Marianna "Tieto lapsettomuudesta jo 13-vuotiaana on auttanut ottamaan lapsettomuuden osaksi identiteettiäni. Asia kerrottiin minulle hyvin."

Päivä, joka muutti elämäni

Tarinoita lapsettomuudesta: tahaton lapsettomuus, yksin elävä, sairaudet

Tämän tekstin lukijalle haluan aluksi sanoa, että toivottavasti se luo sinulle toivoa melko raskaan asian kanssa kamppaillessa. Luota siihen, että löydät oman merkityksen elämällesi, vaikka juuri nyt ei siltä varmasti tuntuisikaan.

Ollessani yläasteikäinen minua alettiin kiusata siitä, että olin fyysisesti melko lyhyt pituudeltani. Asia laajeni siihen pisteeseen, että tavaroitani nosteltiin koulupäivän päätteeksi sellaisille korkeuksille, että minun oli mahdotonta saada niitä ilman apua itselleni takaisin. Lopulta en jaksanut kyseistä tilannetta, vaan otin asian puheeksi vanhempani kanssa.

Keskusteltuani vanhempani kanssa päädyimme lääkäriin, joka antoi minulle tiedon kromosomipoikkeavuudesta. Siihen liittyi myös tieto lapsettomuudesta. Jälkeenpäin tilannetta miettiessäni olen useamman kerran tullut siihen tulokseen, että minulle on osattu kertoa asiasta.

Reagointi asiaan oli yhden illan itku kautta suru. Halusin olla asian kanssa avoin heti alusta lähtien. Olen vielä tänäkin päivänä asian kanssa avoin. Uskon, että avoimuus asian kanssa helpottaa, mutta luo myös erilaisia tilanteita ja tapoja suhtautua asiaan.

Erityinen suhde kummilapsiin

Minusta on tullut myöhemmin kummitäti kahdelle lapselle sekä tytölle että pojalle. Etenkin näistä tytön kanssa minulla on alusta lähtien ollut hänen elämässään erityinen suhde, jonka uskon vahvistaneen minun omaa identiteettiäni lapsellisten ja lapsettomien maailmassa. 

Näiden lasten kanssa minun sylinikään ei ole jäänyt tyhjäksi, vaan voin ajatella, että heidän kanssaan minulla on erityinen suhde ja heille erityinen merkitys. Toivottavasti tekstin lukijalle nousee omasta elämästä itselleen jokin ihmissuhde tai ihmissuhteita, joissa kokee merkityksellisyyttä

Ajatellessani asiaa mieleeni nousee päätelmä siitä, että onnekseni olen ollut 13-vuotias saadessani tietää lapsettomuudestani. Tiedon saaminen nuorella iällä on auttanut ottamaan sen osaksi identiteettiäni. Ihmissuhteita ja niiden merkityksellisyyttä unohtamatta.

Marianna

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Simpukka ry:n vuoden 2024 teemana on Tahattomasti lapsettomana Suomessa. Simpukka kerää ja jakaa vuoden 2024 ajan tahatonta lapsettomuutta kohdanneiden kirjoituksia, jotka liittyvät yhteiskuntaan. Voit kirjoittaa omista kokemuksistasi, mielipiteitäsi tai kannanottojasi.