Tarinoita lapsettomuudesta - Camilla

Jag grät när vänner berättade om sina graviditeter

Tarinoita lapsettomuudesta: tahaton lapsettomuus, lopullinen lapsettomuus

Jag var cirka 10 år gammal när jag ritade ett självporträtt av mig själv hur jag skulle se ut som 24-åring. Jag föreställde mig att jag som 24-åring redan hade ett eller två små barn. Barnlängtan fanns redan i tidig ålder.

Som 27-åring tänkte jag och min dåvarande sambo att vi skulle börja försöka få ett barn. Vi hann knappt göra ett försök innan han en dag meddelade att han kommit fram till att han inte ville ha barn. Han frågade mig om jag kunde tänka mig ett liv utan barn, vilket jag inte kunde. Vi gjorde alltså slut och jag räknar att den ofrivilliga barnlösheten mentalt fick sin början från denna tid.

Efter en tid hittade jag en ny partner som också sade sig vilja ha familj en dag. Mina tidigare erfarenheter gjorde att jag tvivlade på hans ord, men efter 3 års sällskapande började vi äntligen försöka få ett barn.

Det var en tung tid när jag började inse att det inte skulle lyckas att få barn utan hjälp från vården, ty inga försök lyckades. Jag trodde jag var gravid innan varje mens, och jag blev lika besviken varje gång mensen dök upp.

Värst var känslan av utanförskap. En efter en av mina vänner, syskon och bekanta fick barn. Jag tyckte det var hemskt när vi umgicks och de plötsligt berättade för mig att de var gravida. De trodde att jag grät glädjetårar för dem, vilket jag lät dem tro. När jag kom hem från mina träffar med kamrater visste min partner när någon berättat att de var gravid. Jag hade då mentala sammanbrott då jag störtgrät och gick och lade mig under täcket.

Jag började dra mig undan sociala kontakter redan tidigt, eftersom jag inte levde det liv jag önskade. Jag hatade att jag hade möjligheten att gå ut på bar och festa. Jag kände skam när jag rörde mig fritt ute. Jag blev påmind om min barnlöshet vart än jag gick.

Vi blev rekommenderade IVF-behandling direkt, även fast man inte hittade något fel på oss. Hittills har vi gjort 4 insättningar. Det fjärde embryot är nu insatt och vi väntar på vad graviditetstestet kommer att visa denna gång.

Camilla

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Simpukka ry:n vuoden 2024 teemana on Tahattomasti lapsettomana Suomessa. Simpukka kerää ja jakaa vuoden 2024 ajan tahatonta lapsettomuutta kohdanneiden kirjoituksia, jotka liittyvät yhteiskuntaan. Voit kirjoittaa omista kokemuksistasi, mielipiteitäsi tai kannanottojasi.