Tarinoita lpasettomuudesta: “Syyttelimme toisiamme puolisoni kanssa hedelmättömiksi ja emme kuitenkaan halunneet selvittää lääkärillä asioita. Kai pelkäsimme, että jotain peruuttamatonta selviäisi.”

Lapsettomuuden jäljet

Tarinoita lapsettomuudesta: tahaton lapsettomuus, lapsettomuuden vaikutus parisuhteeseen

Kolme vuotta on pitkä aika pettyä. Lopetin e-pillereitten syönnin kesäkuussa 2018. Ennenkin on kysytty oletko raskaana, mutta vasta pillereiden lopettamisen jälkeen se satutti syvästi. Syyttelimme toisiamme puolisoni kanssa hedelmättömiksi ja emme kuitenkaan halunneet selvittää lääkärillä asioita. Kai pelkäsimme, että jotain peruuttamatonta selviäisi.

Välimme kiristyivät ja seksiä ei ollut kolmen vuoden jälkeen kuin harvoin, koska alussa yritimme ihan tosissaan tehdä lasta ja kärkyimme ovulaatiota, mutta mitään ei tapahtunut. Kuukautiset tulivat aina vaan. Vappuna 2021 julistin kaverini syntymäpäivillä, ettei me mitään lasta saada ikinä.

Kesäkuussa 2021 ihmettelin kahta kirkkaanpunaista vahvaa viivaa tikussa. Etenimme erittäin varoen, emme uskaltaneet juhlia tai olla onnellisia. Kävimme varhaisultrassa ja siellä oli meidän pieni suolakurkun näköinen alkio. Raskaus oli tuskaa, menetyksen pelko oli läsnä ja olin masentunut, koin ettei minua kohdattu neuvolassa, eikä äitiyspoliklinikalla. Helmikuussa 2022 meistä tuli vanhempia, lapsi on niin kaunis ja ihana, mutta lapsettomuus jätti kyllä jälkensä meihin ja varsinkin parisuhteeseen.

Werian

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Simpukka ry:n vuoden 2024 teemana on Tahattomasti lapsettomana Suomessa. Simpukka kerää ja jakaa vuoden 2024 ajan tahatonta lapsettomuutta kohdanneiden kirjoituksia, jotka liittyvät yhteiskuntaan. Voit kirjoittaa omista kokemuksistasi, mielipiteitäsi tai kannanottojasi.