Tarinoita lapsettomuudesta - Vihdoinkin Isä

Transmiehen tarina: sterilisaatiosta huolimatta saan olla isä

Tahaton lapsettomuus: transtausta, transmies, hedelmöityshoidot, IVF, lahjasoluhoidot, lahjasoluperheet, lahjasolualkuiset

Minulla on aina ollut lapsitoive. 

Transihmisenä minun piti silloisen lain vuoksi olla sterilisoitu, joten ajattelin, että lapsettomuuteni on pysyvää enkä voisi saada lapsia. Vasta transprosessini jälkeen uskalsin todella ajatella, että isyys (vanhemmuus) olisi minulle mahdollista. 

Sterilisaatio tuntui minusta hyvin kaksijakoiselta ja repivältä. Tiesin ja koin etten voisi olla biologisesti koskaan vanhempi, sillä se olisi ollut mahdottomuus siinä kehollisessa inhossa mitä itseäni kohtaan koin. 

Tuntui myös hyvin epäreilulta, etten olisi Suomen lain edessä tarpeeksi ”hyvä” vanhemmaksi, etten kelpaisi. Koin lain siis erittäin nöyryyttävänä, sillä minun oli oikeasti pakko olla lisääntymiskyvytön, että pystyin elämään elämää omana itsenäni. 

Kaksi ihanaa lasta

Lopulta kuitenkin sain kaksi ihanaa lasta yhdessä silloisen puolisoni kanssa. Meillä siis minun taustani takia lahjasiittiöt käytössä. Lapset ovat samalta luovuttajalta ja näin siis täyssisaruksia. Esikoinen sai IVF-hoidoista alkunsa Tayssissa ja kuopus Ovumialta.

Minuuteni on kasvanut isyyteni aikana aivan hirveästi. Olin parikymppinen prosessini päättyessä ja isäksi tulin 25-vuotiaana. Nyt yli 30-vuotiaana, kahden lapsen isänä koen vasta olevani perillä minuudessa. Siinä mitä aina koin ja halusin olla myös yhteiskunnan edessä. 

Vaikka matkani siis isyyteen ei ollut helpoin, niin ehdottomasti kulkisin saman polun uudelleen. En osaa enää irrottaa niitä ikäviä tunteita, kun kuitenkin sain kaksi niin ihanaa ja täydellistä lasta.

Transtaustainen lapsettomuushoidoissa

Lapsettomuushoidoissa minuun suhtauduttiin aina hyvin sekä lämpimästi. Taysissa oli helppo asioida, sillä samat lääkärit olivat hoitaneet minua vuosien aikana. 

Hoidot olivat meillä hyvin nopeasti eteneviä, sillä päädyimme suoraan IVF-hoitoihin minun sukusolujen puuttumisen vuoksi. Hoidot olivat silti raskaat, enkä jaksaisi käydä enää uudestaan lävitse. 

Esikoinen on ensimmäisen IVF-kierron ensimmäinen siirretty alkio. Kuopus taas klinikan vaihdon, uuden IVF-kierron ensimmäinen siirretty alkio. Kävimme läpi kuopuksen hoidoissa pidemmän polun ja koen yhä, että se jätti minuun syvät arvet.

Sukupuolen moninaisuus ja lasten lahjasolutausta

Olemme puhuneet lapsille sukupuolen moninaisuudesta ja heidän taustastaan kyllä, mutta uskon, että aihe on enemmän esillä lasten kasvaessa lisää.

Lasten saaminen on ollut minulla elämäni suurin onni ja syvä toive. Isyys on minulle parhain asia, minkä olen saanut tässä elämässä kokea.

Uusi translaki on vähintä mitä yhteiskunnassa pystyimme tekemään. Vanhemmuus kuuluu kaikille ja pakkosterilisaatiot ovat rikos ihmisyyttä vastaan.

Nimimerkki Vihdoinkin isä

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Simpukka ry:n vuoden 2024 teemana on Tahattomasti lapsettomana Suomessa. Simpukka kerää ja jakaa vuoden 2024 ajan tahatonta lapsettomuutta kohdanneiden kirjoituksia, jotka liittyvät yhteiskuntaan. Voit kirjoittaa omista kokemuksistasi, mielipiteitäsi tai kannanottojasi.