Johanna. "Kahden vuoden sekundaarisen lapsettomuuden aikana pelkäsin, että emme saa lasta sekä sitä, että tulen raskaaksi."

Pelon ja pettymysten vuodet

Tarinoita lapsettomuudesta: tahaton lapsettomuus, keskenmeno, lapselliset lapsettomat, sekundaarinen lapsettomuus

Uskallanko yrittää toista lasta? Tätä ajatusta sulattelin kolmisen vuotta helposti alkaneen, mutta rankan hyperemeesiraskauden jälkeen. Terveydenhuollolta saamani apu hirveään pahoinvointiin oli ollut traumaattista. Esimerkiksi nesteytykseen pääseminen oli todella hankalaa. Jaksaako perheeni uudet taistelut?

Pelot hälvenivät kolmessa vuodessa ja päätimme yrittää toista lasta. Viisi kuukautta myöhemmin kärsin keskenmenon. Sen jälkeen emme saaneet plussan plussaa kahteen vuoteen.

Keskenmeno ja jatkuvat pettymykset särkivät sydämeni, mutta olin myös helpottunut, pelkäsin hyperiä. Helpotus taas aiheutti syyllisyyttä.

Toivoin, että en haluaisi toista lasta

Aloin suorittaa äitiyttä, vaimoutta ja töitä, koska voisin minä hetkenä hyvänsä olla monen kuukauden oksennuskierteessä. Lopulta jäin töistä pois oksentamisen sijaan uupumisen takia. Tunsin epäonnistuneeni kaikessa. Terapia onneksi auttoi.

Sekundaarista lapsettomuutta kesti kaksi vuotta. Sen aikana toivoin usein, että en haluaisi toista lasta. Surin sitä, että elämän ilot valuivat hukkaan.

Lapsi sai alkunsa IVF:n tuoresiirrosta, joka tehtiin syntymäpäivänäni. Hoitoihinkin liittyi pettymystä. Ne peruuntuivat kahdesti hoitajien lakon ja oksennustaudin takia. Pistokset pelottivat ja aiheuttivat migreeniä.

Raskas raskaus

Nyt olen raskausviikolla 37. Olen onnekas, vaikka huonovointisuutta on kestänyt jo lähes kahdeksan kuukautta. Lisäksi hoidon saaminen on edelleen vaikeaa. Hyperemeesi-sisaruksilleni minulla on neuvo: VAATIKAA lääkitystä, nesteytystä ja pitkää sairauslomaa.

Kolmatta lasta meille ei tule. Tämä matka on ollut liian raskas. Se surettaa.

Muutenkin on vaikea luottaa siihen, että saan toisen lapsemme elävänä syliini, vaikka tätä kirjoittaessani hän potkii hurjasti. On elämää täynnä.

Kai pettymyksen ja menettämisen pelko pysyvät rinnalla loppuelämän. Tunteen kanssa pitää opetella elämään. Ja muistaa, että trauman aiheuttamat pelot eivät ole sama asia kuin intuitio.

Johanna

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Simpukka ry:n vuoden 2024 teemana on Tahattomasti lapsettomana Suomessa. Simpukka kerää ja jakaa vuoden 2024 ajan tahatonta lapsettomuutta kohdanneiden kirjoituksia, jotka liittyvät yhteiskuntaan. Voit kirjoittaa omista kokemuksistasi, mielipiteitäsi tai kannanottojasi.