Tänään on Lapsettomien lauantai

Lapsettomien lauantai täyttää 11.5.2024 upeat 30 vuotta. Lapsettomien lauantai muistuttaa, että vanhemmuus ei ole itsestäänselvyys. Suomessa joka viides hedelmällisessä iässä oleva kohtaa tahattoman lapsettomuuden. Tahaton lapsettomuus on valitettavan yleistä. Et siis ole tilanteesi kanssa yksin.

Toive lapsesta ja suru lapsettomuudesta on aina yksilöllinen kokemus. Tahattoman lapsettomuuden vaikutukset tuntuvat kehon lisäksi erityisesti elämän psyykkisellä ja sosiaalisella puolella. Tahaton lapsettomuus on kokemus, joka järkyttää elämää sen perusteita myöden. 

Moni tahattoman lapsettomuuden kokeva käy läpi kriisin ja kokee pitkäaikaisen surun. Tahaton lapsettomuus kokemuksena vaikuttaa kaikilla elämän osa-alueilla. Tukea kriisin käsittelyyn kannattaa hakea vertaistuesta sekä tarvittaessa etsiä ammattiapua. Yksin ei kannata jäädä.

Osa lasta toivovista jää lopullisesti lapsettomiksi, ja osalla tie vanhemmuuteen on pitkä ja kipeä. Tunteiden jakaminen muiden samankaltaisessa tilanteessa olevien kanssa auttaa kohtaamaan vaikeat tunteet, luomaan kokonaiskäsityksen tilanteesta ja pohtimaan tulevaisuuden ratkaisuja.

Ratkaisevaa apua on monelle tuonut toisiin lapsettomiin tutustuminen. On helpottavaa jakaa kokemuksia samassa tilanteessa olevien kanssa ja huomata, ettei ole tunteidensa kanssa yksin.

Simpukan kautta voit löytää toisia tahatonta lapsettomuutta kohdanneita ja saada sekä antaa vertaistukea. Vertaistukea löytyy niin kasvokkain tapaavista ryhmistä kuin verkosta. Lue lisää Simpukan vertaistuen mahdollisuuksista.

Tiedämme, miltä lapsettomuus tuntuu

Muista: Et ole yksin. Me Simpukassa tiedämme, miltä lapsettomuus tuntuu ja olemme sinua varten.

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry on tahattomasti lapsettomien yhteisö ja asiantuntijaorganisaatio. Vuonna 1988 perustettu Simpukka edistää lapsettomien asemaa tiedon, tuen ja vaikuttamisen keinoin. Simpukan tavoitteena on, että Suomessa jokainen tahattoman lapsettomuuden kohtaava saa apua ja tukea.

Simpukka ajaa muun muassa ei-kaupallisen sijaissynnytyksen laillistamista, hedelmöityshoitojen resurssien lisäämistä, tasa-arvoisen lapsiperheellistymisen mahdollistumista ja psykososiaalista tukea osana lapsettomuuden hoitopolkua. Simpukka tarjoaa vertaistukea tahattoman lapsettomuuden kokemukseen.

 Tue Simpukan vaikuttamistyötä ja mahdollista tarjoamamme monipuolinen vertaistuki myös tulevaisuudessa. Voit lahjoittaa tai liittyä Simpukan jäseneksi.

Tahattomasti lapsettoman ääni yhteiskunnassa – lapsettomien lauantai 30 vuotta

Tahattomasti lapsettoman ääni yhteiskunnassa – lapsettomien lauantai 30 vuotta -verkkotapahtuma la 11.5. klo 12–14. Ohjelmassa on Lapsettomien lauantain historiakatsaus, paneelikeskustelu ja Simpukan Helmen julkistus. Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen eikä sille tarvitse ilmoittautua.

Olet sydämellisesti tervetullut mukaan seuraamaan verkkotapahtumaa! Osallistujat pitävät tapahtumassa kamerat ja mikit kiinni. Vertaistuellista keskustelua on mahdollista käydä tapahtuman chatissa.

Toivomme palautetta Lapsettomien Simpukka-viikosta: Simpukka-viikon palautelomake . Kiitos, kun autat meitä kehittämään toimintaamme!