushoidot

Tarinoita lapsettomuudesta: tahaton lapsettomuus, endometrioosi, hedelmöityshoidot

Endometrioosiviikko tuli ja meni, mutta nämä asiat ovat ajankohtaisia aina. Endometrioosin kanssa eletään, joka päivä. Sain endometrioosi diagnoosin 2015 ja silloin terveyskeskuksen gynekologi kertoi ensimmäistä kertaa, etten välttämättä koskaan saa lapsia. Vastaanoton jälkeen ajatukset kulkivat sumussa. Tässäkö tämä oli? Joku ihme sairaus, jonka olemassaolosta olen tiennyt muutaman tunnin uhkaa viedä minulta mahdollisuuden olla äiti.

Lääkäri ehdotti hoitomuodoksi lasta

Endometrioosi diagnoosin jälkeen sain lähetteen Naistenpolille, missä sain tietää endometrioosista sekä sen vaikutuksista lisää. Tunnistin monia oireita, sillä olin niiden kanssa elänyt vuosia tietämättäni sitä. Lääkäri tarjosi hormonihoitoja tai lasta hoitomuodoksi endometrioosiin. Jälkeen päin ajateltuna lääkärin ehdotus vauvasta hoitomuotona ilman, että edes kysyi, haluanko lapsia, tuntuu todella ajattelemattomalta ja typerältä. Varsinkin nyt vuosia myöhemmin, kun olen asiasta lukenut ja kuullut niin ei raskaus välttämättä helpota endometrioosi oireita, sillä jokainen sitä sairastava on erilainen. Lisäksi raskaaksi tuleminen hoidoilla ei kuitenkaan ole sataprosenttisesti taattua.

Valitsin hormonit, sillä halusin antaa keholle mahdollisuuden levätä vuosien kipujen jälkeen. Kokeilin muutamaa eri hormonilääkettä ja vihdoin löytyi se, joka antoi minulle toimintakyvyn takaisin. Lapsettomuushoitoihin lähtiessämme minua pelotti ja ahdisti ajatus siitä, että hoitojen aikana joutuisin jättämään hormonit pois. Vaikka olin ollut useamman vuoden ilman lamaannuttavia kipuja, olivat ne kuitenkin tuoreessa muistissa. Tunteiden ja ajatusten ristiriita: haluan olla ilman hormoneja, koska haluan mahdollisuuden olla äiti vs. En halua olla ilman hormoneja, koska pelkäsin kuukautiskipuja sekä muita endometrioosi oireita niin paljon.

Pelko kivuista oli koko ajan läsnä

Meidän kohdallamme lapsettomuushoidot tarkoittivat lyhyen kaavan IVF-hoitoja, koska lääkäri ei halunnut, että endometrioosi pääsee leviämään hoitojen aikana. Pelkäsin kovasti erilaisten lääkkeiden aloittamista sekä pistämistä, koska pelkäsin, että mitä jos endometrioosi reagoi niihin ja emme voikaan jatkaa suunnitelmien mukaisia hoitoja, mutta olisin kuitenkin ilman kipua poistavia hormoneja, kun odottelemme. Mielessä pyöri ajatukset toivosta, että saan ehkä joskus oman lapsen syliini ja samaan aikaan pelkäsin, että mitä jos kivut palaa lääkkeiden takia tai, kun odotamme seuraavaa siirtoa. Jokaisen epäonnistuneen siirron jälkeen pohdin, että tuleeko endometrioosi kivut päälle tällä kertaa pahempina kuin aiemmin.

Olin siinä uskossa, ettei endometrioosin tilanteessa olisi muutoksia

Siirtoja meille on tehty ensimmäisessä IVF-hoidossa kuusi kertaa. Kertaakaan kukaan lääkäri ei ole sanonut mitään endometrioosi tilanteesta, vaikka olen ollut ultrassa aina ennen siirtoja, siirron aikana sekä siirron jälkeen. Tämä jotenkin sai itseni ajattelemaan, että kaikki on varmaan ok tai edes tilanne ei ole mennyt pahempaan. Noh ennen viimeistä pakastealkion siirtoa oli minulla ultrassa vastassa hoitojen alussa ollut lääkäri ja hän kertoi tilanteen suoraan.

Endometrioosi oli levinnyt toiseen munasarjaan, jossa sitä ei ennen hoitoja ole ollut. Maatessani tutkimustuolissa ja kuullessani nuo sanat olin jotenkin pettynyt, surullinen, vihainen sekä maahan lyöty. Olin kuvitellut, että kipujen ja muiden oireiden ollessa, onnekseni minimaalisia, ei endometrioosi olisi levinnyt tai tehnyt lisää tuhoja. Realiteetti oli se, että jos PAS-siirto ei tuota tulosta voimme pitää hoidoista taukoa ja aloittaa taas hormonihoidot endometrioosin hoitoon. Sillä meidän kohdallamme endometrioosi on iso syy meidän lapsettomuuteemme. Eli jos se saa vapaana olla kehossani se voi levitä laajalle ja vaikuttaa raskaaksi tulemiseen vielä enemmän.

Kuinka paljon erilaisia tunteita ja ajatuksia mahtuukaan tähän matkaan, kun haluan olla äiti. Hoitojen aikana, vaikka kivut ja oireet eivät olleet niin pahat, mitä pelkäsin hoitojen alussa, silti mielessäni pyöri ajatukset siitä, että kuinka paljon teen hallaa omalle keholleni, koska haluan olla äiti.

Endowarrior

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Simpukka ry:n vuoden 2024 teemana on Tahattomasti lapsettomana Suomessa. Simpukka kerää ja jakaa vuoden 2024 ajan tahatonta lapsettomuutta kohdanneiden kirjoituksia, jotka liittyvät yhteiskuntaan. Voit kirjoittaa omista kokemuksistasi, mielipiteitäsi tai kannanottojasi.